Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ŞI RADIO Luni, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

16 Februarie 2019
Vizualizari: 413
Comentează add

Noua directivă actualizează normele privind drepturile de autor în funcţie de evoluţia tehnologiilor digitale şi de modul în care utilizatorii accesează conţinutul online

Acord politic în UE privind o nouă directivă asupra drepturilor de autor

amalia-bojescu

 

Preşedinţia română a Consiliului a reuşit, după trei zile de discuţii, să obţină un acord pe acest proiect de directivă. Conform noilor reguli, marile platforme online vor trebui să semneze acorduri de licenţă cu deţinătorii de drepturi, precum muzicieni, performeri, autori, editori de ştiri şi jurnalişti, pentru a le puta folosi munca online. Totodată, marile platforme vor fi nevoite să instaleze filtre, pentru a-i împiedica pe utilizatori să încarce materiale protejate de drepturi de autor.

Ministrul român al culturii şi identităţii naţionale, Daniel Breaz, aprecia că acordul este un semn al hotărârii instituţiilor europene de a institui o piaţă unică digitală funcţională, care încurajează dezvoltarea de noi întreprinderi bazate pe conţinut în interesul tuturor cetăţenilor europeni cu respectarea drepturilor creatorilor.

Acordul la care s-a ajuns a fost salutat de comisarul european pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip. Spunea vicepreşedintele executivului comunitar că reforma drepturilor de autor reprezintă o realizare majoră pentru întreaga Europă. 

Andrus Ansip: "Sunt fericit că am făcut paşi înainte. Negocierile au fost dificile, dar ceea ce contează în final este că avem un rezultat echitabil şi echilibrat adecvat pentru o Europă digitală. Europenii vor avea în sfârşit reguli moderne asupra drepturilor de autor adaptate epocii digitale şi cu beneficii reale pentru toată lumea, drepturi garantate pentru utilizatori, o remunerare justă pentru creatori şi o claritate mai mare a regulilor pentru platforme". 

Conform acordului convenit între colegislatori, durata de protecţie a articolelor va fi de doi ani, iar simpla distribuiere între internauţi a linkurilor spre articole, precum şi a cuvintelor izolate, pentru a le descrie, nu va fi supusă niciunei constrângeri de drepturi de autor. La fel şi în cazul unor extrase foarte scurte care apar pe motoarele de căutare, pe agregatorii de informaţii sau pe reţelele de socializare.

"Am fost nevoiţi să găsim un compromis. Nu este chiar ce mi-am dorit, deoarece această excepţie de extrase foarte scurte este puţin periculoasă", spunea eurodeputatul german, Axel Voss, raportor pe acest dosar.

Pe de altă parte, noua directivă va asigura un acces mai larg la cunoştinţe prin simplificarea normelor privind drepturile de autor în domeniul extragerii textului şi a datelor în scopuri de cercetare în domeniul educaţiei şi în cel al conservării patrimoniului cultural.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns trebuie adoptat de Consiliul European şi de plenul Parlamentului European înaintea alegerilor europene din luna mai. 


Etichete drepturi de autordirectivaDaniel BreazAndrus AnsipAxel Voss

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live