Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

20 Iunie 2011
Vizualizari: 2288
Comentează add

Şeful Clinicii Institutul Fundeni, prof.dr. Irinel Popescu a declarat că în ultima vreme a crescut numărul donatorilor de organe din ţara noastră, care se află însă mult în urma mediei UE.

A crescut numărul donatorilor de organe în România

raul-matis-targu-mures

Sală de operaţie. Foto: AP.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, la Târgu Mureş, şeful Clinicii Institutul Fundeni, prof.dr. Irinel Popescu a declarat că deşi în România media donărilor de organe este de 4 la 1 milion de locuitori, iar în Uniunea Europeană este de 15 donări la un milion de locuitori, în ultima vreme a crescut numărul donatorilor din ţara noastră. 

Acesta a arătat că această creştere a fost constantă, în ultima perioadă, şi că, de fapt, existenţa donatorilor reprezintă una dintre problemele cronice ale transplantului, pentru că în nicio ţară din lume nu sunt suficienţi donatori faţă de potenţialii primitori aflaţi pe listele de aşteptare.

Potrivit acestuia, eforturile Agenţiei Naţionale de Transplant au făcut ca de la o pată albă iniţial pe harta Europei, fără niciun donator în moarte cerebrală, în România numărul donatorilor să crească încet-încet, anul acesta estimările fiind undeva la 80 de donatori.

În acelaşi timp, a crescut şi numărul intervenţiilor efectuate în transplantul cardiac, hepatic şi renal, şi, cu excepţia transplantului cardiac, unde cordul nu poate fi prelevat de la donator aflat în moarte cerebrală, în rest în celelalte tipuri de transplant se efectuează operaţii cu ficat sau rinichi atât de la donator în viaţă, cât şi decedat, tocmai pentru creşterea numărului de operaţii pentru bolnavii care au nevoie.

Declaraţiile prof.dr. Irinel Popescu au fost făcute în timpul celei de-a VII-a ediţie a Congresului Romtransplant, care se desfăşoară, la Târgu Mureş.
 


Etichete donatoriFundenidoctortransplant

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live