Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acorduri UE - SUA

Comisia Europeană a adoptat miercuri un raport privind Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 28 Noiembrie 2013, 10:37

Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste este parte a unui acord încheiat de Uniunea Europeană cu Statele Unite.

Acordul a fost criticat de Parlamentul European, care printr-o rezoluţie adoptată luna trecută a cerut chiar suspendarea lui.

Parlamentarii şi-au bazat solicitarea pe acuzaţiile din presă la adresa Agenţiei americane de securitate naţională, care ar fi înregistrat ilegal date bancare ale cetăţenilor Uniunii Europene deţinute de compania belgiană SWIFT.

Audio: Comisia a adoptat Raportul de evaluare a Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste.

Parlamentul European a cerut Comisiei să acţioneze şi a avertizat că va lua act de răspunsul la această cerere atunci când va trebui să îşi dea consimţământul pentru alte acorduri internaţionale în viitor.

Potrivit unui comunicat publicat miercuri la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat că a ţinut cont de solicitarea parlamentarilor şi a cerut clarificări Statelor Unite.

Comisarul european Malmström a precizat că în urma unei reuniuni din 18 noiembrie, la Casa Albă, guvernul american a dat asigurări în scris că nu a încălcat acordul privind urmărirea finanţărilor în scopuri teroriste.

În baza acestor asigurări, Comisia concluzionează că programul respectiv a furnizat informaţii importante care au contribuit la detectarea comploturilor teroriste şi la depistarea autorilor acestora.

Recent, informaţiile obţinute astfel au fost utilizate pentru a ancheta, de exemplu, atentatul cu bombe de la maratonul din Boston din aprilie 2013, ameninţările din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra sau antrenamentele efectuate în Siria de terorişti care locuiau în Europa - susţine Comisia.

Pe de altă parte, Executivul comunitar respinge o altă solicitare a Parlamentului European.

Este vorba despre instituirea unui sistem propriu, european, de urmărire a finanţării terorismului.

”Un astfel de sistem ar presupune crearea unei noi baze de date care să conţină toate informaţiile privind transferurile financiare ale cetăţenilor din UE.

Dincolo de costuri financiare enorme, acest demers ar fi invaziv şi de aceea ar trebui să fie însoţit de garanţii şi mecanisme suplimentare pentru asigurarea protecţiei datelor” – se mai precizează în comunicatul Comisiei Europene.