Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Curte

13 August 2016
Vizualizari: 1917
Comentează add

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns la noua catedrală ortodoxă de la Curtea de Argeş.

A început slujba de înmormântare a Reginei Ana

cristian-curte

Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeş. Foto: captura video.

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns la noua catedrală ortodoxă de la Curtea de Argeş.

Defuncta soţie a Regelui Mihai I va fi înmormântată în noua necropolă regală, a cărei construcţie încă nu s-a încheiat.

Trei înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române oficiază aici la Curtea de Argeş -  Înalt Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului,  Înalt Prea Sfinţitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, dar şi  Înalt Prea Sfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

Toţi sunt acum strânşi în jurul catafalcului Reginei Ana de România, care este acum prohodită, într-o ceremonie care deocamdată este publică.

Partea a doua a ceremonie, care se va desfăşura în interiorul necropolei regale, va fi însă privată şi la ea vor asista doar familiile regale din străinătate şi familia regală a României.

Mai multe informații despre funeraliile Reginei Ana puteți găsi pe Portalul nostru special.

La slujbă am văzut că a venit să asiste şi Înalt Prea Sfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, conform protocolului pe care l-a încheiat cu Patriarhia Română.

Trebuie să spunem că Regina Ana este de religie catolică, dar, pentru că ea a avut curajul de a încălca o interdicţie a Scaunului Papal şi de a-şi creşte copiii şi de a şi-i boteza în religia ortodoxă, conform Constituţiei interbelice a României, a fost la început excomunicată şi apoi reprimită de Biserica Catolică.

Pentru această devoţiune a ei pentru credinţa ortodoxă, pentru soţ şi pentru ţară, slujba va fi oficiată şi în ritualul ortodox, aici, la Curtea de Argeş. Ritualul catolic a fost oficiat la Bucureşti.

Un soldat îmbrăcat în haine de gală aşează crucea de lemn la căpătâiul Reginei.

Este o cruce simplă, frumoasă, aşa cum a fost şi viaţa acestei regine, care, să nu uităm, spunea într-un interviu: "Nu ştiu ce înseamnă să ai sânge albastru, ştiu doar că pe o doamnă adevărată o recunoşti imediat pentru că e modestă. Din păcate", spunea ea, "istoria e plină de regi şi regine arogante".


Etichete inmormantarea reginei anaA început slujba de înmormântare a Reginei Anacurtea de argesbiserica ortodoxa romanafamilia regalabiserica catolicaÎnalt Prea Sfinţitul Ioan Robu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live