Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE - continuare Duminică, 21 Aprilie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 15 aprilie 2019serviciul-de-noapte


   România a recunoscut printre primele, China Populară, la scurt timp după declararea acesteia la 1 octombrie 1949.

  Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite încă din 1939, însă contacte au avut loc încă din 1880 de pe vremea ministeriatului lui Mihail Kogălniceanu.

  Intrarea noastră în război , în 1941 de partea Germaniei a dus la suspendarea relaţiei cu Pekin.

  După război ambele state au făcut parte din Blocul de Est, dominat de URSS.

  Odată cu dispariţia lui Stalin, atât România, cât şi China au avut evoluţii asemănătoare în comunitatea socialistă. Diferenţele de opinie şi acţiune politică faţă de Moscova au propulsat ambele state pe o traiectorie comună în multe cazuri punctuale...

   

 • ediţia din 08 aprilie 2019serviciul-de-noapte


   Dezmembrarea celor patru imperii de la sfârşitul Marelui Război a adus pe lângă beneficiile cunoscute şi multe dispute inclusiv teritoriale între noile state naţionale.

   Românii şi sârbii au convieţiut destul de paşnic mai bine de un mileniu. Finalul primei conflagraţii mondiale i-a găsit în tabere opuse în ceea ce privea interesele naţionale, însă ambele ţări s-au situat în tabăra învingătorilor – Antanta.

   Contenciosul l-a reprezentat Banatul. Şi România şi Serbia sau Regatul sârbilor croaţilor şi slovenilor şi-l doreau în întregime.

   La 16 noiembrie 1918, la trei zile după semnarea Convenţiei militare de la Belgrad dintre Antanta reprezentată de generalul francez Louis Franchet d’Esperey şi guvernul ungar al contelui Károly Mihály, armata serbiei a intat în Banat, ocupândul în întregime...

 • ediţia din 1 aprilie 2019serviciul-de-noapte


  Legea ratificării Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, semnată de regele Ferdinand și de Consiliul de miniștri de la București poartă data de 11 decembrie 1918. Această lege a fost adoptată de Adunarea Deputaților sub președinția lui Nicolae Iorga la 29 decembrie 1919. 

  Prezenţa armatei române în Transilvania a fost considerată o necesitate pentru a proteja votul popular dat de Adunarea Naţională de la Albă Iulia.

   

  Situaţia politică şi militară a fost complicată prin apariţia mişcărilor de trupe din răsărit – Bucovina unde acţionau grupuri armate ale ucrainienilor bolşevizaţi ce se pregăteau să facă joncţiunea cu armata ungară mandatată de Republica Sfaturilor condusă de Sándor Garbai... 

 • ediţia serviciul-de-noapte


   După anul 1920, obiectivul fundamental al politicii externe de la Budapesta a fost opoziţia perseverentă împotriva României şi a prevederilor Tratatului de la Trianon.

    

  Izolarea României în plan internaţional căpăta în optica şi practicile diplomatice ale statului vecin o pondere extraordinară, de primă mână.

    

  Pretenţiile financiare ale Ungariei către România evaluate la nouă miliarde de coroane aur au fost rezumate într-o tentativă a guvernului Pal Teleki – anterior ministru de externe – retrocedarea oraşelor de frontieră: Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, alături de acordarea unei autonomii minorităţii maghiare din România şi „exordium ex abrupto”, exploatarea zăcămintelor aurifere din Maramureş au ajuns condiţii impuse de partea ungară pentru liberalizarea relaţiilor bilaterale...

    

 • ediția din 18 martie 2ö19serviciul-de-noapte


  Rareori au fost consemnate momente de acalmie în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări vecine. 

  Divergenţele de opinie politică între români şi unguri au un trecut impresionant ca lungime în istoria comună. 

  Cu deosebire, după primul război mondial, aşezarea celor două state în tabere diametral opuse a fost generatoare de noi conflicte care au mutat presiunea fie către Marile Puteri, fie către Transilvania.

   

  După nerecunoaşterea de către Budapesta a actului unirii Transilvaniei cu România a urmat o perioadă tensionată în care contradicţiile au ajuns să devină sursă de război între cele două ţări... 

 • ediția din 11 martie 2019serviciul-de-noapte


  Unul dintre puţinele personaje politice ale vremii sale ce judeca orice acţiune în câmpul politicii interne sau externe dintr-o perspectivă istorică.

   

  O perspectivă ce i-a oferit multă limpezime în luarea deciziilor şi anticiparea miscărilor adversarului.

  Gheorghe Brătianu a fost un descendent al familiei care a făcut istorie pentru România.

   

  Pentru România Mare. Chiar dacă a creat un partid propriu cu intelectuali de marcă  ca o contrapondere la PNL,  de reformare a unui  partid dominat de liderii în vârstă,  a indus totuşi mediului politic românesc interbelic în care gravitau şi corupţia dar şi amatorismul,  o doză necesară de sinceritate şi demnitate.... 

 • ediţia din 4 martie 2019serviciul-de-noapte


  Funcţionrea parlamentului României într-o clădire nouă de pe Dealul Arsenalului a circulat ca o intenţie de luat în seamnă chiar înainte de anul 1938.

   

  Regele Carol al II-lea a avut o tentativă de a reloca Parlamentul din Dealul Mitropoliei, însă izbucnirea celui de-al doilea război mondial a curmat noua investiţie.

   

  După producerea cutremurului de pământ din 4 martie 1977, regimul Ceauşescu impune refacerea centelor administrative ale ţării, inclusiv, Capitala, unde liderii politici au decis construirea unei clădiri rezistente la orice cutremur şi care să rămână în picioare pentru cel puţin un secol şi jumătate... 

 • ediţia din 25 februarie 2019serviciul-de-noapte


   Să spunem că avem două puncte din care privim situaţia: fie Securitatea a fost mult prea activă, omniprezentă şi puternică pentru a preveni eventuale comploturi sau tentative de complot împotriva regimului Ceauşescu, fie colaboratorii săi, instituţiile de forţă ale statului şi o parte a populaţiei îi erau fidele liderului.

  Fără a fi prea multe cazuri documentate – din care să reiasă clar cu probe – opoziţie la regimul Ceauşescu a existat.

   

  Această opoziţie a îmbrăcat mai multe forme. De la critici şi luări de poziţie în public până la răspândirea de manifeste şi încurajarea unor forme mai active de nesupunere – cazul tipăririi de ziare samizdat până la cazul siucidar Liviu Babeş – până la colportarea şi cererea pentru ajutor şi asistenţă adresate Moscovei... 

 • ediţia din 18 februarie 2019serviciul-de-noapte


   Realităţile sociale şi politice relevate de cercetarea istorică contrazic deseori discursul public militant, electoral şi anticomunist frecvente de treizeci de ani încoace.

  Cel puţin, atunci când ne referim la situaţia stării sociale şi a nivelului cultural al maselor, după război noul regim s-a confruntat cu o realitate care nu lăsa loc nici unui dubiu.

  Aproape jumătate din poulaţia ţării era neştiutoare de carte, frecvenţa acestora în mediul rural fiind copleşitoare...

 • ediţia din 11 februarie 2019serviciul-de-noapte


  Fortificaţiile militare au o lungă tradiţie. Cetatea de Scaun sau capitalele principatelor române au beneficiat de fortificaţii în jurul palatelor domneşti. Cele mai cunoscute şi ample rămân pentru spaţiul actual fortificaţiile prezente în oraşele transilvănene.

   

  În timpul statului român modern, puterea de rezistenţă a fortificaţiilor militare a fost ilustrată prin experienţa purtării războiului de independenţă în decizia construirii unei zone protejate de jur-mprejurul Capitalei. Aceasta a purtat numele în epocă de „Cetatea Bucureşti”

   

  Sistemul de fortificații al Bucureștiului era compus din 18 forturi și 18 baterii intermediare dispuse în formă de cerc, al cărui diametru variază între 21,5 km și 23 km. Construcțiile sunt interconectate de o cale ferată și o șosea (Șoseaua de Centură a Bucureștilor) pe latura interioară a inelului... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live