Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

24 Martie 2018
Vizualizari: 3265
Comentează add

Locotenent-colonelul francez Arnaud Beltrame, care s-a oferit să schimbe locul cu un ostatic în timpul luării de ostatici de ieri, din Franţa, a murit.

A murit jandarmul francez care s-a oferit să schimbe locul cu un ostatic

radu-dobritoiu

Foto: Twitter.

Jandarmul francez care s-a oferit să schimbe locul cu un ostatic în timpul luării de ostatici de ieri, din Franţa, a murit. În vârstă de 44 de ani, ofiţerul Arnaud Beltrame a luat locul unei femei care era ţinută ostatică de Redouane Lakdim în supermarketul "Super U" din Trebes , sudul Franţei. Locotenent-colonelul Arnaud Beltrame a murit la spital din cauza rănilor provocate de împuşcături.

"A căzut ca un erou, sacrificându-şi viaţa pentru a opri acţiunile criminale ale unui terorist jihadist" a declarat preşedintele Franţei Emmanuel Macron într-o declaraţie făcută în această dimineaţă.

Ministrul de interne Gerard Collomb şi-a arătat recunoştinţa la rândul său pentru sacrificiul jandarmului căzut la datorie şi a scris într-un mesaj transmis prin Twitter: "Locotenent-colonelul Arnaud Beltrame ne-a părăsit. Mort pentru patrie. Franţa nu va uita niciodată eroismul său, jertfa lui. Cu inima îndurerată adresez condoleanţe din parte întregii ţări familiei ofiţerului şi camarazilor săi din Corpul de Jandarmerie de l'Aude".


Arnaud Beltrame, care a îndeplinit o misiune şi în Irak, în 2005, a fost unul dintre primii militari care au ajuns la scena luării de ostatici din Franţa. El a negociat neînarmat şi s-a oferit să îi ia locul unui ostatic. El a intrat în magazin doar cu telefonul mobil pe care l-a aşezat cu mişcări încete pe o masă. Telefonul era însă deschis pentru ca cei de afară, colegii săi din jandarmerie, să audă ce se întâmplă în magazin.

Când au fost auzite împuşcături, forţele speciale ale poliţiei au luat cu asalt clădirea şi l-au împuşcat pe suspect.

Arnaud Beltrame a fost împuşcat de trei ori şi a devenit a patra victimă a jihadistului care a luat ostaticii. Redouane Lakdim, marocan cu cetăţenie franceză în vârstă de 25 de ani, îşi avea domiciliul în apropierea oraşului Carcassonne.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron , a declarat: "Locotenent-colonelul Beltrame a salvat viaţa unui ostatic civil, dând dovadă de curaj şi de un excepţionional spirit de sacrificiu".

Atacul terorist a început când Lakdim a furat o maşină rănindu-l pe proprietar şi ucigând pasagerul din dreapta (al cărui cadavru a fost găsit mai târziu în tufişuri). Apoi a deschis focul asupra unui grup de poliţişti înainte de a ajunge cu maşina la supermarket. Potrivit informaţiilor, în timp ce trăgea cu arma, Lakdim a fost auzit strigând: "Sunt un soldat al Daesh!".

Lakdim a ucis un client şi un angajat al magazinului şi pe alţi clienţi i-a luat ostatici. Cei mai mulţi dintre clienţii care se aflau în magazin au reuşit să scape din clădire. S-au ascuns într-o cameră frigorifică şi apoi au fugit printr-o ieşire de urgenţă.

ISIS a revendicat responsabilitatea pentru acest atac, care este primul atentat terorist cu persoane ucise din Franţa din octombrie 2017.

Lakdim era cunoscut de autorităţile franceze ca traficant de droguri şi s-a aflat sub supravegherea serviciilor de securitate în 2016 şi 2017 pentru legăturile sale cu mişcarea salafistă, potrivit informaţiilor furnizate de procurorul parizian Francois Molins.

Arnaud Beltrame deţinea şi brevet de paraşutist şi a făcut parte din serviciul de pază şi protecţie a palatului prezidenţial Elysee. Mama lui a declarat pentru un post de radio francez că nu este surprinsă de curajul fiului său. Ea a declarat: "Ştiam că el trebuie să fie. El tot timpul s-a comportat aşa. Este o persoană care a dat totul pentru ţara sa".


Etichete luare ostatici FrantaISISDaeshArnaud Beltrame

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live