Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Acasă eşti vizibil"

În spatele fiecarui migrant care alege repatrierea voluntara se afla povestea unui om aflat departe de cei dragi, invizibil pentru tara in care se află.

"Acasă eşti vizibil"
Foto: arhivă.

Articol de Mihaela Helmis, 14 Mai 2014, 16:30

"Când locuieşti ilegal într-o ţară străină , ajungi să nu mai exişti. Acasă esti vizibil."

Acesta e motto-ul sub care se desfăşoară, prin intermediul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi al altor instituţii şi organizaţii un nuanţat şi în acelaşi timp delicat proiect efectiv de repatriere voluntară pentru cetăţenii din ţările terţe.

Dacă vrei să te întorci voluntar acasă , în ţara ta , ia legătura cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea din Romania.

În spatele fiecarui migrant care alege repatrierea voluntara se afla povestea unui om aflat departe de cei dragi, invizibil pentru tara in care se afla si pentru care intoarcerea acasa nu inseamna capatul unui drum ci sansa unui nou inceput.

Aceste povesti implică de cele mai multe ori rute ilegale de migratie pline de riscuri si greutati, perioade indelungate state în ilegalitate, marcate de privaţiuni si lipsă de oportunităţi. Repatrierea voluntară înseamna întoarcerea acasa cu demnitate, are loc doar la solicitarea migrantului şi îi ofera acestuia posibilitatea de a primi un sprijin de reintegrare în ţara de origine. Inainte de plecare migrantii pot urma cursuri vocationale iar cei aflati intr-o situatie economica dificila pot primi un ajutor social.

Scoate migratia din umbra este o initiativa prin care se doreşte aducerea in prim-plan a repatrierilor voluntare, ca optiune a migranţilor care doresc să fie din nou alaturi de cei dragi.

Pe Lana am intalnit-o destul de dezorientată şi in asteptarea prelungirii permisului de muncă intr-un autobuz , în zona televiziunii. Janice si Lourdes erau cu bagajele făcute , gata să pornească spre aeroport , iar Rubi tocmai sunase la poarta Misiuni în România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.Să ceară sprijin pentru a se regăsi . Acasă. În Philipine.

Deşi din aceeaşi ţară , nu se cunoşteau – dar veniseră cu multe , poate cu prea multe speranţe în Europa. In Romania. Cătălin Bercaru , legătura lor şi a Organizaţiei pentru Migraţie cu noi - are timp, - şi dincolo de obligaţie - şi o vorbă bună pentru fiecare „andrisant” şi întrezăreşte soluţii pentru situaţia de şedere ilegală în care aceste tinere se aflau.

La Inspectoratul General pentru Imigrari cei ce intra in programul de repatriere voluntară reprezintă doar una dintre categoriile de interes , iar Ermina Mihai , purtător de cuvânt – de mulţi ani preocupată de situaţiile în care se află imigranţii in România - ştie , dincolo de ceea ce ni se pare firesc multora dintre, noi cum se obţine stabilitatea în legalitate! , mai importanta decât orice.

Lourdes, una dintre tinerele pfilipineze aflată , poate şi datorită problemelor de adaptare , dar şi dată fiind încetarea dreptului de muncă pe teritoriul României – în situaţia de a cere sprijin , declara: „ Mă bucur că există o asemenea organizaţie care ajută persoanele cu statut ilegal, care nu ştiau cât le va fi de greu. OIM ne ajută , ne dă şansa să ne întoarcem şi în plus să începem o viaţă mai bună acasă. Eu mă întorc în Bulakan unde locuiesc împreună cu familia mea şi unde , cu sptrijin OIM,- îmi voi deschide un magazin alimentar”.

La rândul său , după ce abia a ajunsese la sediul din Bucureşti al OIM , Rubi se destăinuia: „– O prietenă m-a trimis aici . S-a întîmplat să mă imbolnăvesc , lucrez fără contract din 2011 şi patronul actual nu vrea să mă mai plătească , pentru că trebuie să mă înlocuiască.Nu am viză, nici permis de şedere , aşa că cel mai bine e să plec acasă”.

Iar răspunsul gazdei noastre , Cătălin Bercaru -coordonator relaţii media OIM-Romania a sosit prompt: „ Vom vedea exact care e situaţia dvs., luăm legătura cu colegii de la Manilla , dar cred că suntem în măsură să vă ajutăm să vă intoarceti acasă cu avionul. După ce gasim soluţia legală legară de paşaport şi ieşirea din România vă acordăm un grant de reintegrare de 1200 de dolari , in bunuri şi servicii, 100 de dolari bani de buzunar iar colegii OIM din Phillipine vă vor ajuta să folosiţi cât mai bine această sumă , pentru a incepe fie o mică afacere, fie nişte cursuri profesionale,sau- daca este cazul , pentru a vă îngriji sănătatea.

Dupa cum se poate auzi in documentarul realizat , le-am lăsat pe cele 3 tinere filipineze optimiste şi mulţumite de soluţia legală şi umanitară găsită la situaţia în care , în căutarea unui trai mai bun , au ajuns sa se găsească.

Audio: Acasă eşti vizibil

Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300