Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

10 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1374
Comentează add

Vasile Buga, Gheorghe Onişoru, Liviu Ţăranu, Florian Banu, Radu Ciuceanu, Constantin Corneanu

„Acasă, la Centrul de studii româno-ruse şi sovietice”  „Acasă, la Centrul de studii româno-ruse şi sovietice” - Conține audio

george-popescu

  Aspecte de la reuniunea de zece ani a Centrului. Credit :centruldestudiirusesisovietice.blogspot.com

Iniţial Centrul a funcţionat ca un Laborator în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”. Mutându-se la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, activitatea sa a căpătat mai multă consistenţă.

 

Dl. prof. univ. dr. Radu Ciuceanu, directorul INST a sprijinit cu perseverenţă cultivarea unui grup de tineri în epocă care cu timpul s-a transformat într-un grup de cercetare recunoscut în plan intern şi internaţional, de sorginte academică.

 

Şi totuşi, cercetătorii Centrului coordonat de dl. prof. Vasile Buga îşi adaptează stilul de răspuns şi reacţiile şi pentru publicul larg.

 

Comunicările acestora sau rezultatele studiilor ce privesc relaţiile noastre cu spaţiul ex-sovietic ori cercetarea istoriei postbelice a arealului au dat naştere unor promovări în spaţiul public sub forma volumelor cerute şi tipărite de prestigioase case de editură din România.

 

O parte din membrii Centrului au apărut şi în ediţiile precedente ale emisiunii „Istorica” a postului nostru de radio.

 

Centrul de Studii româno-ruse şi sovietice a împlinit zece ani de la înfiinţare şi constituie o formulă de răspuns a cercetării istorice în primul rând dar se prezintă şi ca un grup de reflecţie concurent nemeroaselor iniţiative ale istoricilor din Federaţia Rusă şi a spaţiului ex-sovietic.

 

Ceea ce este de apreciat aici e obiectivitatea şi folosirea din plin a metodelor de studiere a trecutului, cât şi importanţa oferită surselor documentare certificabile.

 

În fond, cercetătorii Centrului, fie că aparţin unor institute diverse din ţară, fie că sunt acreditaţi ai INTS, vorbesc aceeaşi limbă, iar nivelul lor de expertiză este deja unul consacrat şi recunoscut.

 

Nu e cazul să-i lăudăm în exces. Selecţia noastră, riguroasă altfel din mulţimea impresionantă a comunicărilor făcute cu ocazia aniversării a zece ani de activitate este cauzată de lipsa spaţiului insuficient al emisiunii.

 

Şi cu toate acestea ne-am străduit să vă oferim câteva exemple de cercetare care aduc şi ceva nou, dar stimulează în acelaşi timp interesul pentru cunoaşterea istoriei relaţiilor dintre România şi vecinii săi. Chiar şi pentru publicul larg.

 

În ordinea apariţiei, iată şi subiectele alese cu parcimonia dictată de cronometrajul ediţiei:

 

Cartea de vizită a Centrului de dl. prof. Vasile Buga, coordonator.

 

Transilvania de Nord, între dispută şi tehnică diplomatică româno-sovietică, 1944-1945 de dl. prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru

 

Independenţa economică a României şi „Planul Valev” de dl. dr. Liviu Ţăranu, cercetător al CNSAS

 

Moştenirea consilierului sovietic din Ministerul Afacerilor Interne al RPR -RSR de dl. dr. Florian Banu, cercetător al CNSAS

 

Declaraţia de independenţă a PMR - aprilie 1964” şi cauzele eliberării tuturor deţinuţilor politici de dl. prof. univ.dr. Radu Ciuceanu, director al INST şi dl. dr. Liviu Ţăranu, cercetător al CNSAS


Relaţiile româno – sovietice - ruse din 1991 şi până în prezent de dl. dr. Constantin Corneanu, istoric şi preşedinte al Asociaţiei de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”

 

 

AUDIO: „Istorica”, ediţia din 8 ianuarie 2018

 

 

 

Regia de montaj : Carmen Nicolau

 

Regia de emisie : Lucian Flencheş şi Ileana Băjenaru

 

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la :   www.romania-actualitati.ro   


Etichete cercetareistorieEuropa de Estfosta URSSRusiaRomâniarelaţiiamiciţiedisputăîncordarerespingerestudiipublicisticămetodăizvoaresursedocumenteobiectivitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live