Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

20 Aprilie 2018
Vizualizari: 3239
Comentează add

Misiunea telescopului- să detecteze exoplanete, planete care gravitează în jurul altor stele decât soarele nostru. TESS va studia stelele cele mai apropiate şi mai strălucitoare

A fost lansat un nou telescop TESS

simina-botar

  Foto: nasa.gov

A fost lansat cu succes pe orbita circumterestră cu ajutorul rachetei Falcon 9 al companiei private americane SpaceX, un nou telescop TESS, după abreviatura denumirii proiectului în engleză: Transiting Exoplanet Survey Satellite. Misiunea sa este să detecteze exoplanete, planete care gravitează în jurul altor stele decât soarele nostru. TESS va studia stelele cele mai apropiate şi mai strălucitoare.

Ca şi predecesorul său, telescopul Kepler, a folosit metoda detectării planetelor atunci când acestea trec prin faţa stelelor în jurul cărora gravitează, estompând lumina provenită de la acestea.

Se aşteaptă ca TESS să descopere între 50 şi 500 de planete de dimensiunea Pământului sau până la de două ori mai mari.

Coroborarea datelor provenite de la aceste măsurători şi a celor pe care le poate asigura telescopul orbital Hubble sau resursele terestre, se poate aprecia dimensiunea şi densitatea exoplanetelor, deci se poate deduce până la un anumit grad asemănarea cu Terra.

"Suntem încântaţi că TESS este pe cale să ne ajute să descoperim lumi pe care încă nu ni le-am imaginat, lumi care ar putea fi  locuite sau care ar putea înlocui viaţa" , a declarat  Thomas Zurbuchen, unul dintre coordonatorii misiunilor concepute de NASA.

TESS este un proiect NASA, dar agenţia spaţială americană a colaborat cu ESA, Agenţia Spaţială Europeană.

Cu puţin timp în urmă, am discutat despre proiectul TESS şi colaborarea NASA-ESA, cu doctorul Marius Pisu, preşedintele director executiv al ROSA, Agenţia Spaţială Română. Am observat că această colaborare este foarte strânsă si cele două agenţii împart rolurile de conducător ale multor proiecte spaţiale răsunătoare. 

Marius Pisu: "NASA şi ESA colaborează de mulţi ani foarte bine şi, după cum aţi observat, în ultimul timp colaborează foarte strâns. NASA consideră în acest moment ESA ca a doua agenţie spaţială mondială". 

România este membră a Agenţiei Spaţiale Europene. 


Etichete TESStelescopFalconSpaceXKeplerHubbleThomas ZurbuchenMarius PisuESANASAROSA

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live