Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 08 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Mai 2019
Vizualizari: 408
Comentează add

Consiliul Economic şi Financiar va discuta o propunere care să permită proprietarilor de livezi să îşi distileze propriile băuturi spirtoase.

Accizele la alcool şi băuturi alcoolice în UE

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Miniştrii de finanţe din statele membre ale Uniunii Europene vor încerca să ajungă, vineri, la un acord politic în ceea ce priveşte noile norme care au în vedere accizele la alcool şi băuturi alcoolice.

La iniţiativa României, Consiliul Economic şi Financiar va discuta o propunere care să permită proprietarilor de livezi să îşi distileze propriile băuturi spirtoase, fiind în discuţie cantitatea maximă ce poate fi prelucrată.

Se ia în calcul eliminarea completă a accizei pentru băuturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.

Amalia Bojescu transmite de la Bruxelles: "Directiva privind armonizarea structurilor accizelor la alcool şi băuturi alcoolice a fost pe masa Consiliului şi în martie, însă miniştrii de finanţe nu au reuşit să ajungă la un acord.

Unul din aspectele disputate a fost cel referitor la cantitatea maximă de băuturi alcoolice, ce poate fi produsă pe an într-o gospodărie şi pentru care să nu se plătească accize.

Preşedinţia română, prin ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a propus atunci ca această cantitate să fie de 175 de litri, ca urmare a discuţiilor purtate cu asociaţiile de producători de pălincă din ţară.

Acum, România şi Ungaria vin cu o iniţiativă prin care vor să ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase şi să ofere statelor membre opţiunea de a elimina complet acciza pentru cele produse în folosul personal.

Modificarea legislaţiei Uniunii Europene ar permite ca cele două ţări să perceapă o acciză zero, în loc de una redusă.

În ceea ce priveşte cantitatea, se propune majorarea la 100 de litri pe an pentru fiecare cultivator în România şi Ungaria şi la 50 litri pentru restul ţărilor din spaţiul comunitar.

De asemenea, reforma propune legalizarea distileriilor la domiciliu, o modificare ce ar fi salutată şi de alte ţări precum Austria, susţin oficialii din cele două state, citaţi de Reuters.

Practica distilării propriilor băuturi spirtoase este restricţionată în Uniunea Europeană din motive de sănătate.

Propunerea României şi Ungariei are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi aprobată."


Etichete MicrofonRRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live