Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END (continuare) Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 August 2022
Vizualizari: 261
Comentează add

Persoanele de până în 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie pentru a primi reţetele pentru iodura de potasiu.

A. Rafila îndeamnă românii de până în 40 de ani să ridice pastilele de iod

radiojurnal

 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. FOTO: gov.ro

Autorităţile sanitare din ţara noastră îndeamnă toate persoanele de până în 40 de ani să se prezinte la medicul de familie pentru a primi reţetele pentru iodura de potasiu, în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina.

În acelaşi timp, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare dă asigurări că, la noi în ţară, nivelul de radiaţii este normal. Nicoleta Stoian vine cu mai multe informaţii:


Reporter: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat ieri că sistemul de distribuție a pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțional și a îndemnat pe toți românii, care au mai puțin de 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, de la care trebuie să primească prescripția cu care vor putea ridica gratuit de la farmacii iodura de potasiu.

La nivel național sunt 2.500 de farmacii care distribuie astfel de pastile, a mai spus Alexandru Rafila, care a precizat că pe fondul creșterii tensiunilor din Ucraina este posibil ca cererea pentru iodura de potasiu să crească.

Ulterior, Ministerul Sănătății a precizat că aceste comprimate se administrează doar în caz de expunere după un accident nuclear și că este contraindicat să fie administrate preventiv.

Medicii de familie atrag, însă, atenția că pacienții cu probleme urgente vor avea de așteptat zile sau chiar săptămâni din cauza celor care vor veni să-și ia iodura de potasiu.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie solicită, în schimb, eliberarea comprimatelor direct din farmacie fără prescripție medicală.

Pe de altă parte, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a dat asigurări că în România măsurătorile efectuate confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

În plus, se menționează că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri ale valorilor obișnuite.

LISTA FARMACIILOR de unde se pot ridica pastilele de iodură de potasiu.

GHID de informare iodura de potasiu


Etichete medic de familiereteteiodura de potasiualexandru rafilaucrainazaporojiecncanradiatiifarmacii(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live