Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord istoric între Radio România și Radio Rai

La Roma a fost semnat primul acord bilateral de colaborare între Radio România și Radio RAI.

Acord istoric între Radio România și Radio Rai
Președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin (stânga) și directorul general de la RAI, Fabrizio Salini, au semnat la Roma primul acord bilateral de colaborare între Radio România și Radio RAI, martie 2019. Foto: Elena Postelnicu

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Martie 2019, 06:34

La Roma a fost semnat primul acord bilateral de colaborare între Radio România și Radio RAI.

Documentul, care prevede schimbul și achiziția de radioprograme, cooperarea în formarea profesională, participarea la festivaluri, expoziții și manifestări culturale, a fost semnat de președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin și de directorul general de la RAI, Fabrizio Salini, în prezența președintelui RAI, Marcello Foa.

Georgică Severin: Pentru noi este important acest acord deoarece el confirmă o anumită strategie pe care Radio România a abordat-o în ultimii ani, de a-și întări relațiile cu marile forțe ale mediei publice. Reamintesc că în decembrie am încheiat la Paris un acord de colaborare cu RADIO FRANCE, acum am încheiat cel cu RAI și suntem în negocieri, îmi place să cred, avansate cu BBC. De ce căutăm aceste acorduri cu marile forțe? Pentru că, în primul rând, de la ele putem să învățăm foarte multe. Când vrei să modernizezi, când vei să dezvolți ceva nu este bine neapărat să începi să inventezi roata; dacă învățăm din greșelile altora, din modul în care alții au aplicat de exemplu trecerea la digitalizare, emisia DAB (Digital Audio Broadcasting) în Marea Britanie, aici, în Rai sau în Franța ne apropiem foarte mult și în structurile organizatorice, putem să încercăm să evităm greșelile altora, bineînțeles fără să avem vreo șansă să nu ni le facem și pe ale noastre proprii. Dar acordul cu RAI mai are și un alt caracter specific. Colegii noștri italieni au fost interesați de colaborarea cu noi și pentru faptul că în momentul de față, după cum cunoașteți, cea mai importantă minoritate din Peninsulă sunt cetățenii români, care locuiesc, trăiesc și muncesc aici și, evident, în asemenea condiții, mai ales în situația în care ei participă la alegerile europene, la alegerile locale, RAI, ca orice structură serioasă de media publică, este interesată să intre în contact, să dezvolte programele și pentru românii de aici, din Peninsula italiană. Evident, experiența noastră contează, la fel cum și experienta RAI, în multe domenii, de exemplu am avut o discuție foarte interesanta cu directorul general al Radio Rai despre programele de ”entertainment” pe care ei le au pe Radio Rai 2 și cred că putem să găsim o serie de idei pe care să le aplicăm și noi la București deci toate aceste lucruri fac ca acordul să fie extrem, extrem de important. Dar ca orice hârtie să nu uităm ea va conta numai dacă va fi pusă în practică. În ce depinde de mine și din ceea ce am înțeles și din partea italiană suntem extrem de doritori ca ce ne-am propus să devină și faptă pentru că orice protocol, orice acord, orice tratat, dacă vreți, capătă valoare numai prin oamenii care îl pun în aplicare și prin ceea ce lasă în urma sa.

Reporter: În Italia este – așa cum spuneați și dvs – cea mai mare comunitate de români din Italia, de peste 1.200.000 de cetățeni, comunitate despre care la Radio România se vorbește foarte des. Acest acord se adresează și lor? Prin acest acord am putea, de ce nu, să-i aducem pe acești români și aici la Rai?

Georgică Severin: Cred că această misiune o are în primul rând RAI, care trebuei să își fixeze ca țintă și din ce am înțeles din discuțiile cu președintele Foa chiar au ca țintă și obiectiv o implicare mai mare în viața comunității românești. Noi de la București, Radio România putem să îi ajutăm pe colegii italieni prin modul în care cunoaștem mai bine anumite caracteristici ale audienței de limba română, dar prezența la RAI nu depinde de noi, ci de colegii de la RAI și de vârfurile și de cei din comunitatea română din Italia care trebuie să se facă prezenți. Noi ne adresăm românilor din Italia atât prin Radio România Internațional în limba română, dar la ora actuală cred că ne adresăm prin toate posturile noastre, pentru că să asculți Radio România pe internet, inclusiv posturile teritoriale, posturile regionale, este extrem de simplu. Deci colaborarea și acordul încheiat astăzi se vor regăsi mai ales în promovarea anumitor tipuri de emisiuni, fiecare încercând să foloseascp experiența celuilalt.

Reporter: Ați vizitat și câteva studiouri de la RAI.

Georgică Severin: Da și mă bucur că am putut să văd în realitate funcționând un proiect la care noi deja lucrăm, studiul de fezabilitate s-a încheiat ne propunem cam în doi ani și în București să găsim asemenea studiouri inclusiv la radiourile regionale, deci digitalizarea și unificarea sistemului de emisie și producție este o necessitate a activității curente; nu sunt bani irosiți, sunt bani investiți care ne permit să ne mișcăm mult mai bine și în condiții – dacă vreți - mult mai moderne, într-o lume care este în permanentă mișcare. Adăugarea părții video la emisia radio nu este ceva ciudat este o stare de normalitate pentru că vedem foarte mult că dincolo de radioul on-air care în continuare are să spunem fidelii săi, dar din ce în ce mai în vârstă, tineretul se orientează mai mult spre podcast, spre streaming audio, spre audio on demand, spre video on demand și de multe ori conținutul video mai ales pentru transmisiunile din studiouri, emisiunile în direct s.a.m.d. este pandativul stil necesar al unei emisii radio moderne.

Reporter: Ce-am putea prelua noi de la ei, de la RAI?

Georgică Severin: În primul rând banii, dar cum nu putem să îi luăm, experiența. Vedeți ei au trecut prin fazele prin care urmează să trecem noi și n-au trecut demult. Cele mai moderne studiouri pe care le-am vizitat au fost inaugurate la sfârșitul anului trecut, deci au câteva luni înaintea noastră; chiar și colegii de la RAI experimentează și este normal. Suntem într-o lume în care media publică este în permanentă schimbare și la fel trebuie să fim și noi, în România, pentru că -să nu uităm - cel mai important capital al radioului public este încrederea pe care ne-o dau ascultătorii.

Reporter: La semnarea acestui acord a asistat și ambasadorul României în Italia, George Bologan și directorul Accademiei di Romania din Roma, profesor Rudolf Dinu.

Georgică Severin: Mă bucur foarte mult că autoritățile române au fost reprezentate la cel mai înalt nivel posibil aici în Italia prin domnul ambasador, îi mulțumesc foarte mult pentru prezență și aceasta indică dacă vreți și importanța pe care autoritățile române, Guvernul României, Ministerul de Externe, Ambasada României la Roma o acordă acestei colaborări dintre RAI și Radio România. De ce? Pentru că într-o lume în care comercialul ocupă, domină, influențează, manipulează, media publică chiar dacă nu are întotdeauna același succes comercial rămâne acel parametru, acel reper de valori și încredere către care trebuie să se îndrepte audiența și cetățeanul; când are nevoie de un sprijin trebuie să știe că îl găsește la Radio România sau la RAI, în funcție de locul în care se găsește.

Documentul a fost semnat din partea Rai de directorul general Fabrizio Salini, care a declarat: ”Și pentru RAI este foarte important acest acord, care cu siguranta va contribui ulterior la întărirea raporturilor, a relațiilor dintre Italia și România, două țări care colaborează enorm de mult și în interiorul Uniunii Europene de Radio și Televiziune, deci, este un moment foarte important acesta și pentru noi”.

Potrivit președintelui RAI, Marcello Foa, această colaborare poate deveni tot mai strânsă:

Marcello Foa: Este important si pentru RAI, pentru ca noi suntem deschisi sa colaboram cu alte tari. Avem dintotdeauna o admiratie speciala pentru România si deci, din partea noastra, va exista întotdeauna o dorinta pentru a dezvolta aceste colaborari. Pentru noi, acordul semnat astazi este, speram, un prim pas spre o colaborare tot mai strânsa între cele doua posturi nationale de radio, între cele doua tari.

Reporter: Și în trecut, Radio RAI a colaborat cu Radio România.

Marcello Foa: Da, si în trecut am avut colaborari strânse. Faptul ca semnam un acord confirma si mai mult dorinta noastra de a interactiona. Speram la un viitor si mai intens de astfel de colaborari. Este foarte important ca noi sa aparam si sa promovam identitatea, cultura italiana, româna, mentinând un raport de deschidere unii fata de altii. Deci, putem sa dam un bun exemplu, sunt convins.

La semnarea acordului au asistat și ambasadorul României în Italia, George Bologan, alături de directorul Accademia di Romania din Roma, profesorul Rudolf Dinu.

George Bologan: Semnarea acestui acord bilateral între Radio România și Radioteleviziunea Italiană reprezintă un moment special pentru relațiile per ansamblu româno-italiene și oferă în mod specific un spațiu de cooperare mai intensă și confirmă o relație excelentă, care deja s-a maturizat de-a lungul timpului, între cele două instituții. Eu salut, în calitatea mea și prin prezență la acest eveniment, acest demers și sunt convins că va contribui la consolidarea relației culturale. În mod special, fiind o delegație atât de importantă a Radio România, vreau să îmi exprim aprecierea pentru buna colaborare și în special pentru faptul că dumneavoastra aduceți în spațiul public poveștile de succes ale românilor și atunci când este cazul, trageți și semnalul de alarmă, când comportamentele deviante prejudiciază imaginea conaționalilor noștri. Însă ceea ce este de apreciat in mod particular este feed-back-ul constructiv si pozitiv pe care îl transmiteți astfel încât comunitatea românească, astfel încât societatea românească să aibă mai multă încredere în sine. Vă mulțumesc pentru că de multe ori reușiți să inspirați sufletul și să stimulați sentimentul de a fi comunitate, nu doar în spațiul tangibil, deoarece comunitatea românească pentru prima dată este o comunitate globală în sensul virtual. Fiind și în perioada Președinției României la UE consider că acordul de astăzi contribuie la realizarea unei infrastructuri mediatice de care Europa are nevoie, pentru că nu trăim izolați unii de alții și este o confirmare a implicării pe care Radio România o are în diplomația publică și în diplomația europeană alături de partenerii noștri italieni.

Directorul Accademia di Romania din Roma, profesorul Rudolf Dinu:

Rudolf Dinu: Este un acord istoric, înainte de toate, pentru că nu există, după știința mea, un cadru formal de acest gen semnat în ultimii 30 de ani între cele două instituții de prestigiu în România și în Italia și un instrument extrem de benefic pentru noi, cei care suntem chemați să lucrăm în domeniul promovării culturale și nu numai, al cercetării științifice. Este un instrument ce creează o platformă extraordinară de colaborare. Este un cadru optim de colaborare între cele două instituții, dar nu doar între cele două instituții, pentru că ne oferă posibilitatea de a stabili parteneriate punctuale specializate cu instituția mamă, cu instituția țării mama și cu instituția Italiei unde operăm și sperăm în primul și în primul rând, noi - cei de la Academia di Romania - de a ne bucura în scurtă vreme de o sporită vizibilitate în ceea ce privește promovarea evenimentelor culturale pe care reprezentanți ai Institutului Cultural Român le organizează la Roma și nu numai. Limpede ne dorim foarte mult să continuăm o colaborare extraordinară pe care o avem cu Societatea Româna de Radiodifuziune, care ne urmărește cu foarte mare atenție - dintotdeauna aș putea spune -, dar mai apăsat în ultimii ani, și îi mulțumesc domnului președinte pentru atenția care o acordă în mod special reprezentanților ICR, corespondentului la Roma. Sunt convins că în contextulul pe care îl deschide acest acord vom putea realiza colaborări mult mai vizibile și cu partenerul italian, care este alături de noi în anumite momente; desigur că având în vedere oferta culturală extraordinară prezentă la Roma, Rai-RadioDifuzione Italiana – urmărește evenimentele Accademiei Române în momentele cele mai importamte ale programului nostru anual, dar nu este – să zicem - alături de noi în exclusivitate. Sperăm să putem realiza în mod direct colaborări în cadrul acestui acord și să propunem evenimente de interes pentru imaginea și identitatea României, o are aceste imagini in Italia și desigur evenimente de interes pentru comunitatea românească, pentru numeroasa comunitate românescă ce trăiește în Italia, care este una dintre beneficiarii acestui acord.

Dupa semnarea acordului, directorul Radio RAI, Roberto Sergio a prezentat delegației române o parte din studiourile RAI: ”Pentru noi este o onoare. A fost o mare plăcere să vă avem aici. A trecut prea mult timp, aproape 100 de ani, ca să ne întâlnim. Acum vom recupera și vom face multe lucruri interesante împreună. Acordul semnat astazi merge în aceasta direcție: o strânsă colaborare, în sensul de schimburi de programe, organizarea de evenimente. Cred că se pot face foarte multe lucruri împreună”.

Roberto Sergio s-a referit și la eventualii ascutători români din Italia pe care îi au în emisiunile lor: ”Îmi doresc ca o mare parte din comunitatea de români din Italia să ne asculte. Ba chiar vom încerca să facem mai mult și pentru ei pentru ca să ne asculte. Schimbul de cultură este fundamental. În plus noi avem atât de multe afinități, deci cred că din acest punct de vedere este foarte simplu”.

Etichete : rai acord radio romania
Ofertă bogată şi diversificată la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România din Cluj-Napoca
Cultură 24 Aprilie 2024, 18:33

Ofertă bogată şi diversificată la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România din Cluj-Napoca

Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România şi-a deschis astăzi porţile în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu o ofertă bogată şi...

Ofertă bogată şi diversificată la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România din Cluj-Napoca
Pelerinaj de Florii la Galați și Brăila
Cultură 24 Aprilie 2024, 15:37

Pelerinaj de Florii la Galați și Brăila

Sâmbătă, în localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, se va desfăşura tradiţionalul Pelerinaj de...

Pelerinaj de Florii la Galați și Brăila
„Vremea Floriilor” la Muzeul Național al Țăranului Român
Cultură 24 Aprilie 2024, 14:55

„Vremea Floriilor” la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, în cadrul Târgului de Florii de la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), va avea loc o „celebrare prin carte” a...

„Vremea Floriilor” la Muzeul Național al Țăranului Român
Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură 23 Aprilie 2024, 18:53

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, a avut loc luni, 22 aprilie, în prezența unui public...

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură 23 Aprilie 2024, 09:36

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Diplomele galei, adevărate opere de artă, au fost desenate de pictorul Ștefan Câlția.

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes
Cultură 23 Aprilie 2024, 08:06

Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes

A 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14-25 mai.

Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes
Ministerul Culturii, bani pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee
Cultură 22 Aprilie 2024, 22:30

Ministerul Culturii, bani pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee

Ministerul Culturii acordă 1,5 milioane de lei pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee.

Ministerul Culturii, bani pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee
Urări de Paştele Evreiesc
Cultură 22 Aprilie 2024, 21:24

Urări de Paştele Evreiesc

În mesajul transmis astăzi cu prilejul Sărbătorii de Pesah, Paştele Evreiesc, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat...

Urări de Paştele Evreiesc