Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord "istoric" pentru reducerea drastică a pungilor de plastic

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord apreciat drept "istoric", pentru reducerea drastică a utilizării pungilor din plastic în spaţiul comunitar.

Acord "istoric" pentru reducerea drastică a pungilor de plastic
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 22 Noiembrie 2014, 19:18

Europenii vor trebui să folosească sacoşe din material textil sau din hârtie, după un acord „istoric” la care s-a ajuns în cadrul Uniunii, menit să diminueze cu peste trei sferturi, până în 2025, utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosinţă care distrug apa şi solul.

Reprezentanţii celor 28 de guverne din statele membre au parafat vineri acest acord, pregătit împreună cu Parlamentul European la începutul săptămânii.

„Acest acord va permite Europei să facă faţă eficient unei probleme de mediu” – şi-a exprimat satisfacţia ministrul italian de resort, Gian Luca Galleti, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Audio: Acord "istoric" pentru reducerea drastică a pungilor de plastic în UE.

„O realizare istorică” reprezintă şi în opinia eurodeputatei din grupul Verzilor, Margrete Auken, „primul acord la nivel comunitar asupra unor obiective cu caracter obligatoriu pentru reducerea deşeurilor” – notează Reuters.

Tehnic, toate statele comunitare vor trebui să impună ca pungile din plastic să nu mai fie gratuite până la 31 decembrie 2018 şi să ia măsurile necesare pentru a reduce consumul anual la 90 de bucăţi de persoană până la 31 decembrie 2019.

În 2025, consumul anual nu ar trebui să depăşească 40 de pungi pe cap de locuitor, în condiţiile în care media europeană a fost de 178 în 2010.

Sunt vizate pungile cu o grosime mai mică de 50 de microni, distribuite încă gratuit în numeroase supermarketuri europene.

Din această categorie fac parte peste 90% din cele circa 100 de miliarde de pungi din plastic puse în circulaţie în Uniunea Europeană.

Datele comunicate de Executivul de la Bruxelles relevă că, anual, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deşeuri, afectând mediul de viaţă al peştilor şi al păsărilor.

Reducing use of #plasticbags: MEPs strike deal with @IT2014EUhttp://t.co/sjWvPecR3c@MargreteAuken@giovannilavia

— ENVI Committee Press (@EP_Environment) November 21, 2014