Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

19 Ianuarie 2018
Vizualizari: 2262
Comentează add

Universitatea din Bucureşti a încheiat un acord de parteneriat cu institutele de cercetare pentru fizică de pe Platforma Măgurele.

Acord între Universitatea Bucureşti și institutele de pe Platforma Măgurele

andreea-marin

Foto: eli-np.ro.

Universitatea din Bucureşti a încheiat un acord de parteneriat cu institutele de cercetare pentru fizică de pe Platforma Măgurele.

Aceasta va permite profesorilor şi doctoranzilor Şcolii Doctorale de Fizică din cadrul Universităţii să aibă acces la infrastructura de cercetare de la Măgurele, în timp ce reprezentanţii institutelor de cercetare vor putea participa la procesele decizionale din cadrul Şcolii Doctorale de Fizică.

Despre semnarea unui parteneriat între Universitatea Bucureşti şi institutele de cercetare de pe Platforma de la Măgurele s-a vorbit mai mult din vara trecută, dar acum s-a semnat.

Un moment istoric deci sau o intrare în normalitate - după cum spune Mircea Dumitru, rector al Universităţii Bucureşti şi fost ministru al Educaţiei.  

Mircea Dumitru: Eu cred că acesta este un moment deosebit pentru comunitatea fizicienilor din România. E un moment istoric.

Nu poate exista pregătire şi formare la nivel avansat în ştiinţă dacă nu se face cercetare.

În curând vom vedea şi primele rezultate concrete.  

Primele discuţii care au condus spre parteneriatul de astăzi s-au purtat în 2012, când academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară a vrut să pună studiile doctorale şi cercetarea pe acelaşi făgaş. Acum ia în calcul că tinerii studenţi ar putea să lucreze la proiectul laserului de mare putere încă din prima sa zi.  

Nicolae Zamfir: Noi putem să creem condiţii. Cu cât atragem mai mult cu atât baza e mai mare şi cu atât pot să apară scânteile care să ducă la descoperiri de marcă.  

Un parteneriat de tip "win-win" sau altfel spus, "toată lumea câştigă" - aşa îl percep ceilalţi directori ai institutelor semnatare.

Constantin Ionescu de la Institutul pentru Fizica pământului: Este foarte benefic având în vedere lipsa cercetătorilor pe care noi, ca institut, îi căutăm să îi menţinem în ţară şi să-i atragem în domeniul cercetării.  

Ionuţ Enculescu de la Institutul pentru Fizica Materialelor: Ambele domenii au nevoie de oameni de calificare foarte înaltă şi unul de celălalt. Cele două domenii sunt mutual importante.  

Marius Ioan Piso, de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Aerospaţială: Domeniul spaţial este un domeniu care necesită un treaning de cel puţin 10 - 12 an ca să poţi să începi să lucrezi.

Speranţa noastră este că acest acord să funcţioneze pentru că problema nu este că nu avem bani, bani avem, nu avem oameni.  

Şi Traian Dascălu de la Institutul pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei: Este ocazia de a crea o şcoală doctorală extrem de puternică în România şi sperăm ca împreună să pregătim nişte tineri care, cine ştie, folosind aceste maşini noi pe care le creem să candideze chiar la un "Nobel".  

Acest parteneriat se doreşte deopotrivă benefic pentru tinerii fizicieni care se formează şi pentru cercetătorii care pot lucra cu studenţii.

AUDIO:

 


Etichete Platforma Măgureleinstitute de cercetarefizicăMircea DumitruMircea DumitruNicolae ZamfirConstantin IonescuIonuţ EnculescuMarius Ioan PisoTraian Dascălu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live