Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Pavel Ionescu

2 Iunie 2014
Vizualizari: 1348
Comentează add

Decizia regelui Juan Carlos vine într-un moment favorabil deopotrivă pentru monarhia spaniolă, dar şi pentru Spania, susţine istoricul Adrian Cioroianu.

Abdicarea regelui Juan Carlos "întinereşte instituţia monarhică"

pavel-ionescu

  Regele Spania, Juan Carlos şi regina Sofia. Foto: Arhivă Reuters.

Istoricul Adrian Cioroianu susţine că decizia regelui Juan Carlos vine într-un moment favorabil deopotrivă pentru monarhia spaniolă, dar şi pentru Spania.

L-am întrebat pe fostul ministru de externe care crede că sunt provocările acestui gest.

Adrian Cioroianu: Abdicarea Regelui Juan Carlos este o operaţie binevenită de întinerire a instituţiei monarhice din Spania, după o perioadă de aproape 40 de ani de domnie a Regelui Juan Carol, o perioadă destul de lungă şi, în egală măsură, destul de complicată, pentru că a început în anul 1975, o dată cu sfârşitul Administraţiei generalului Franco, şi a cuprins, printre altele, atât procesul destul de complicat al democratizării societăţii spaniole, cât şi ancorarea acesteia într-o Europă unită şi democratică, având pe parcurs incidentele de rigoare, cum a fost o încercare de lovitură de stat militară în anul 1981, dar şi succesul aderării la UE, în anul 1986.

Realizator: În termeni istorici, credeţi că a fost o perioadă de succes pentru Spania?

Adrian Cioroianu: În aceşti aproape 40 de ani, Regele Juan Carlos a fost unul dintre cei mai populari monarhi din Europa şi ar fi nedrept să îi judecăm aceste decenii de conducere prin prisma ultimilor ani, care au fost marcaţi de anumite scandaluri, atât privind viaţa privată a regelui, vânătorile sale sau presupusele sale infidelităţi, ca şi anturajul direct, familia. Despre afacerile uneia dintre fiicele sale s-a vorbit intens în ultimii ani. Din punct de vedere istoric, domnia lui Juan Carlos reprezintă un mare succes al istoriei contemporane spaniole şi a reprezentat o garanţie a unităţii acestui stat, care nu a fost ferit de provocări, din Ţara Bascilor, unde mişcarea ETA a fost relativ activă în ultimele decenii ale secolului trecut, până în zilele noastre, unde în Catalonia există un partid separatist pe a cărui agendă se află desprinderea de Spania. În raport cu aceste provocări, instituţia monarhică, regele Juan Carlos, au reprezentat un pilon de siguranţă, de unitate şi în jurul căreia s-a desfăşurat întreaga politică spaniolă.

Realizator: L-aţi cunoscut, în calitate de ministru de externe? Cum l-aţi văzut ca politician?

Adrian Cioroianu: Am avut onoarea de a-l cunoaşte pe regele Juan Carlos şi, dincolo de acest mărunt detaliu al coincidenţei că avem aceeaşi zi de naştere, o coincidenţă pe care regele Juan Carlos a ţinut să o precizeze într-o întâlnire altfel foarte oficială, am întâlnit un om foarte deschis, un om foarte calm şi cald în egală măsură, /era/, şi a rămas cred, definiţia latinităţii. Un om deschis, un om zâmbitor, un om preocupat atunci când erau subiecte serioase, dar un om mereu gata să discute despre fotbal sau despre lucruri ce ţin de frumuseţea vieţii de zi cu zi.

Realizator: Sunteţi şi istoric şi, în acelaşi timp, puteţi să aveţi o perspectivă şi ca politician asupra situaţiei din Spania, este un moment delicat pentru ideea monarhiei? Ştiu că aţi susţinut şi ideea monarhiei.

Adrian Cioroianu: Cred că momentul acestei renunţări la tron a fost binevenit din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, în ultimii ani încrederea în persoana regelui scăzuse în rândul multor cetăţeni spanioli şi cred că instituţia monarhică, în al doilea rând, va ieşi revigorată prin acest gest, pentru că Prinţul Felipe de Asturia se bucură de o mare încredere în rândul populaţiei, este la vârsta potrivită, 45 de ani, nu a fost deloc atins de ultimele scandaluri.

Realizator: În acelaşi timp trebuie să îşi câştige de unul singur legitimitatea, spune, de exemplu, Agenţia France-Presse.

Adrian Cioroianu: Evident că va fi pus în situaţia de a moşteni o ţară în care nu lipsesc problemele, atât cele separatiste, dar şi probleme foarte concrete economice. Criza în ultimii ani a afectat profund societatea spaniolă, spectrul politic este relativ divizat, la ultimele alegeri europene un partid nou apărut, Podemos, a obţinut 8% din voturi, un partid cu o agendă destul de stângistă, care a furat voturi de la socialişti. Or, cu acest peisaj, viitorul rege, care probabil se va chema Filip al VI-lea, va avea de lucru fără îndoială şi va trebui să îşi câştige legitimitatea prin gesturi care să meargă atât la inima, cât şi la mintea concetăţenilor săi spanioli.

Realizator: Să amintim aici şi mesajul transmis în această seară de Regele Mihai, care îşi exprimă: "Emoţia şi admiraţia faţă de Regele Juan Carlos". În mesaj se spune, între altele, "Am fost martorul unei părţi din istoria contemporană a Spaniei, un timp al sacrificiului, al schimbării, al încercărilor şi al împlinirilor. Pot spune, deci, cu toată chibzuirea, că Regele Juan Carlos este unul dintre cei mai însemnaţi oameni de stat ai Europei ultimei jumătăţi de secol" - se arată, aşadar, în mesajul transmis în această seară de Regele Mihai. 


Etichete Regele Juan CarlosSpaniaAdrian CioroianuabdicaremonarhieEuropaŢara BascilorETAdemocraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live