Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

17 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1265
Comentează add

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în trimestrul trei din 2014, după ce, în aprilie, autorităţile nipone au mărit taxa pe vânzări de la 5 la 8%.

A treia mare economie a lumii a reintrat în recesiune

sorin-motatu

Foto: Arhivă.

A treia mare economie a lumii, Japonia, a reintrat în recesiune în trimestrul trei din acest an.

Produsul Intern Brut al Japoniei s-a contractat cu 1,6% în trimestrul trei din 2014, după ce, în aprilie, autorităţile nipone au mărit taxa pe vânzări de la 5 la 8%.

Situaţia grea cu care se confruntă economia niponă l-ar putea determina pe premierul Shinzo Abe să amâne până anul viitor a doua etapă a majorării taxei pe vânzări, la 10%, decizie care ar fi intrat în vigoare până la sfârşitul lui anului 2014.

Decizia creşterii taxei pe vânzări a fost anunţată în acum doi ani pentru a reduce imensa datorie publică a Japoniei - cea mai mare din lume - aproximativ 250% din Produsul Intern Brut.

Zona euro, "în pericol de a reintra în recesiune"

Premierul britanic David Cameron a avertizat astăzi că zona euro se află în pericol de a intra în recesiune pentru a treia oară de la izbucnirea crizei financiare.

Cameron afirmă într-un interviu acordat presei de la Londra că zona euro se clatină pe marginea prăpastiei, din cauza şomajului ridicat, scăderii economice şi riscului real al scăderii preţurilor.

Creşterea slabă din blocul celor 18 state care folosesc moneda euro s-a văzut deja în scăderea exporturilor şi a producţiei industriale în Marea Britanie.

Economia zonei euro a crescut cu 0.2% în trimestrul trei al acestui an, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0.3% comparabil cu trimestrul anterior.

Italia s-a reîntors în recesiune, în timp ce economiile Franţei şi Germaniei au înregistrat rate foarte mici de creştere. Se estimează că zona euro va creşte cu 0.8% anul acesta, şi cu 1.1% în 2015.


Etichete JaponiarecesiunePIBeconomieShinzo AbetaxeeuroMarea BritanieUEDavid CameronFranțaGermania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live