Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

29 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1456
Comentează add

Board-ul FMI va lua în discuţie prelungirea acordului cu România cu o perioadă de trei luni, a anunţat Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.

Acordul FMI cu România "ar putea fi prelungit cu 3 luni"

razvan-stancu

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Erik de Vrijer. Foto: Arhivă.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.

"Datorită faptului că au existat unele ratări de ţinte la finele anului 2012 şi pentru că au existat întârzieri, în special în ceea ce priveşte reformele structurale, guvernul a cerut, de asemenea, o prelungire a perioadei de trei luni astfel încât să aibă mai mult timp pentru a implementa toate măsurile pe care le-am convenit la momentul ultimei misiuni, cea de-a şasea, ceea ce s-a întâmplat în vara lui 2012. Am convenit să solicităm board-ului FMI să acorde această prelungire"

Potrivit şefului Misiunii FMI, autorităţile române au ratat ţintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat şi autorităţilor locale şi activele externe nete ale Băncii Naţionale a României

El a subliniat însă că România a îndeplinit cea mai importantă ţintă, cea privind deficitul bugetar calculat după metodologia europeană, estimările arătând că în 2012 deficitul ESA a fost sub 3% din PIB.

Datele privind deficitul ESA (conform sistemului european de conturi) vin cu oarecare întârziere, iar programul cu FMI se bazează pe deficitul cash, care ia în calcul numai intrările şi ieşirile, nu şi angajamentele de plată.

Potrivit lui de Vrijer, ţinta de deficit pe cash a fost ratată din cauza rambursărilor de fonduri europene în 2012. Această problemă a fost rezolvată la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat în decembrie, ci vor intra în februarie-martie 2013.

"Privim ratarea ţintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectivă din cauza unei politici fiscale greşite, ci din cauza unor întârzieri în intrarea unor sume', a explicat oficialul FMI.

Erik de Vrijer a menţionat că au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la sfârşitul anului trecut şi întârzieri în reformele structurale.


Etichete FMICEBMenergieCFRPetromTransgazErik de Vrijer

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live