Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

23 Martie 2015
Vizualizari: 1194
Comentează add

La Bucureşti a început Festivalul Zilele Basarabiei, aflat la cea de-a VIII-ediţie şi care marchează 97 de ani de la Marea Unire.

A început Festivalul Zilele Basarabiei

alla-stancaru-lunca

Foto: Arhivă. 

La Bucureşti a început Festivalul Zilele Basarabiei, aflat la cea de-a VIII-ediţie şi care marchează 97 de ani de la Marea Unire. 

În cadrul evenimentului, astăzi a avut loc o dezbatere privind efectele semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.   
 
"Primele efecte, după cum arată cercetările, sunt creşterea exportului în Uniunea Europeană, pe produsele agricole în primul rând, la care Republica Moldova se pricepe cel mai bine. De asemenea, s-a dat startul unui şir de reforme pe domenii ca justiţia, economia, concurenţa şi, de asemenea, reforma instituţională, reforma în învăţământ şi, mai ales, liberalziarea regimului de vize", spune Tudor Cojocariu, editorialist la ziarul "Timpul" de la Chişinău. 
 
Efectele pozitive ale semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană vor fi resimţite pe termen lung de populaţia Republicii Moldova, a susţinut, la rândul său, Constantin Corneanu, de la Asociaţia de Studii Geopolitice şi Strategice Gheorghe I. Brătianu.   
 
"Un prim efect pozitiv este readucerea pe tapet a crizei transnistrene, a faptului că şi cei de la Tiraspol înţeleg că trebuie să se aşeze la masa negocierilor, ca dovadă că preşedintele de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a aflat la dialog cu premierul de la Chişinău, domnul Gaburici, iar un al doilea efect ar fi faptul că cetăţenii Republicii Moldova încep să simtă din aproape în aproape că drumul spre Uniunea Europeană, pe lângă greutăţile pe care le are, aduce şi beneficii extrem de importante", mai spune Constantin Corneanu.  
 
Festivalul organizat de studenţii din Republica Molodva se va încheia pe 27 martie, ziua în care în 1918 s-a realizat Unirea Basarabiei cu România.
 

Etichete Ştiri BucureştiFestivalul Zilele BasarabieiRepublica MoldovaTudor Cojocariueditorialist la ziarul "Timpul" de la ChişinăuConstantin CorneanuUnirea Basarabiei cu România

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live