Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri parlamentare 2020. Dezbateri electorale Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

26 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1896
Comentează add

Cel puţin 11 ţari au instalat aşa-zise baby-box-uri, incubatoare calde care pot fi deschise de la un perete exterior al unui spital, unde un părinte disperat poate lăsa copilul.

"Abandonul civilizat" al copiilor, practicat în ţări europene

ioana-dogaru

Foto: Reuters.

Sărăcia şi problemele sociale sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai multe mame îşi abandonează nou-născuţii.

Pastorul german Gabriele Stangl este cunoscut în parohia sa pentru eforturile da a salva aceşti copii.

Gabriele Stangl a convins Spitalul Waldfriede din Berlin să fie primul spital care instalează aşa-numite "baby-box" pentru preluarea bebeluşilor abandonaţi, informează AP.

Baby Box este de fapt un incubator cald, care poate fi deschis de la un perete exterior al unui spital, unde un părinte disperat poate lăsa în mod anonim un copil nedorit.

Baby box-ul este dotat cu un detector de mişcare care declanşează o alarmă în spital la câteva minute după ce bebeluşul a fost plasat îm compartiment.

Potrivit cifrelor ONU, cel puţin 11 ţări europene au instalat aşa-numitele "baby-box"-uri

În Germania există aroximativ 100 de baby box-uri. În Republica Cehă şi Polonia sunt câte 40 de astfel de invenţii, iar în Italia, Lituania, Rusia şi Slovacia există câte 10 în fiecare ţară.

Există două baby-box-uri in Elveţia şi unul în Belgia.

Practică ilegală la care autorităţile închid ochii

Aceste baby-box-uri sunt din punct de vedere tehnic ilegale, dar autorităţile închid ochii.

La o reuniune recentă, Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a declarat că baby-box-urile ar trebui să fie interzise.

Maria Herczog, psiholog pentru copiii, a susţinut în comitetul ONU că aceste casete pentru abandonat copiii transmit un mesaj negativ.

"Aceste casete încalcă drepturile copilului şi, de asemenea, drepturile părinţilor de a obţine ajutor de la stat pentru familiile lor", a spus Maria Herczog.

În unele ţări cum ar fi Australia, Canada şi Marea Britanie este ilegal să abandonezi un copil oriunde.

În Statele Unite există legile "Haven", care permit părinţilor să îşi plasezez anonim copilul în locuri sigure, cum ar fi un spital sau o secţie de poliţie.

Japonia şi Slovacia au prevederi similare.

Cu toate acestea, câteva studii academice limitate arată că numărul de cazuri de omor infantil nu a scăzut.


Etichete copilabandonspital

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live