Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

15 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1393
Comentează add

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au intrat la 15 noiembrie în perioada de 40 de zile pregătitoare pentru sărbătoarea Naşterii Domnului de la 25 decembrie.

A început Postul Crăciunului

remus-radulescu

În tradiţia creştină, marile sărbători sunt precedate de o perioadă de pregătire, în care crediniosul încearcă să înţeleagă printr-un sacrificiu personal binefacerile lui Dumnezeu în propria viaţă.

Postul este pentru credincioşii care ţin la apartenenţa lor religioasă  un timp marcat de renunţare. Se renunţă la alimentele de origine animală, la distracţii.

De ce renunţare sau înfrânare? Pentru că omul are nevoie nu numai de acumulări.  Pentru a se împlini spiritual are nevoie de renunţări. Ele trebuie să fie însă benevole şi nu impuse, nici de împrejurări nici de altceva.

Postul este o renunţare de bunăvoie la anumite pofte. Se începe cu pofta de mâncare şi se ajunge la reţinerea de la alte gesturi obişnuite şi nepăcătoase în sinea lor.

Prin renunţare, omul îşi exersează voinţa, devine mai stăpân pe sine. Prin nemâncarea de dulce (carne, brânză ouă), credinciosul exersează răbdarea şi înfrânarea, calităţi care îi aduc satisfacţie atât înăuntru cât şi în afară.

În interior este satisfacţia că omul este mai puternic decât pofta, în afară, devine mai răbdător şi mai îngăduitor cu ceilalţi.

Acest lucru se întâmplă, spune practica creştină, numai dacă postul nu e un gest formal împlinit ca pe o regulă. Motivaţia lui trebuie să vină dinăuntru şi din gândul că e un gest minimal de mulţumire faţă de Dumnezeu.

Postul Crăciunului este din punct de vedere alimentar mai puţin aspru decât celelate posturi creştine din timpul anului. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare la peşte şi vin, conform calendarului creştin ortodox.

Prima dezlegare la peşte şi vin este la 21 de noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului.


Etichete postrenuntarecredintainfranaredulcepeste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live