Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

1 Martie 2017
Vizualizari: 1182
Comentează add

Este concluzia unui studiu independent privind acordurile comerciale încheiate cu trei țări – Mexic, Coreea de Sud și Elveția.

Acordurile comerciale au stimulat exporturile agricole ale UE Acordurile comerciale au stimulat exporturile agricole ale UE - Conține audio

arina-petrovici

 

Acordurile comerciale au contribuit la stimularea exporturilor de produse agricole din Uniunea Europeană și au sprijinit ocuparea forței de muncă în sectorul agroalimentar și în alte sectoare ale economiei.

Este concluzia unui studiu independent privind acordurile comerciale încheiate cu trei țări – Mexic, Coreea de Sud și Elveția, prezentat de Comisia Europeană.

AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.

Doar aceste trei acorduri au permis o creștere a volumului exporturilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeană cu peste un miliard de euro și au generat o valoare adăugată în sectorul agroalimentar de 600 de milioane de euro. Conform studiului, un fapt la fel de important este că această creștere a exporturilor a contribuit la asigurarea, în total, a câtorva mii de locuri de muncă pe întreg teritoriul Uniunii, din care cea mai mare parte în sectorul agroalimentar, inclusiv în agricultura primară. “Aceste cifre sunt o dovadă clară a faptului că acordurile comerciale ambițioase și echilibrate au un efect pozitiv asupra industriei alimentare și agriculturii europene” – a declarat comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

La rândul său, comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a afirmat că studiul oferă informații importante în privința modului în care se poate continua reducerea birocrației și eliminarea barierelor în negocierile comerciale în viitor.

Studiul arată că acordurile au contribuit la intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții, cu creșterea exporturilor Uniunii Europene și a importurilor din Mexic, Coreea de Sud și Elveția, oferind consumatorilor și întreprinderilor din Uniune un acces sporit la produse agroalimentare. Un alt lucru important este că această creștere a importurilor are un impact redus asupra producției din interiorul blocului comunitar.

În schimb, ea reflect, în principal, înlocuirea importurilor din alte țări terțe sau o creștere a consumului în statele membre.
Studiul subliniază importanța atenției acordate negocierilor comerciale realizate de principalii competitori, pentru a garanta că Uniunea Europeană nu rămâne în urmă în privința condițiilor de acces la piețe importante pentru produsele agroalimentare.

Din document mai rezultă că acordurile ambițioase mai recente, precum UE-Coreea de Sud, care a intrat în vigoare în 2011, au un impact pozitiv mai mare decât cele mai vechi și mai puțin cuprinzătoare, precum acordul cu Mexicul din anul 2000. Acesta reprezintă un indiciu al ameliorării calității și al eficienţei acordurilor comerciale ale Uniunii în privința înlăturării barierelor și al succesului în creşterea competitivității sectorului.

Cele trei acorduri comerciale au contribuit şi la recordul înregistrat anul trecut al exporturilor de produse agroalimentare din Uniune, valoarea totală atingând 130,7 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro mai mult decât în 2015.
 


Etichete acorduri comercialeUEexporturiproduse agricole

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live