Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

10 Februarie 2012
Vizualizari: 1910
Comentează add

Germania şi Letonia au decis să suspende procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a contrafacerii "pentru a putea clarifica eventualele îndoieli cu privire la ACTA".

ACTA, suspendat în Germania şi Letonia

paul-poterasi

Proteste anti-ACTA. Foto: Reuters.

Germania şi Letonia au suspendat, vineri, procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a contrafacerii(Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), în timp ce în numeroase ţări europene au loc proteste împotriva acestui acord, potrivit EFE şi AFP. 

În Germania, "semnarea nu va interveni pentru moment, în scopul de a ne da timp pentru a desfăşura noi discuţii", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului german al afacerilor externe.

Ministrul german al justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a exprimat "rezerve" cu privire la acest tratat, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, în principiu este vorba de o amânare pentru a se putea clarifica eventualele îndoieli cu privire la ACTA.

"Vom aştepta până ce-l vor semna ceilalţi", a declarat vineri, pentru AFP, Daiga Grube, purtător de cuvânt al ministerului leton al economiei.

"L-am semnat, dar ne dăm seama acum că avem nevoie să discutăm despre el şi vrem să fim siguri că vom discuta înainte de a prezenta acest document parlamentului", a adăugat purtător de cuvânt al ministerului leton al economiei.

Polonia şi Republica Cehă au "îngheţat" procesul de ratificare în urma unui val de proteste, iar Slovacia, care nu a semnat acordul, a anunţat luni că a suspendat lucrările vizând adoptarea.

Tratatul a fost semnat de 22 de state UE

22 de state membre ale UE, printre care şi România, au semnat în Japonia documentul intitulat ACTA - Acordul de Combatere a Produselor Contrafăcute - un document internaţional care ar urma să protejeze, printre altele, proprietatea intelectuală, prin combaterea pirateriei.

Cinci ţări europene nu l-au semnat din diferite motive: Germania, Estonia, Slovacia, Cipru şi Olanda, adaugă AFP.

Acordul urmează să fie ratificat de parlamentele statelor semnatare, pentru ca ulterior, în vara acestui an, să intre în dezbaterea plenului Parlamentului European.

ACTA este un acrod negociat între statele membre ale UE şi Elveţia, SUA, Mexic, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud şi Singapore, care îşi propune să aducă o serie de reglementări în mediul virtual, sub umbrela protejării proprietăţii intelectuale.

În 2010 mai mulţi parlamentari europeni, printre care şi Renate Weber au iniţiat o rezoluţie prin care cereau examinarea cu atenţie a eventualelor consecinţe pe care un asemenea acord le-ar avea.

Cu toate acestea, tratatul nu a fost nicio clipă prezentat public în timpul negocierilor.

"Totul a fost îngrozitor de ascuns, dacă pot spune aşa, pe parcursul negocierilor şi după aceea.

"Ultima varianta a tratatului ACTA nu o am nici eu, însă din câte ştiu, pentru că s-au scurs informaţii pe diverse surse, de fapt problemele fundamentale pe care le-am semnalat nu au fost rezolvate", a declarat Renate Weber. 

Numeroase manifestaţii anti-ACTA sunt prevăzute pentru sâmbătă în zeci de oraşe din Europa.

Sunt programate manifestaţii în 54 de oraşe germane, între care Berlin, Munchen şi Frankfurt, dar şi în Franţa, în Italia, în Ungaria sau în Bulgaria.


Etichete ACTAratificareacordinternetmanifestaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live