Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

20 Ianuarie 2012
Vizualizari: 2091
Comentează add

Protestatarii au ieşit din nou în stradă cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu. Ascultaţi jurnalele Radio România Actualităţi pentru a afla evoluţia evenimentelor din Piaţa Universităţii.

A opta zi de proteste în ţară

cristina-ghioca

Proteste în Bucureşti. Foto: Reuters.

Ora 19.30: Potrivit Mediafax, câţiva jandarmi şi câteva zeci de civili sunt cercetaţi în raport cu protestele din centrul Capitalei.

Jandarmii sunt acuzaţi de acţiuni violente în cadrul manifestărilor din centrul Bucureştiului.

Cei 32 de civili din Bucureşti şi din ţară sunt cercetaţi pentru "distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice".

Ei sunt acuzaţi de incendierea unor bunuri aparţinând domeniului publice, de furt, de port ilegal de arme albe şi de incendierea unor însemne naţionale.

Ora 18.30: Potrivit  corespondentului Radio România, Oana Rusu, jandarmii apreciau, acum vreo jumătate de oră, că sunt în jur de 450 de manifestanţi la Universitate.

Oamenii sunt adunati în faţa Teatrului Naţional, dar şi la Arhitectură. 

Toţi au pancarde, cu diferite mesaje pe care le transmit preşedintelui, guvernului, dar şi clasei politice, în general.

Proteste sindicale

Aproximativ 150 de sindicalişti din educaţie, nemulţumiţi de salarii, de plata eşalonată şi întârziată a banilor obţinuţi în instanţă, dar şi de noi probleme de organizare, au pichetat, vineri, timp de o oră, sediul ministerului educaţiei.

Profesorii critică lipsa de dialog din partea instituţiilor statului.

Potrivit redactorului RRA, Cristina Iliescu, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi consultă membrii din teritoriu în vederea declanşării grevei generale, începând cu 6 februarie.

O parte dintre profesori au plecat să se alăture protestelor din Piaţa Univeristăţii.

Mars al pensionarilor din minerit

 Aproape 100 de oameni au străbătut în marş oraşul Petroşani. Protestatarii sunt in marea lor majoritate mineri pensionari nemultumiti de taierea unor drepturi.

Alte orase din tara in care au avut loc manifestatii sunt Galati (aproximativ 300 de persoane, potrivit redactorului nostru), Reşiţa şi Călăraşi.

În Călăraşi, participanţii la miting au fost trimişi acasă de ploaia care s-a abătut asupra municipiului Călăraşi.

Aceştia au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, a primul-ministru Emil Boc şi a guvernului României, organizarea alegerilor anticipate la termen, nu comasate, dar şi tragerea la răspundere a conducerii ministerului de interne, al apărării şi a Serviciului Român de Informaţii pentru modul în care s-a făcut recalcularea pensiilor militare.

PNL, "sancţionat" pentru mitingul de joi

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat că organizatorii mitingului de joi, de la Arcul de Trimf, vor fi sancţionaţi pentru că participanţii la acest protest au blocat de două ori Piaţa Victoriei.

Aurel Moise a precizat că protestul aprobat al PNL s-a desfăşurat în condiţii bune doar până la ora 18:00, oră fixată ca moment final al mitingului printr-un protocol încheiat de organizatori cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Ce s-a întâmplat după această oră "contravine mai mult sau mai puţin prevederilor legale", a sustinut el.

"În continuare, cei care au participat la protestul de pe Kiseleff s-au deplasat pe sensul de mers pe carosabil din Piaţa Victoriei către Piaţa Romană, neţinând cont de apelurile repetate ale Jandarmeriei de a lăsa liberă calea de rulare şi de a se deplasa pe trotuar.

"Acest lucru constituie încălcarea prevederilor legale, drept pentru care organizatorii acestei manifestări vor fi sancţionaţi conform prevederilor legale", a declarat Aurel Moise.

PNL susţine că mitingul a fost organizat pe baza prevederilor legale şi autorizaţiei primite şi că va contesta în instanţă o eventuală sancţiune.  

"Ceea ce s-a întâmplat după, respectiv în Piaţa Victoriei sau în Piaţa Universităţii, reprezintă manifestări individuale.

"Probabil că există o presiune foarte mare asupra acestei instituţii care, mai degrabă, are de dat răspunsuri în ceea ce priveşte modul de gestiune a acestor proteste", a declarat liberalul Dan Mihalache.

"Proteste justificate"

Ministrul PDL al turismului Elena Udrea a declarat că protestele declanşate în urmă cu o săptămână sunt justificate, dar a criticat "politizarea acestora de către opoziţie".

Elena Udrea este de părere că în acest moment nu există o alternativă politică viabilă şi că protestele sunt îndreptate împotriva tuturor guvernanţilor din ultimii 20 de ani. 

"Nu ajută la nimic încercarea opoziţiei politice de a politiza, de a-şi atrage avantaje din toate aceste mitinguri. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat ieri, atunci când explicit am avut parte de o prezenţă politică în stradă, este evident că amestecul politicului şi incitarea opoziţiei la violenţă nu poate să aducă nimic bun", este de părere Elena Udrea. 

In replica, vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, spune că asemenea declaraţii, pe care el le numeşte "ruşinoase", determină cetăţenii să nu mai aibă încredere în PDL.  

"Este o declaraţie ruşinoasă pentru un ministru european. Este o declaraţie degradantă pentru o femeie care se implică în politică şi care vrea să exprime poziţia miilor de femei, sutelor de mii de femei care sunt sărace, care au fost sărăcite, a bătrânilor care sunt de sex feminin şi care nu au pensiile în aşa fel încât să ducă un trai decent, a femeilor care primesc cu 25% mai puţin pentru acelaşi efort în muncă sau cele care sunt şomere", a declarat Valeriu Zgonea. 

Social-democratul mai spune că intervenţiile publice ale PDL nu reprezintă un îndemn spre dialog.

La solicitarea USL, situaţia politică actuală va fi dezbătută luni, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.


Etichete proteste ianuarie 2012profesoriTraian BăsescuReşiţaCălăraşiBucureştiValea Jiului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live