Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

18 Decembrie 2013
Vizualizari: 908
Comentează add

Liderii opoziţiei i-au cerut preşedintelui să dovedească că a primit o reducere cu o treime a preţului la gaze, prin reducerea cu o treime a tarifelor pentru populaţie.

Acordurile încheiate de Ucraina cu Rusia, criticate de opoziţie

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. Foto: Arhivă.

Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev şi va reduce preţul gazelor livrate Ucrainei cu o treime.

Manifestanţii proeuropeni din Piaţa Independenţei din Kiev nu agreează însă acordurile de la Moscova.

Cei trei lideri ai partidelor de opoziţie din Ucraina le-au criticat în faţa manifestanţilor în declaraţii separate, vehemente, deşi nu identice, având ca numitor comun cererea ca preşedintele Viktor Ianukovici să facă publice preţul acestora.

Oleg Tyagnibok, liderul partidului Svoboda de extremă dreaptă, a declarat că nu acceptă acordurile pe care le-a numit trădătoare, ruşinoase şi contrare intereselor naţiunii şi semnate fără acordul manifestanţilor.

Arseni Iaţeniuk, liderul formaţiunii Batkivşcina, pro-Timoşenko, i-a cerut lui Viktor Ianukovici să dovedească că a primit într-adevăr o reducere cu o treime a preţului la gaze, prin reducerea cu o treime a tarifelor pentru populaţie.  

Împrumut fără condiţionări

La finalul reuniunii de la Moscova a Comisiei interstatale Rusia - Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va plasa în hârtiile de valoare ucrainene o sumă de peste 15 miliarde de dolari, parte a fondului său de bunăstare naţională.

Putin a subliniat că această decizie nu este însoţită de niciun fel de condiţionări.

De asemenea, preţul gazelor ruseşti pentru Ucraina, în prezent de peste 400 de dolari, va fi redus de la 1 ianuarie la 268,5 dolari - a spus liderul de la Kremlin, precizând, fără a detalia, că este vorba de o decizie provizorie, având în vedere contractele pe termen lung existente.

Tot marţi, potrivit liderului rus, a fost semnat şi planul de reglementare a restricţiilor comerciale, care va permite creşterea de câteva ori a exporturilor ucrainene în spaţiul Uniunii Vamale Rusia - Kazahstan - Belarus, ceea ce, potrivit lui Putin, va crea în Ucraina noi locuri de muncă.


Etichete KievRusiaUcrainaacordpreţgazeieftinireopoziţieproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live