Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 Iulie 2018
Vizualizari: 857
Comentează add

Guvernul a adoptat un act normativ care stabileşte ca pensionarii cu pensii de până la 990 de lei să poată primi medicamente compensate cu 90%.

Acte normative adoptate în şedinţa de guvern

radiojurnal

 

Premierul Viorica Dancilă se va întâlni, mâine, cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia şefului statului, a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu.

Tot el a anunţat că o nouă şedinţă a executivului va avea loc joi, pe 19 iulie.

În ceea ce priveşte deciziile luate astăzi de guvern, au fost adoptate mai multe acte normative, care le conferă unele drepturi pensionarilor şi celor care îngrijesc persoane cu dizabilităţi.

Reporter: Andrei Şerban - Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care urmăreşte să desfiinţeze centrele cu aspecte de cazarmă care găzduiau sute de persoane cu dizabilităţi şi să le înlocuiască cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre pentru abilitare şi reabilitare, centre respiro şi centre de criză.

Ordonanţa de urgenţă stabileşte şi o alocaţie lunară care se va acorda asistenţilor profesionişti care îngrijesc persoanele adulte cu dizabilităţi, după cum preciza purtătorul de cuvânt al guvernului,. Nelu Barbu:

Nelu Barbu: O altă schimbare priveşte introducerea unei alocaţii lunare pentru asistentul personal profesionist, este vorba despre suma de 600 de lei pentru asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat, pe lună este suma, iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar.

Alocaţia aceasta se adaugă salariului asistentului. Pentru persoanele cu dizabilităţi, de asemenea, se introduce o legitimaţie care se eliberează de către DGASPC pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap şi în baza legitimaţiei, persoana cu handicap va beneficia de toate drepturile şi facilităţile conferite de lege.

Reporter: Guvernul a mai adoptat şi un alt act normativ care stabileşte ca pensionarii cu pensii de până la 990 de lei să poată primi medicamente compensate cu 90%.

De asemenea, miniştri au mai adoptat şi o altă ordonanţă de urgenţă propusă de Ministerul Mediului, care are ca obiectiv central creşterea ratei de reciclare a deşeurilor şi introducerea principiului "plăteşti pentru cât arunci", care va fi pus în practică de autorităţile locale.
 


Etichete guverndeciziipensionaripersoane cu dezabilităţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live