Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Miercuri, 20 Iunie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 18 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Am avut un rege în exil, dar n-am avut un guvern în exil.

  Am avut mulţi compatrioţi care au ales calea exilului, populând lumea întreagă, dar n-am avut mari exemple de solidaritate ale exilului. 

  În schimb am avut ceea ce cu greu putea fi imaginat. Un centru cultural al exilului românesc. 

  Biblioteca românească de la Freiburg, RFG... 

 • ediţia din 11 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Solomonic, retragerea Armatei Roşii din România a fost un succes al conducerii statului român din epocă, dar şi ca rezultat al schimbărilor de anvergură din sistemul relaţiilor internaţionale de tip bipolar.

  Mutaţiile la nivelul conducerii URSS, condamnarea politicii lui Stalin, tentativa de deschidere către o democratizare cu iz populist, dar în cea mai mare măsură, instituirea prin Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva - 1955 a politicii de coexistenţă paşnică între cele două blocuri antagoniste au pavat drumul unui efect puţin aşteptat de România.

  E bine să reamintim că Armata Roşie a venit în România ca adversar , apoi ca putere învingătoare la finalul războiului şi ca ocupant în perioada postbelică vreme de 14 ani...

 • ediţia din 4 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Presa de după decembrie 1989 a difuzat mii şi mii de informaţii despre cuplul dictatorial în speranţa că oamenii, martori oculari ai ultmelor zile ale regimului Ceauşescu vor adăuga experienţei lor de viaţă un mecanism de auto-protecţie. 

  În epocă, puţini s-au întrebat dacă acest flux imens de informaţie este real sau ce schimbări poate provoca în atitudinea fiecărui consumator de mesaje la vedere sau subliminale.

   

  La aproape 30 de ani de la evenimente o discuţie despre cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu este la fel de dificilă, fiindcă opiniile formate în timp, cu dificultate pot fi repuse pe o agendă, fie şi nostalgică a fiecăruia dispus să cheltuie puţin timp pentru reflecţie... 

 • ediția din 21 mai 2018un-minut-de-sanatate


  Prezenţa bărbatului în societatea românească din secolul al XIX-lea a rămas constantă, în ciuda unor valuri de înnoire.

   

  Femeia îndeplinea pe mai departe rolurile hărăzite de o lume aflată la discreţia bărbaţilor. De soţie, mamă, stăpâna casei în spaţiul vizibil publicului, de metresă, amantă, ibovnică în cel privat şi secret, dar şi de servitoare ori angajată cu ziua ori cu luna pentru diverse activităţi remunerate... 

 • ediţia din 14 mai 2018un-minut-de-sanatate


  Nichita şi Alexandru Smochină au fost cei mai cunoscuţi repretentanţi ai românilor din Transnistria secolului XX 

  Fiecare a păstrat ideile continuităţii comunităţilor româneşti din afara graniţelor, fiecare a luptat cu mijloace proprii, prin studiu, publicare şi activism politic şi social. 

   

  Desfăşurarea istorică a evenimentelor din Europa secolului al XX-lea a schimbat dramatic viaţa acestor români, alături de cea a altor zeci de milioane... 

 • ediţia din 7 mai 2018un-minut-de-sanatate


  Una din cele mai vizibile feţe ale agresiunii este atacul direct asupra victimei. Un atac ce este precedat de o altă succesiune de gesturi şi acţiuni care se pot circumscrie caracterului agresiv al făptuitorului împotriva victimei.

  Nici în relaţiile dintre statele agresoare şi statele-victimă, diferenţele aproape că nu pot fi deosebite.

  Până la semnarea pactului sovieto-german din 23 august 1939 semnele de recunoaştere n-au contenit. Chiar de după încheierea păcii de la Versailles.

 • ediţia din 23 aprilie 2018un-minut-de-sanatate


  Recunoaşterea unirii Basarabiei cu România a fost un proces îndelungat. Politic, diplomatic şi la nivel de experţi. 

  Totodată, recunoaşterea unirii a fost condiţionată de partenerii din Antanta şi contestată de învinşi şi de Rusia Sovietică, mai târziu de URSS. 

  Franţa îşi dorea consolidarea influenţei sale în Europa de Sud-Est, URSS continua politica de expansiune ce data din vremea ţarului Petru I cu ieşire la o mare caldă şi exclusivitatatea asupra Peninsulei Balcanice. 

  Marea Britanie s-a arătat dezinteresată de spaţiul est-european, pe când America se constituia într-o mare putere peste mări, cel puţin miza pe o reconfigurare a intereselor sale în Europa... 

 • ediţia din 26 martie 2018un-minut-de-sanatate


  După 106 ani, oamenii şi timpurile lor au corijat o mare nedreptate.

   La 27 martie 1918, ora 11.00, în Chişinău, Sfatul Ţării vota majoritar unirea Republici Democratice Moldoveneşti cu România. O unire cu condiţii care a fost ridicată în noiembrie a aceluiaşi an prin repetarea votului, de data aceasta în favoarea unei depline uniri, necondiţionate..

 • ediţia din 19 martie 2018un-minut-de-sanatate


  Votul de la 26 martie 1918 a consfiinţit unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România, însă cu condiţii:

   

  „1. Sfatul Ţării actual rămâne mai departe pentru rezolvarea şi realizarea reformei agrare, după nevoile şi cererile norodului; aceste hotărâri se vor recunoaşte de guvernul român.

   

  2. Basarabia îşi păstrează autonomia provincială, având un Sfat al Ţării (Dietă), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct şi secret, cu un organ împlinitor şi administraţie proprie... 

 • ediţia din 12 martie 2018un-minut-de-sanatate


  Suntem la a doua ediţie consacrată împlinirii a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România. De data aceasta am ales să vă prezentăm pe cei mai importanţi membri ai Basarabiei în anul de graţie 1918.

   

  Într-o ordine aleatorie :

   

  1. Ion Inculeţ (1884 - 1940)...

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live