Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acordul de Asociere şi Stabilizare dintre UE şi Kosovo a intrat in vigoare

Documentul prevede o serie de drepturi şi obligaţii reciproce şi acoperă o gamă largă de domenii.

Acordul de Asociere şi Stabilizare dintre UE şi Kosovo a intrat in vigoare

Articol de Gabriela Tătărău, 02 Aprilie 2016, 09:23

VIneri a intrat în vigoare Acordul de Asociere şi Stabilizare dintre Uniunea Europeană şi Kosovo.

Documentul prevede o serie de drepturi şi obligaţii reciproce şi acoperă o gamă largă de domenii.

Acordul între Uniunea Europeană şi Kosovo a fost negociat între octombrie 2013 şi mai 2014, a fost parafat în iulie 2014, iar Consiliul European a convenit asupra semnării sale la 22 octombrie 2015.

„Acest acord reprezintă o contribuţie importantă la stabilitatea şi prosperitatea în Kosovo şi în regiune, în general”, a declarat, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, cu ocazia semnării documentului.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

De astăzi, în baza acestui acord există o relaţie contractuală care implică drepturi şi obligaţii reciproce şi acoperă o gamă largă de sectoare. Acordul se concentrează asupra respectării principiilor democratice esenţiale şi a principalelor elemente care stau la baza pieţei unice a Uniunii Europene.

Documentul crează un spaţiu care va permite liberul schimb şi aplicarea standardelor europene în alte domenii, cum ar fi concurenţa, ajutorul de stat şi proprietatea intelectuală.

Acesta va contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a reformelor menite să ducă la adoptarea unor standarde europene de către Kosovo. Alte dispoziţii se referă la dialogul politic, cooperarea într-o gamă largă de sectoare, de la educaţie şi ocuparea forţei de muncă la energie, mediu, precum şi la justiţie şi afaceri interne.

Uniunea Europeană va continua să sprijine progresele înregistrate de Kosovo pe calea sa europeană prin procesul de stabilizare şi de asociere, precum şi prin politica elaborată de Uniune pentru promovarea cooperării cu ţările din Balcanii de Vest şi a cooperării regionale.

Acordul de stabilizare şi de asociere, care a intrat, astăzi, în vigoare, reprezintă o componentă esenţială a acestui proces.

Pentru a sprijini reformele necesare, UE pune la dispoziţie asistenţa pentru preaderare pentru Balcanii de Vest şi Turcia, care se ridică la aproximativ 11,7 miliarde EUR în perioada 2014-2020, din care 645,5 milioane EUR sunt alocate pentru Kosovo.