Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1965
Comentează add

Mai mulţi scriitori şi oameni de cultură contestă acordarea Premiului Naţional "Mihai Eminescu" decernat anul acesta pentru Opera Omnia poetului Gabriel Chifu.

Acordarea Premiului Naţional "Mihai Eminescu" 2015, "contestată"

radiojurnal

 Bust al poetului naţional Mihai Eminescu. Foto: Arhivă.

Tot mai mulţi scriitori şi oameni de cultură continuă să semneze scrisoarea deschisă iniţiată de poetul Claudiu Komartin, prin care se contestă acordarea Premiului Naţional "Mihai Eminescu", decernat anul acesta pentru Opera Omnia poetului Gabriel Chifu. 

Semnatarii cer demisia juriului care a acordat distincţia.  
 
"Nominalizaţii la acest premiu în acest an au fost Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Aurel Pantea, cu toţii nişte poeţi care au dovedit în ultimele trei decenii că sunt nişte autori de primă mână ai literaturii noastre. Domnul Manolescu nu mai certifică, nu mai premiază valoarea literară, ci îi premiază pe cei care sunt garda sa personală în această instituţie muribundă", spune  poetul Claudiu Komartin, invitat astăzi la Radio România Cultural. 
 
De cealaltă parte, preşedintele juriului şi al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, susţine că desemnarea câştigătorului prestigioasei distincţii s-a făcut corect şi se declară scandalizat de acest protest. 
 
"Mă miră foarte tare această scrisoare a 30 de poeţi, nu ştiu ce treabă au ei cu premiul şi cu Gabriel Chifu. Ce pot să vă spun este că a fost acordat de un juriu, conform regulamentului, fără nicio abatere de la el", spune Nicolae Manolescu. 
 
Tot la Radio România Cultural, poetul Florin Iaru a cerut o dovadă scrisă care să ateste că jurizarea a fost corectă şi a anunţat că, în numărul de mâine al Revistei "Caţavencii", va semna o analiză a modului în care a fost acordat premiul, care seamănă "cu o distorsiune cu un caracter penal".  
 
"În cele două sau trei tururi de scrutin, juriul nu a putut comunica direct. Juriul nu a avut voie să ştie ce a votat celălalt. Convorbirile au avut loc telefonic. Ştim cum s-au desfăşurat tururile de scrutin? Nu ştim. Există vreo dovadă scrisă pe care membrii juriului să o recunoască şi care să arate că rezultatele acelea au fost?", se întreabă Florin Iaru.  
 
 Înregistrarea integrală a emisiunii în care a fost dezbătut acest subiect poate fi ascultată pe site-ul radioromaniacultural.ro

Etichete scriitorioameni de culturăPremiului Naţional "Mihai Eminescu"Opera OmniapoetulGabriel Chifuircea CărtărescuMarta PetreuLiviu Ioan StoiciuAurel PanteaClaudiu KomartinNicolae ManolescuFlorin Iaru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live