Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 25 Septembrie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 21 septembrie 2020un-minut-de-sanatate


   „Grânarul Europei”. Aşa a fost denumită România multă vreme pe harta continentului.

  După război, România se găsea în tabăra Aliaţilor, însă preţul plătit a fost uriaş. Fără a primi cuvenita distincţie de cobeligerant, România a fost trecută în rândul statelor învinse 

  Acordul pentru armistiţiu din 12 septembrie 1944 punea ţara la dispoziţia Aliaţilor, îndeosebi a Rusiei Sovietice care deţinea preeminenţa în această zonă geografică.

  Presiunile politice exercitate de Stalin în teritoriile ocupate de Armata Roşie s-au soldat cu guverne pro-sovietice în toată Europa centrală şi de Est, inclusiv la noi.

  Armistiţiul prevedea şi clauze economice care puneau România în poziţia de stat colonizat, principalele bogăţii devenind monedă de schimb pentru plata despăgubirilor de război...

 • ediţia din 14 septembrie 2020un-minut-de-sanatate


  După o scurtă revenire post-revoluţie, ştiinţele umaniste o duc din ce în ce mai greu în România. De la două sau trei ore pe săptămână, disciplina Istorie a fost redusă la o oră de curs.

   

  Istoria României nu mai încape de o bună bucată în programă fiindcă se studiază istoria românilor laolaltă cu subiecte ale istoriei europene.

   

  Axul cronologic al cursului de istorie din gimnaziu şi până la ultima clasă de liceu a fost perturbat cu subiecte de nişă şi detalii ce ţin de o lectură particulară şi suplimentară din partea elevului...

   

 • ediţia din 7 septembrie 2020un-minut-de-sanatate


   Ivan Mihailovici Maiski nu a fost singurul diplomat sovietic care a fost preocupat de imaginea puterii și influenței URSS în lumea postbelică. 

  Diplomația de la Moscova a lansat încă din perioada interbelică propuneri și proiecte care să o ajute să iasă din izolarea în care o plasase ieșirea din alianța cu Franța și Marea Britanie din Primul Război Mondial, apoi a revoluţiei bolşevice şi a exportului ideologic anunţat de lenin şi colaboratorii săi.

  Singurele succese rapide au fost înregistrate în 1922 după încheierea tratatului de la Rapallo cu germania şi pe măsura centralizării şi stabilităţii puterii sovietice în interior şi cu foştii aliaţi în anii 30....

   

 • ediţia din 17 august 2020un-minut-de-sanatate


   Geografia face politica. Este şi cazul relaţiilor româno-bulgare.

  Din anul 1186, vlahii(români) şi bulgarii au constituit Ţaratul româno-bulgar, formă statală desprinsă din Imperiul Bizantin în urma răscoalelor din această parte a lumii.

  Ridicat pe dinastia Asăneştilor, existenţa statului multietnic a pierit în 1260 prin descompunere în state mici, iar mai târziu a sfârşit prin cucerirea şi ocuparea sa de Imperiul Otoman după înfruntarea dintre creştini şi musulmani de la Nicopole, în 1396.

  Legăturile au rămas ca şi scopul comun. Conservarea identităţii şi evitarea transformării teritoriului în paşalâc. Românii din Muntenia au reuşit, nu însă şi bulgarii...

 • ediţia din 10 august 2020un-minut-de-sanatate


   Este prima bătălie de amploare de pe teritoriul actual al României din cel de-al doilea război mondial.

  Frontul din Moldova a cunoscut o perioadă de alcalmie în perioada martie-august 1944.

   Încercarea sovieticilor de a sparge frontul româno-german s-a lovit de rezistenţa dârză a armatelor româno-germane. 

  După istoricul Manuel Stănescu, superioritatea sovietică era de 1,4 ori la efective, de peste două ori la artilerie și aviație și de 4,5 ori la tancuri. În sectoarele de rupere superioritatea era de până la 4-6 ori.

   Sovieticii au avut masate trupe efective de 960 mii de militari cu 11.000 de tunuri, aproape 1.300 de tancuri și 900 de avioane aparţinând Frontului 2 Ucrainean şi alte 8.000 de tunuri, aproximativ 600 de tancuri și 1.000 de avioane ale Frontului 3 Ucrainean, conduse de mareşalul Malinovski şi respectiv, Tolbuhin...

 • Ediţia din 20 iulie 2020un-minut-de-sanatate


  Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Nicolae Titulescu, Mircea Eliade, Scarlat Lambrino, Niculae Herescu, Victor Buescu au fost românii care s-au aflat în perioade diferite în Portugalia şi care şi-au reprezentat cu cinste ţara lor.

  Pentru ediţia de faţă am ales să-i prezentăm cu ajutorul invitatei noastre pe trei dintre ei, cel puţin doi fiind mai puţin cunoscuţi publicului larg... 

 • ediţia din 6 iulie 2020un-minut-de-sanatate


   Vara anului 1940 a rămas în istoria noastră modernă drept una din cele mai amare şi mai negre.

  Valul pierderilor teritoriale a început la 26 iunie prin transmiterea unui ultimatum de către URSS prin care erau reclamate Basarabia şi Bucovina de Nord împreună cu ţinutul Herţa ca posesiuni ale Moscovei anexate de România în anul 1918.

  Arbitrajele de la Viena şi tratativele de la Turnu Severin conturează harta pierderilor teritoriale şi de populaţie din Transilvania, respectiv, Cadrilater sau Dobrogea de Sud.

   Generic este şi rezultatul unei politici slabe, viciate şi neglijente dusă de regel şi clasa politică, dar şi a încrederii prea mari în aliaţii tradiţionali şi politica de apărare a României Mari...

 • ediţia din 22 iunie 2020un-minut-de-sanatate


   Aşa după cum efectele în plan politic ale Marelui Război au susţinut proiecte naţionale pentru afirmarea drepturilor popoarelor aflate sub steag străin, în contra-partidă, au circulat proiecte şi idei iniţiate de statele învinse pentru formarea şi funcţionarea unor uniuni persoane sau de federalizare în spaţiul central şi est european.

   

  Secolul naţionalităţilor sau triumful popoarelor subjugate în cele trei imperii care au dispărut după primul război mondial s-a încheiat prin semnarea Păcii de la Paris, consfiinţind cauza justă a milioanelor de oameni care se găseau în postura de minoritari în propria lor ţară...

 • ediţia din 8 iunie 2020un-minut-de-sanatate


   La 4 iunie 1920 se semna de către Ungaria cu toate celelalte state participante la Primul Război Mondial un document care punea capăt prin ratificarea ulterioară a stării de război între părţi.

  De asemenea, tratatul consemna şi viitoarea graniţă a Ungariei cu statele vecine, inclusiv cu România. 

  Negocierile privind delimitarea fruntariilor şi lucrul efectiv pe teren al specialiştilor s-a întins până în anul 1925. 

  Prin semnarea Tratatului de la Trianon a fost recunoscută şi voinţa exprimată de reprezentanţii românilor transilvăneni de unire cu România-Vechiul Regat...

 • ediţia din 25 mai 2020un-minut-de-sanatate


  Disputele dintre monarhişti şi republicani au fost numeroase şi violente în Spania secolelor al XIX-lea şi XX.

   

  Cu deosebire în primele trei decenii ale secolului trecut, instabilitatea politică din Spania a generat confruntarea între cele două tabere, grefată pe un sistem social dominat de numeroase inechităţi sociale cu rădăcini feudale.

   

  Pauperizarea populaţiei a îndreptat simpatiile către stânga care a promis punerea în practică a reformelor asupra pământului şi proprietăţilor industriale, iar de cealaltă parte curentul naţionalist al dreptei consacra principiul reformelor graduale cu păstrarea inviolabilităţii proprietăţii şi apărarea valorilor creştine tradiţionale ale Spaniei catolice.

   

  Alegerile din anul 1935 au dat câştig de cauză stângii cu 34 la sută, rezultatul fiind destul de strâns, 33 la sută din voturi fiind contabilizate de opozanţi.

   

  Alianţele şi declaraţiile belicoase formatede reprezentarea politică pestriţă a Spaniei, de la anarhişti, radicali, autonomişti, conservatori, grupări militare până la ultraconservatoriasimilaţi cu fasciştii şi comunişti au creat o atmosferă propice declanşării războiului civil.... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live