Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord privind bugetul Uniunii Europene pe 2014

Consiliul European şi Parlamentul au ajuns la un acord privind bugetul UE pe 2014, cu 9,4% mai mic decât cel din 2013.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 13 Noiembrie 2013, 10:59

Consiliul European şi Parlamentul au ajuns la un acord privind bugetul uniunii pe 2014, care cuprinde şi o înţelegere privind suplimentarea sumelor pe anul curent pentru ajutoarele acordate României, Germaniei, Cehiei şi Austriei.

După 16 ore de negocieri, cele două foruri au ajuns, noaptea trecută, la un acord privind bugetul UE pe 2014, cu 9,4% mai mic decât cel din acest an.

Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, a salutat marţi, la Bruxelles, înţelegerea dintre Parlamentul European şi Consiliu, care oferă atât de necesarele oportunităţi de investiţii, pentru mediul de afaceri, pentru oamenii de ştiinţă, oraşele, regiunile şi studenţii din Europa.

Audio: Acord privind bugetul uniunii pe anul viitor.

Comisarul Janusz Lewandowski a precizat că bugetul va privilegia în mod special tinerii şomeri şi întreprinderile mici şi mijlocii:

"Sunt două iniţiative noi, care vor beneficia de bani europeni. Una se referă la sprijinirea tinerilor să-şi găsească un loc de muncă şi pentru care se vor aloca 6 miliarde de euro în următorii doi ani, iar cealaltă are în vedere întreprinderile mici şi mijlocii.

"Este vorba despre facilitarea accesului lor la surse de finanţare pentru care am prevăzut în buget foarte multe programe cu fonduri structurale, în colaborare cu băncile de investiţii", a declarat Janusz Lewandowski.

Oficialul european a apreciat că acordul reprezintă un pas crucial în vederea adoptării viitorului buget multianual, 2014-2020.

Acordul prevede plăţi în valoare de 135,5 miliarde de euro, angajamente de 142,6, precum şi un pachet suplimentar pentru plata unor despăgubiri în cadrul bugetului de anul acesta, pentru Germania, Austria, Cehia şi România.

Astfel, executivul de la Bruxelles va aloca peste 360 de milioane de euro Germaniei, ca urmare a inundaţiilor grave suferite de aceasta în lunile mai şi iunie 2013. ţările învecinate, Austria şi Cehia, care au suferit daune mai mici, vor beneficia de 21,6 milioane de euro, respectiv 15,9.

Totodată, comisia a decis să acorde României despăgubiri de peste 2,4 milioane de euro, ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta şi de incendiile de păduri din vara anului trecut.

Sprijinul financiar oferit din fondul de solidaritate al Uniunii Europene va ajuta la acoperirea costurilor de urgenţă, suportate de autorităţile publice din cele patru state membre în urma dezastrelor.