Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord la nivel european asupra regulamentului privind alimentele noi

Un aliment nou va fi autorizat pentru utilizare în UE numai dacă nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică sau dacă nu este dezavantajos pe plan nutriţional.

Acord la nivel european asupra regulamentului privind alimentele noi

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Noiembrie 2015, 10:02

Luni s-a ajuns la un acord la nivel european asupra regulamentului privind alimentele noi.

Este nevoie de acest regulament, pentru a le permite întreprinderilor să introducă mai uşor pe piaţa europeană alimente noi şi inovatoare, continuând să menţină un nivel ridicat al siguranţei alimentare pentru consumatori - menţionează un comunicat al Comisiei Europene.

În plus, această deschidere oferă perspectivă pentru crearea de noi locuri de muncă.

Potrivit definiţiei, alimentele noi sunt cele care nu au fost consumate într-un grad suficient în Uniunea Europeană, alimente nou dezvoltate, inovatoare, sau produse cu ajutorul unor noi tehnologii şi procese de producţie, precum şi cele consumate în mod tradiţional în afara spaţiului european.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Şi pentru a da numai câteva exemple amintim insectele, nanomaterialele, unele ciuperci sau seminţe, alegele, coloranţii noi, suplimente alimentare - adică produse pe care în general nu le consumă mai nimeni în prezent, dar nu putem deocamdată şti ce ne rezervă viitorul.

De ce a fost nevoie de reviuirea regulamentului privind alimentele noi? În primul rând, pentru că actualele norme datează de aproape 20 de ani, între timp evoluţiile tehnologice au fost importante, iar consultanţa ştiinţifică a înregistrat progrese considerabile.

În plus, Comisia Europeană şi-a propus să reducă durata procedurii de autorizare, de trei şi jumătate, în medie, în prezent.

Astfel, între 1997 şi 2014 au fost depuse aproximativ 170 de cereri, fiind autorizate pentru consum doar 90 de alimente noi.

Un aliment nou va fi autorizat pentru utilizare în Uniunea Europeană numai dacă nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică, dacă nu este dezavantajos pe plan nutriţional atunci când înlocuieşte un aliment similar şi dacă nu induce în eroare consumatorul.

Alimentele noi trebuie să facă obiectul unei evaluări ştiinţifice anterioare autorizării, pentru a li se putea garanta siguranţa. În autorizare sunt prevăzute condiţiile pentru utilizarea lor, desemnarea lor ca aliment sau ingredient alimentar şi cerinţele de etichetare.

Odată aprobat pentru comercializare în Uniune, un produs alimentar poate fi vândut în orice stat membru, însă orice ţară membră are dreptul să suspende sau să restricţioneze provizoriu comercializarea oricărui aliment nou