Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

12 Martie 2019
Vizualizari: 403
Comentează add

Acordul pentru Brexit, în Parlamentul britanic

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

 

Premierul britanic, Theresa May, afirmă că a obţinut de la Uniunea Europeană garanţiile necesare pentru ca parlamentul britanic să aprobe astăzi acordul pentru Brexit.

Doamna May a anunţat aseară la Strasbourg un compromis de ultim moment, convenit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, menit să-i liniştească pe parlamentarii britanici că Regatul Unit nu va rămâne legat de piaţa unică europeană pe termen nedefinit.

Este a doua oară când legislativul britanic se pronunţă asupra acordului negociat cu Bruxelles-ul, iar preşedintele Juncker a avertizat că a treia ocazie nu va exista.

Corespondentul Radio România, Dan Vasiliu, relatează de la Londra.

Reporter: Theresa May a anunţat aseară că a obţinut asigurările necesare că Uniunea Europeană nu poate menţine backstop-ul irlandez activ la nesfârşit. Dacă se va încerca acest lucru, atunci se poate ajunge la arbitraj, iar Regatul Unit poate ajunge în poziţia de a suspenda backstop-ul. În acest context Theresa May le-a cerut parlamentarilor să voteze acordul care va fi supus astăzi votului în Camera Comunelor.

Theresa May: Parlamentarii au spus că este nevoie de modificări obligatorii din punct de vedere legal în privinţa backstop-ului. Am obţinut aceste modificări. Acum este timpul să ne unim şi să susţinem acest acord îmbunătăţit de ieşire din Uniunea Europeană şi să respectăm dorinţa britanicilor.

Reporter: La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a avertizat că aceasta este ultima negociere pe tema backstop-ului irlandez.

Jean Claude-Juncker: Uneori în politică primeşti o a doua şansă. Dar nu va exista şi o a treia. Nu vor mai exista interperetări ale intepretărilor şi nici asigurări la reasigurări. Să fie foarte clar, este fie această înţelegere, fie Brexitul s-ar putea să nu se mai întâmple deloc.

Reporter: Liderul opoziţiei laburist Jeremy Corbyn a anunţat că le va cere colegilor săi să voteze şi de această dată împotriva acordului propus de premier. În ceea ce-i priveşte pe conservatorii eurosceptici, unii dintre ei au anunţat deja că vor vota propunerea Theresei May, dar cei mai mulţi au lăsat să se înţeleagă că vor aştepta să afle punctul de vedere al procurorului general, Geoffrey Cox. Dacă acesta va considera că garanţiile primite din partea UE sunt suficiente, atunci sunt dispuşi la rândul lor să o susţină pe Theresa May.
 


Etichete Brexitparlamentul britanicTheresa MayUEpreşedintele Comisiei EuropeneJean Claude-Juncker

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live