Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga Campionilor Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

10 Noiembrie 2020
Vizualizari: 350
Comentează add

Acord de încetare a focului între Armenia şi Azerbaidjan

alexandru-beleavski-moscova

  

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat separat cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului o declarație comună care ar urma să pună capăt conflictului din Nagorno-Karabah, la mai mult de o lună după reizbucnirea acestuia. Corespondentul RRA Alexandr Beleavschi are detalii.
 
Reporter: Declarația prevede încetarea completă a focului cu începere de azi, ora 00:00, forțele armene și azere urmând să rămână pe pozițiile lor actuale.
 
Aceasta înseamnă că sub controlul Azerbaidjanului vor rămâne toate teritoriile recucerite de la începutul luptelor, inclusiv orașul strategic Șușa, la câțiva kilometri de capitala Karahahului, Stepanakert.
 
Pe linia de contact între forțele adverse și în coridorul Lacin, ce leagă Armenia de Karabah, redus însă la 5 km lățime, vor fi desfășurate pentru cinci ani forțe ruse de menținere a păcii, ce vor putea a rămâne și în continuare, cu acordul ambelor părți.
 
Liderul azer a declarat că vor exista și forțe de menținere a păcii turcești, ceea ce Moscova deocamdată nu a comentat.
 
Acordul prevede, de asemenea, retrocedarea către Azerbaidjan, până la 1 decembrie, a trei raioane controlate de Karabah, efectuarea schimbului de prizonieri și morți, revenirea refugiaților, deblocarea tuturor legăturilor economice și de transport în regiune, sub controlul grănicerilor ruși.
 
În timp ce președintele Aliyev a declarat că, prin semnarea acordului, Armenia și-a recunoscut înfrângerea și a capitulat, premierul Nikol Pashinyan a  scris pe Facebook că, pentru el, semnarea acordului a fost o decizie extrem de grea. Imediat după declarația lui la Erevan, au izbucnit proteste de masă.
 
Manifestanții au luat cu asalt sediile Guvernului și Parlamentului, cerând demisia lui Pashinyan și anularea acordului privind Karabahul.
 
(PH)
 

Etichete Nagorno-Karabahacord de incetare a foculuiAzerbaidjanArmeniaRusiaTurcia(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live