Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

1 Februarie 2018
Vizualizari: 1031
Comentează add

Noua sesiune parlamentară ordinară a debutat cu modificări în ceea ce priveşte conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor

A început noua sesiune parlamentară

angela-matei

Foto: Agerpres.

Prima sesiune parlamentară ordinară de anul acesta a debutat cu modificări în ceea ce priveşte conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi ale comisiilor de specialitate.

Partidele parlamentare şi-au anunţat astăzi şi priorităţile legislative pentru actuala sesiune. Printre acestea, modificarea Legilor Justiţiei sau a celor care vizează funcţionarea serviciilor de informaţii.

A fost o zi dedicată problemelor organizatorice specifice începutului de sesiune. Potrivit configuraţiei politice şi negocierilor, senatorii şi deputaţii şi-au desemnat reprezentanţii în forurile de conducere.

Astfel, la Camera Deputaţilor a revenit în Biroul Permanent, în funcţia de chestor, fostul vicepremier PSD Marcel Ciolacu.

În schimb, PMP a criticat faptul că nici în actuala sesiune nu a primit o funcţie în conducerea acestei camere a Parlamentului.

La Senat, social-democratul Nicolae Bădălău pierde postul de vicepreşedinte, care îi revine colegului său de partid Adrian Ţuţuianu. Nici Mihai Goţiu nu va mai fi vicepreşedinte al Senatului, fiind înlocuit de un alt senator USR, Nicu Fălcoiu.

Au apărut modificiări şi în conducere comisiilor de specialitate. Astfel, Ecaterina Andronescu a pierdut Comisia de învăţământ, în favoarea fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop, iar senatorul PSD Liviu Farcaş îl va înlocui pe Eugen Teodorovici în funcţia Comisiei pentru buget-finanţe.

Inclusiv opoziţia a procedat la unele schimbări. Liberalul Daniel Zamfir a pierdut preşedinţia Comisiei economice în favoarea colegului său Florin Câţu.

În ceea ce priveşte priorităţile legislative cu care partidele parlamentare încep sesiunea, coaliţia PSD-ALDE are în vedere modificarea codurilor penale, dar şi a legilor SRI şi SIE. Pe agenda social-democraţilor se mai află codul administrativ, fondul suveran de dezvoltare şi investiţii sau legea pensiilor.

În schimb, opoziţia îşi propune să blocheze toate iniţiativele celor de la putere de modificare a legislaţiei în domeniul justiţiei.

În plus, proiectele PNL vizează domeniul economic, dar şi sistarea ajutoarelor sociale pentru persoanele care refuză un loc de muncă.

Pentru USR este importantă promovarea iniţiativei legislative pentru interzicerea persoanelor cu probleme penale în funcţii publice de conducere, în timp ce PMP vrea să iniţieze o campanie de consultare a cetăţenilor cu privire la reducerea la 300 a numărului de parlamentari.

La rândul lor, reprezentanţii UDMR spun că în privinţa legilor justiţiei este important ca deciziile Curţii Constituţionale să fie respectate.

Dezbaterile însă sunt aşteptate începând de săptămâna viitoare.


Etichete conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilormodificarisesiune parlamentarapsdaldepnlusrpmpudmr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live