Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ŞI RADIO Duminică, 16 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

12 Septembrie 2018
Vizualizari: 1109
Comentează add

Academia Română a lansat deja al doilea volum al amplei colecții Civilizația românească.

Academia a lansat al doilea volum al colecției Civilizația românească

mihaela-helmis

Academia Română a lansat deja al doilea volum al amplei  colecții „Civilizația românească“. Miercuri, 12 septembrie 2018 la Clubul Academicienilor, a fost prezentat   volumul „Școala românească de micro- și nanoelectronică“, publicat de Editura Academiei Române, ca un supliment al marii colecţii care va număra în anul Centenarului peste 30 de volume de mari dimensiuni  ce vizează toate marile domenii ale cercetării şi creaţiei academice româneşti ( -Agricultura României -Arta teatrală şi cinematografică românească -Biologia românească -Economia românească -Etnologia românească -Geografia României -Medicina românească -Istoria arhitecturii româneşti -Istoria artei româneşti -Istoria Bisericii din România -Istoria filosofiei româneşti -Istoria literaturii române -Istoria matematicii româneşti -Istoria monedei şi a sistemului bancar românesc -Istoria muzicii româneşti -Istoria românilor -Istoria tehnicii româneşti :aeronautica, fizica, chimia, astronomia)
 
Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, inițiator și coordonator al colecției „Civilizația românească“, preciza : „Conştientizând că în multe ramuri ale culturii şi ştiinţei naţionale lipsesc sintezele susceptibile de a reflecta succint şi coerent traseul lor evolutiv – care implică marcarea celor mai însemnate împliniri şi aportul punctual al reprezentanţilor de seamă ai domeniilor intelectuale –, Academia Română şi-a asumat elaborarea și coordonarea unor astfel de lucrări complexe, integrate într-o serie cu titlul Civilizaţia românească / Romanian Civilization, editată inițial în limba română şi ulterior în engleză sau în alte limbi de circulaţie internaţională“ .

Primul volum apărut  e dedicat  celor mai importanţi 100 de cercetători români în Ştiinţa teoretică a computerelor şi a fost editat de Svetlana Cojocaru, Gheorghe Păun  şi Dragoş Vida.

Așa cum sugerează titlul, cartea arată cum s-au format și au performat în țară și în străinătate specialiștii români în acest domeniu de avangardă.

Volumul   „Școala românească de micro- și nanoelectronică“ coordonat de  acad. Dan Dascălu în colaborare  cu  dr. Andreas Wild,  fost director de cercetare la Motorola și consultant în nanoelectronică și sisteme integrate,- este un mozaic de contribuții – note biografice sau descrieri ale evoluției unor instituții – care fac trimitere la sute de surse bibliografice: cărți, articole de revistă, brevete. Aceste idei și informații pun în lumină faptul că se poate vorbi de o comunitate de specialiști români de valoare internațională din generații diferite, din țări diferite, precum și de un potențial de colaborare, în special la nivel european.

Micro- și nanoelectronica reprezintă astăzi tehnologia de bază folosită în domeniul electronicii, iar fără ea nu pot fi concepute tehnica de calcul, comunicațiile, automatizarea în industrie, dar și în atâtea alte domenii: orașul inteligent (smart city) cu gestionarea sistemelor de iluminat, de transport ș.a., casa inteligentă, smartphone-ul, GPS-ul, asistența medicală monitorizată, sistemele de control și de siguranță ale automobilelor, tehnologiile spațiale.

„Aproape fiecare dintre noi este confruntat cu obiecte inteligente de larg consum a căror realizare fizică la performanțe ce păreau până nu demult apanajul tehnologiilor spațiale ar fi fost imposibilă fără micro- și nanoelectronică. Cartea aceasta răspunde întrebării Ce a avut România de spus într-un astfel de domeniu?“ declara academician Dan Dascălu.


Etichete Academia RomânăCivilizația româneascăcarte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live