Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord asupra eliminării taxelor vamale pentru numeroase produse IT

Documentul a fost semnat de marea majoritate a țărilor membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv de mari producători precum Statele Unite sau China.

Articol de Costin Grigore, 31 Iulie 2015, 11:14

Uniunea Europeană a iniţiat şi intermediat încheierea unui acord, considerat istoric, care elimină taxele vamale pentru sute de produse electronice.

Acordul va aduce preţuri mai mici pentru europeni şi va reduce costurile pentru companiile din zona înaltei tehnologii.

Echipamente medicale, console de jocuri video, calculatoarele personale, multifuncţionale, telefoane, camere video, dispozitive GPS, sau chiar sateliţi de comunicaţii - toate aceste produse fac obiectul acordului şi urmează să fie mai ieftine.

Documentul a fost semnat de marea majoritate a tărilor membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv de mari producători precum Statele Unite sau China.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Acoperă aproape 90 la sută din comerţul global cu produse de înaltă tehnologie - peste 1000 de miliarde de euro.

Urmează să intre în vigoare la 1 iulie 2016, iar taxele vor fi eliminate treptat, în termen de trei ani, aceasta pentru a oferi firmelor timp de acomodare la un mediu economic cu tarife vamale zero.

Sunt însă temeri că acordul ar putea complica situaţia industriei europene pentru că electronicele ieftine produse în Asia vor deveni și mai ieftine.

Dar Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström dă asigurări că documentul va da un impuls companiilor europene de înaltă tehnologie.

Ea a scris pe Twitwer că Uniunea a negociat din greu pentru a ajunge la cele mai bune soluţii pentru Europa. Va încuraja inovarea în sectorul IT, essential pentru creşterea economică pe continent, a mai spus comisarul pentru comerţ.

Aceasta pentru că acordul elimină taxele vamale şi pentru semiconductori şi alte componente folosite în industria de profil. În plus nu se vor mai plăti taxe nici în cazul utilajelor pentru producţia de bunuri IT, de exemplu pentru maşini unelte de fabricare a circuitelor imprimate.

Trillion-euro global high-tech trade deal agreed: "Great for consumers, & companies big & small" http://t.co/DJF2h4qYen … /JL #WTO#ITA

— Cecilia Malmström (@MalmstromEU) July 24, 2015

UE a făcut propunerea inițială în 2008 - pentru a revizui și extinde acordul din 1996 privind tehnologia informaţiei.

În 2012 au început efectiv negocierile şi autorităţile de la Bruxelles au propus liberalizarea comerţului pentru o gamă largă de produse, inclusiv pentru bunuri cu tarife relativ mari în Uniune.

Comisia Europeană a jucat apoi un rol cheie pentru obţinerea unor variante de compromis şi a prezidat ultimele trei runde de negocieri.

Acum aşteaptă si alte ţări să se alature acestui acord global.