Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

29 Decembrie 2021
Vizualizari: 535
Comentează add

VIDEO - Conferinţă de presă la Ministerului Sănătăţii, pentru prezentarea măsurilor de gestionare a unui viitor val cinci al pandemiei.

A. Rafila: Durata carantinei şi a izolării, redusă la 10 zile #covid A. Rafila: Durata carantinei şi a izolării, redusă la 10 zile #covid - Conține video

bogdan-isopescu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. FOTO: gov.ro

Durata izolării şi a carantinei se reduce de la 14 la 10 zile în România, a anunţat astăzi ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ţara noastră a luat această decizie deoarece în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, durata izolarii şi a carantinei este de 10 zile.

Ministrul a participat astăzi la o conferinţă de presă alături de şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, în care au prezentat principalele măsuri de gestionare a unui viitor val cinci al pandemiei.

Vulnerabilitatea României la posibilul val cinci cu varianta Omicron, prognozat pentru luna ianuarie, pleacă de la numărul mic de vaccinări - în speță, doar 40% din persoanele vulnerabile - și de la faptul că doar 25% din populația vaccinată a făcut și doza booster. În plus, lipsesc instrumentele de control al răspândirii bolii în privința persoanelor care călătoresc dinspre țări afectate de Omicron, călători din care 50% au completat formularul PLF.

Pe de altă parte, multe persoane sosite în țară nu au respectat măsurile de carantinare. Nu în ultimul rând, întârzierea adoptării legislației privind introducerea certificatului electronic COVID, care ar fi putut limita răspândirea bolii.

Evoluția potențială în trimestrul întâi din 2022 arată că vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile din momentul în care rata națională a infectărilor depășește un procent față de 52 de zile, cât a fost în cazul valului Delta.

Acest lucru va pune presiune pe întreg sistemul medical, care nu va putea face față cazurilor, cel puțin la fel ca în luna octombrie de anul acesta. Un alt efect va fi cel economic, pentru că va crește absența la locul de muncă, inclusiv în sistemul medical.

Doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, spune că există trei scenarii posibile - optimist, mediu și pesimist, pe care ministerul le ia în calcul.


Adriana Pistol: Cel de-al treilea scenariu, un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% care ar fi necesare și cu o rată de peste 10%, unul din opt pacienţi, deci cam 12,5%, ar necesita terapie intensivă.


Reporter: Conform primului scenariu, cel optimist, internările vor atingeți cifra de 25 de pacienți în 37 de zile, din momentul în care cifra infectării lor la nivel național atinge 1%. În scenariul pesimist, acest lucru se va întâmpla în doar 20 de zile.

În privința paturilor de la terapie intensivă, scenariul optimist arată că vor fi ocupate 1.500 de locuri la ATI în 33 de zile.

Scenariul mediu indică 26 de zile, în timp ce scenariu pesimist indică doar 20 de zile.

VIDEO: Conferință de presă susținută de ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Conf. Univ. Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, la Ministerul Sănătății.

(RS)


Etichete ministerul sanatatiicoronavirusalexandru rafilaadriana pistolomicroncertificat(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live