Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

14 Mai 2016
Vizualizari: 1111
Comentează add

Miniştrii comerţului din Uniunea Europeană au discutat proiectul acordului de liber schimb cu SUA.

Acordul de liber schimb SUA-UE, în al treilea an de negocieri

cerasela-radulescu-bruxelles

Miniştrii comerţului din Uniunea Europeană au discutat ieri proiectul acordului de liber schimb cu SUA, aflat în al treilea an de negocieri.

Comisarul de resort, Cecilia Malmström, susţine că se lucrează intens la definitivarea tratatului, dar că tratativele nu trebuie să se poarte sub presiunea timpului.

Comisarul pentru comerţ afirmă că ţările Uniunii trebuie să se asigure că normele convenite sunt la standardele europene de calitate şi că următoarea rundă de negocieri este crucială.

În acelaşi timp, comisarul Malmström a lăudat acordul similar încheiat cu Canada, dar a admis că pentru intrarea lui în vigoare, anul viitor, este nevoie de aprobarea parlamentelor naţionale, în condiţiile în care unele state membre au încă reticenţe.

Comisia Europeană ar dori încheierea parteneriatului comercial transatlantic în timpul administraţiei Obama, declara ieri, la Bruxelles, comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni.

Cecilia Malmström: "Dar nu cu orice preţ. Suntem conştienţi de limite, de priorităţi, de interesele europenilor. Dacă negocierile au succes, va fi încheiat un acord, dacă nu, vom prelungi acest acord după alegerile din SUA. Există, desigur, un fel de incertitudine acolo, pentru că sunt alegeri, dar conţinutul acordului este important".

Mai multe state, dar şi organizaţii au protestat recent faţă de lipsa de concesii făcute de americani legat de accesul produselor europene pe pieţele din SUA.

Următoarea rundă de negocieri va fi în iulie, la Bruxelles.

În ceea ce priveşte însă acordul economic dintre Uniunea Europeană şi Canada, Bruxelles-ul doreşte să-l încheie şi să-l semneze în cadrul unui summit, în octombrie.

Comisarul pentru comerţ spune că executivul comunitar trebuie să aibă unanimitate pentru a putea ratifica acordul, iar Parlamentul European va trebui, la rândul său, să-l voteze.


Etichete ttipacordsuauececilia malmstromnegociericanada

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live