Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord între UE și statele africane privind energia sustenabilă

UE şi-a asumat misiunea de a participa activ la eforturile Comunităţii Internaţionale de a combate schimbările climatice şi efectele lor devastatoare.

Acord între UE și statele africane privind energia sustenabilă
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 23 Septembrie 2014, 10:57

UE îşi întăreşte cooperarea cu statele africane în domeniul energiei sustenabile.

Acordul va fi semnat marți la summitul climatic organizat de Naţiunile Unite.

UE şi-a asumat misiunea de a participa activ la eforturile Comunităţii Internaţionale de a combate schimbările climatice şi efectele lor devastatoare.

Uniunea se doreşte a fi un model, iar dezvoltarea sustenabilă inclusiv în domeniul energetic este în centrul strategiei sale pe termen mediu şi lung.

Înţelegerile cu statele africane vor fi semnate marți la New York în cadrul summitului pe probleme climatice organizat de Naţiunile Unite.

Audio: Acord între UE și statele africane privind energia sustenabilă.

Este vorba de declaraţii comune semnate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso şi reprezentanţii Liberiei, Republicii Capului Verde ai Côte d"Ivoire, Togo şi Rwandei.

Ţelul acestor acorduri este înlesnirea accesului la sursele de energie regenerabilă inclusiv în zonele rurale unde nevoile sunt imediate.

Pentru a atinge acest obiectiv Uniunea va încerca alături de partenerii africani să atragă în proiecte mediul privat şi va oferi consiliere astfel încât investitorii să beneficieze de condiţiile necesare.

În aceste proiecte s-au implicat mai multe state membre Franţa, Spania, Portugalia şi Austria, dar şi Norvegia care vor lucra cu statele africane respective.

Comisia Europeană precizează într-un comunicat că este dispusă să investească mai mult de 3,3 miliarde de euro în următorii 6 ani în proiecte de energie sustenabilă din întreaga lume. 2 miliarde din aceste fonduri sunt destinate Africii.

Marți la summitul climatic de la New York se reunesc peste 120 de lideri.

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat deja că doreşte să revină la momentul din 2009 când se vorbea chiar de iminenţa unui acord referitor la schimbările climatice.

Reuniunea de marți este importantă deoarece pregăteşte adevăratul test care va fi dat la Paris în luna decembrie a anului viitor.

Schimbările climatice produc anual pierderi economice de sute de miliarde de dolari.

Până în 2025 ar putea însuma aproape o treime din PIB mondial.