Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 15 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

24 Ianuarie 2012
Vizualizari: 2560
Comentează add

În Piaţa Universităţii, din Bucureşti, dar şi în mai multe oraşe din ţară, oamenii s-au adunat pentru a 12-a zi de proteste împotriva guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

A douăsprezecea zi de proteste

bogdan-mihai

Proteste la Bucureşti. Foto: Arhivă Agerpres.

Ora: 19.00 În Piaţa Universităţii, aproape 500 de oameni s-au adunat în faţa Teatrului Naţional, pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, a guvernului condus de premierul Emil Boc şi alegeri anticipate.

În ţară, au avut loc manifestaţii la Galaţi, Craiova, Oradea, Târgu Mureş, Constanţa, Cluj, Reşiţa şi Ploieşti.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Simona Uţă, protestul de la Ploieşti s-a încheiat.

La aceste proteste au venit peste 800 de oameni.

Mulţi dintre ei au venit de la mitingurile din Bucureşti.

Oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale, antiprezidenţiale, au solicitat demisia preşedintelui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.

Ei nu au fost paşnici, aşa cum erau de obicei.

Pentru prima dată, marţi, s-a aruncat cu pământ din rondurile de flori din Parcul Central în jandarmi şi înspre clădirea administrativă unde îşi au sediul atât primăria, cât şi prefectura şi Consiliul Judeţean.

Jandarmedia nu a fost obligată să intervină, oamenii s-au calmat.

Ora 18:00
Potrivit Jandarmeriei Române, în Piaţa Universităţii se află aproximativ 300 de persoane. La nivel naţional, participă la manifestaţii aproximativ 3.000 de persoane.

Ora 17:30 
În Piaţa Universităţii, peste 250 de oameni s-au adunat în faţa Teatrului Naţional pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, a guvernului condus de premierul Emil Boc şi alegeri anticipate.

Ora 17:00
Protestatarii care s-au aflat în faţa Televiziunii Române au plecat în marş spre Piaţa Universităţii pentru a se alătura celorlalte persoane care manifestă aici.

Ora 16:20
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi,Cătălin Trandafir, o delegaţie a protestatarilor a pătruns în incinta Televiziunii şi a stat de vorbă cu conducerea Televiziunii cerând ca aceasta să reflecte în mod corect ceea ce se întâmplă în stradă, în opinia protestatarilor acest lucru neîntâmplându-se.

La sfârşitul discuţiei, preşedintele cadrelor militare disponibilizate, Mircea Dogaru a precizat că vremea dialogului a trecut, iar la sfârşitul mitingului a spus că guvernul a manifestat dezinteres faţă de problemele societăţii civile.

Drept urmare acţiunile de protest vor continua până la rezolvarea revendicărilor

Ora 16:00
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cătălin Trandafir, aproape 5.000 de oameni, participanţi la mitingul organizat de sindicatul cadrelor militare disponibilizate, au ajuns deja în faţa Televiziunii Române.

În acest moment, protestatarii se află în faţa Televiziunii şi cer demisia conducerii instituţiei, acuzând televiziunea de dezinformare şi de obedienţă faţă de putere.

O delegaţie de protestatari urmează să intre în sediul televiziunii pentru a lăsa o moţiune de protest.

Ora 15:30 Şi în Piaţa Universităţii s-au adunat pentru a douăsprezecea zi consecutiv peste 100 de persoane care cer demisia guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.

Manifestaţii similare se înregistrează, însă şi în alte oraşe din ţară, precum Galaţi, Constanţa şi Cluj.

Ora 15:00 Potrivit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în Capitală, protestează peste 2.500 de oameni, iar la nivel naţional, alţi 1.000 de oameni.

Ora 14:40
Pe întreg parcursul marşului dintre Piaţa Victoriei şi Televiziune, participanţii la protest au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

Ei mai cer căderea majorităţii parlamentare, alegeri anticipate separate - cele locale la 1 mai şi cele generale şi prezidenţiale la 1 septembrie.

Ora 14:00
Manifestanţii încep să plece în marş spre sediul TVR. Circulaţia pe Bulevardul Aviatorilor este blocată pe ambele sensuri.

Ora 13.50
În Piaţa Victoriei din Capitală protestează, pe lângă sindicalişti, şi CFR-işti, profesori, revoluţionari, cercetători şi membri ai societăţii civile, potrivit corespondentului Radio România, Cătălin Trandafir.

Cu toţii scandează şi cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului.

Liderii manifestanţilor vor respect şi cer libertate, spunând că în ultima perioadă aceste drepturi le-au fost îngrădite.

Jandarmeria nu va lua măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii la protestele care vor avea loc marţi sau în zilele următoare la Bucureşti, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, locotenent Florin Hulea.

Schimbarea ministrului de externe şi amânarea taxei auto nu opresc manifestaţiile din ţară.

Zeci de sindicate şi-au anunţat marţi participarea la mitingul organizat de cadrele militare disponibilizate în Piaţa Victoriei din capitală.

Acesta va fi urmat de un marş de protest până în faţa Televiziunii Române.

Potrivit Brigăzii Rutiere a capitalei, în intervalul orar 10:00-14:30 circulaţia rutieră va fi restricţionată pe artera de legătură între strada Paris şi şoseaua Kiseleff.

Traficul va fi oprit şi pe trei benzi de circulaţie pe Bulevardul Aviatorilor, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei, dar numai pe sensul de deplasare spre Piaţa Victoriei.


Restricţiile rutiere şi rutele ocolitoare. Sursa: www.brigadarutiera.ro. (Click pentru mărire)

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huţanu, a precizat pentru Radio România Actualităţi că sindicaliştii cer, printre altele, numirea unui guvern de tehnocraţi şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

"La acest miting şi-au anunţat participarea peste 60 de sindicate. Cerem demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului Emil Boc. Acestea sunt revendicările comune ale tuturor sindicatelor. În plus la aceste revendicări, noi, Uniunea Sanitas Bucureşti, cerem în mod expres demisia parlamentarilor din opoziţie, a parlamentarilor USL, din parlamentul României.

"Credem că doar aşa pot demonstra că sunt alături de cei din Piaţa Universităţii, de cei din popor. Practic nu au făcut nimic cât au stat acolo, nu neapărat cu sau fără voia lor, dar de ce să mai stea?", a declarat Viorel Huţanu.

În Capitală protestele continuă marţi şi în Piaţa Universităţii, unde aproximativ 2.000 de suporteri ai echipelor de fotbal şi-au anunat prezenţa la manifestări.


Etichete Ştiri Bucureştiproteste ianuarie 2012sindicateSanitasViorel HuţanuTraian BăsescuEmil Boc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live