Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

13 Noiembrie 2019
Vizualizari: 230
Comentează add

Preşedintele Emmanuel Macron a chemat, ieri, liderii politici, firmele economice şi societatea civilă să conlucreze pentru a răspunde provocărilor prezentului

A început Forumul pentru Pace de la Paris

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a acuzat de falsă pudoare pe cei care refuză să constate ineficacitatea organismelor internaţionale, după recentele sale critici la adresa NATO. Le-a spus asta în deschiderea celei de-a doua ediţii a Forumului pentru Pace de la Paris.   

Ţeful statului francez a respins ideea dominaţiei puterilor hegemonice gen Statele Unite sau China, care să regleze ele viaţa celorlalţi, apreciind că această variantă, pe care a comparat-o cu perioada colonială, produce frustrări şi nu este viabilă pe termen lung. El a făcut o descriere sintetică a modului în care funcţionează lumea în zilele noastre - desigur, din perspectiva sa - lansând atacuri cu adresa anonimă de această dată în direcţia partenerilor săi occidentali, mulţi dintre ei şocaţi săptămâna trecută de avertismentele sale privind slăbiciunile NATO şi ale Uniunii Europene.   

Emmanuel Macron: "Avem o criză a sistemului nostru politic şi economic mondial. Acest sistem, bazat pe economia liberă de piaţă, deschidere, liberul schimb şi cooperare, un sistem gândit şi creat după Al Doilea Război Mondial, a fost extrem de eficient timp de 70 de ani, a scos sute de milioane de oameni din sărăcie, a adus pacea în multe regiuni, a permis un echilibru al societăţii în general.

Numai că în ultimii ani au apărut noi inegalităţi, fracturi în societate, crize ce au semănat multă îndoială în principal în democraţiile occidentale, unilateralism manifestat tocmai de cei consideraţi garanţii actualului sistem internaţional.

În paralel, au apărut probleme noi, precum chestiunea demografică, una dintre consecinţele sale, fenomenul marilor migraţii, căruia i-am tratat până acum doar consecinţele. Acest fenomen este însă mult mai profund. Cum vom hrăni o planetă cu o populaţie din ce în ce mai numeroasă?

A doua provocare este dezvoltarea tehnologică şi digitală, care ne schimbă viaţa în fiecare zi,

Şi nu în ultimul rând schimbările climatice.

Aceste trei mari provocări, la care se adaugă una mai veche, dar mereu de actualitate, şi anume lupta pentru libertate şi democraţie, sosesc într-un moment de fractură a sistemului internaţional şi a societăţii noastre. Pentru a le răspunde, avem nevoie de mai multă cooperare şi de adevăr.

Falsa pudoare şi ipocrizia nu mai merg în timpurile noastre. De ce? Pentru că cetăţenii le văd, suntem într-o lume deschisă, iar ipocrizia şi tăcerea nu sunt o soluţie. Am arătat acest lucru cu riscul de a-i leza pe unii aflaţi chiar în această sală".   

Printre cei aflaţi în sală, a fost şi viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a deschis lucrările Forumului de Pace de la Paris cu discursul său destul de general. Ea a spus că doreşte o Europă mai bine orientată către exterior, care să-i aducă la aceeaşi masă pe cei cu opinii divergente pentru a avea o abordare responsabilă asupra viitorului planetei.

La rândul său, vicepreşedintele Chinei, Wang Qishan, a afirmat că mondializarea este ireversibilă, ceea ce înseamnă, citit printre rânduri, că ţării sale nu i-a adus decât avantaje. Cu referire la Statele Unite, cu care China se află în războiul comercial, fără să le numească însă, liderul chinez a îndemnat la o atitudine bazată pe raţiune, subliniind că protecţionismul, izolaţionismul şi populismul nu vor putea rezolva problemele planetei.

Forumul pentru Pace de la Paris îşi continuă lucrările şi astăzi, când vor fi anunţate cele zece proiecte câştigătoare dintre cele 115 propuse de state, companii, startup-uri, ONG-uri, organizaţii filantropice în cele mai diverse domenii, pace şi securitate, economie şi dezvoltare, tehnologie şi inovare, educaţie, cultură, mediu.


Etichete Emmanuel MacronUrsula von der LeyenWang QishanForumul pentru Pace de la Paris

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live