Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

11 Mai 2016
Vizualizari: 1926
Comentează add

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început în urmă cu câteva ore.

A început Festivalul de Film de la Cannes

andreea-marin

Pe internet au început să apară primele fotografii de la Cannes 2016. Foto: twitter.com/express_pics.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început în urmă cu câteva ore.

Pe covorul roşu întins la Palais des Festivals şi-au făcut apariţia celebrităţi din toată lumea.

Evenimentul este important deopotrivă pentru industria cinematografiei şi pentru cea a modei.

Anul acesta, trei filme românesti se află în competiţia organizată anual în micul oraş din sudul Franţei, unde măsurile de securitate au fost sporite, după recentele atentate înregistrate la Paris şi Bruxelles.

Măsuri sporite de securitate

Organizatorii Festivalului de la Cannes anunţă că au luat măsuri de securitate fără precedent pentru acest eveniment deja simbol pentru lumea cinematografiei.

Franţa încă se află sub stare de urgenţă după atacurile teroriste din noiembrie de anul trecut. Măsura ar putea fi ridicată - potrivit autorităţilor de la Paris - abia în iulie.

Aproape 200.000 de persoane sunt aşteptate să viziteze oraşul până în 22 mai.

Deşi oficialii dau asigurări că nu ar trebui să existe nicio temere, chiar cu o zi inainte au simulat un atentat şi au evacuat o întreagă clădire.

În plus, 500 de camere de supraveghere noi pentru monitorizarea zonei au fost instalate special. De altfel şi directorul festivalului, Thierry Fremaux, a transmis invitaţilor că totul va fi bine.

21 de pelicule selecţionate

La Cannes, 2016 ar putea fi promiţător pentru filmul românesc - cel mai bine reprezentat până acum. Cristian Mungiu, cu "Bacalaureat" şi Cristi Puiu cu "Sieranevada" se află în Competitia oficială, iar pe "Câini", al lui Bogdan Mirică, îl regăsim în secţiunea "Un Certain Regard". "4:15 p.m. sfârşitul lumii", de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, face şi el parte din Competiţia oficială, dar de scurtmetraje, în timp ce "Toate fluviile curg în mare", de Alexandru Badea, va concura în sectiunea Cinefondation.

Anul acesta, în Competiţia Oficială, este înscris şi lungmetrajul "Toni Erdmann" - o coproducţie Germania-Austria-România, iar în Semaine de la Critique, "Album" - o coproducţie Turcia - Franţa - România.

Să adăugăm că Radu Muntean, regizorul filmelor "Hârtia va fi albastră", "Marţi, după Crăciun" sau "Boogie", face parte din Juriile secţiunii Cinefondation şi de scurtmetraje ale Festivalului de Film de la Cannes.

Filme româneşti premiate la Festivalul de Film de la Cannes, de-a lungul timpului


Prima distincţie primită de un film românesc la Cannes a fost în anul 1957, când Ion Popescu-Gopo câştiga, pentru România, Palme D'Or la secţiunea scurtmetraj cu filmul ''Scurta istorie''.

8 ani mai târziu, cinematografia românească a fost reprezentată, la Cannes, de thriller-ul psihologic adaptat după romanul lui Liviu Rebreanu, ''Pădurea spânzuraţilor'' în regia lui Liviu Ciulei. Deşi nominalizat în cursa pentru Palme D'Or, filmul a câştigat atunci premiul pentru regie.

În următorul an, ''Răscoala'' de Mircea Mureşan, o altă adaptare după un roman de Liviu Rebreanu, a primit la Cannes o nominalizare în competiţia de lungmetraj, dar şi premiul pentru debut.

În 1969, regizorul Mirel Ilieşu a câştigat Marele Premiu Palme D'Or şi menţiunea specială pentru merit tehnic, cu scurtmetrajul ''Cântecele renaşterii''.

După 25 de ani de absenţă la Festivalul de la Cannes, România a revenit în 1994, cu filmul lui Lucian Pintilie ''Un ete inoubliable'' - o ecranizare după un roman din anii '50 - dar fără prea mare succes.

Abia în 2004, regizorul Cătălin Mitulescu a câştigat cu scurt-metrajul ''Trafic'', Palme d'Or-ul la Cannes, iar filmul de absolvire al lui Corneliu Porumboiu ''Călătorie în oraş'' a fost distins cu premiul al doilea la secţiunea Cinefondation.

Ediţia care a urmat, juriul de la Cannes a fost impresionat de pelicula ''Moartea Domnului Lăzărescu'' a lui Cristi Puiu, care a şi primit distincţia ''Un Certain Regard''.

''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' al regizorului Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or — ul în 2007, dar şi premiile acordate de Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice şi de administraţia educaţiei naţionale din Franţa, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru acelaşi film.

Tot în 2007, un tânăr regizor, plecat prea devreme dintre noi, Cristian Nemescu, a primit pentru filmul său ''California Dreamin' (nesfârşit)'', premiul ''Un certain regard''.

Marian Crişan a devenit şi el cunoscut publicului prin scurt-metrajul ''Megatron'' - film care a obţinut, în 2008, 'Palme d'Or' la Festivalul de la Cannes.

În 2009, filmul lui Corneliu Porumboiu, ''Poliţist, adjectiv", a fost distins cu Premiul FIPRESCI şi cu cel al Juriului, la secţiunea ''Un Certain Regard''.

Au mai trecut trei ani şi pelicula ''După dealuri'' în regia lui Cristian Mungiu a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bun scenariu, dar şi cu Premiul pentru cea mai bună actriţă, împărţit de Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Chiar dacă România nu s-a aflat în competiţia oficială, în următorii doi ani, regizorul Tudor Cristian Jurgiu a fost recompensat, în 2013, cu premiul al treilea la secţiunea ''Cinefondation'' pentru scurtmetrajul ''În acvariu''.

În 2014, România a fost prezentă la secţiunea ''Quinzaine des Réalisateurs'', cu scurtmetrajul ''Trece şi prin perete'' al lui Radu Jude, distins de altfel, cu menţiunea specială.

Anul trecut, două filme româneşti au fost premiate la Cannes. Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, "Comoara", a fost distins cu Premiul "Un Certain Talent" în secţiunea "Un Certain Regard" a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, iar scurtmetrajul "Ramona" de Andrei Creţulescu a primit ''Canal +'' al secţiunii "Semaine de la Critique".


Etichete cannesCea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la CannesMăsuri sporite de securitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live