Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE (emisiune conf.Legii 41) Luni, 22 Octombrie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediția din 8 octombrie 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


   Noua configuraţie teritorială şi de putere după Primul Război mondial a adus schimbări şi în abordările de politică economică ale noilor state sau statelor întregite cum a fost şi cazul nostru.

  După aproape 30 de ani, statul român prin guvernul liberal (1922-1926) a iniţiat structura legislativă pentru crearea unei industrii naţionale, în care ponderea capitalului autohton să fie cea dintâi, primordială.

  Guvernanţii liberali au promovat legi ale energiei, apei şi resurselor minerale care ofereau baza unei dezvoltări ulterioare.

   

  Noul cadru constituţional (articolul 19) legifera că bogăţiile minerale ale subsolului aparţineau statului român fără nici o condiţie, faţă de trecut, când acestea erau de drept ale proprietarului de terenuri... 

 • ediţia din 1 octombrie 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


    Abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea bogăţiile minerale încep să capete o atenţie potivită valorii lor.

  Izvoare istorice vorbesc totuşi de prezenţa acestor minerale pe actualul teritoriu al României încă din vremea domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare. 

  Mai târziu în 1817 prin codul Calimachi, în Moldova era statuat că bunurile miniere aparţineau statului. În Ţara Românească, la 1818, codul Caragea stabilea regimul primului ocupant. 

  Regulamentul Organic din 1831 introdus de ocupaţia rusească în cele două ţări, legifera că subsolul aparţinea proprietarului. 

  Dreptul de proprietate a fost din nou revăzut pe timpul administraţiei domnitorului Cuza, Codul civil din 1864 prevedea că proprietatea asupra pământului se întinde de la suprafaţă până la subsol. 

  În timp ce în Principate pe timpul domniilor pământene, statul reţinea ca impozit zece la sută din valoarea afacerii, între timp, redevenţa pentru stat a scăzut după 1895 la numai doi la sută...

 • ediţia din 24 septembrie 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  După Budapesta ‘56, în vara anului 1968 a apărut Praga.

  Tentativa de hibridare a sistemului socialist în viziunea reformatorilor cehoslovaci viza reducerea rolului politic al partidului unic, rentabilizarea unităţilor economice cu aport capitalist, un amestec mai scăzut al statului în viaţa cetăţeanului, dreptul de a călători în străinătate, îndeosebi în lumea occidentală, o liberalizare a consumului.

   

  Caracteristici ce la Moscova au fost calificate drept erezii şi aveau cea mai mare şansă de a fi respinse, fie şi cu forţa militară... 

 • ediţia din 17 septembrie 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


   Peste două luni şi jumătate, Centenarul sau omagierea celor o sută de ani de la întregirea României Mari va fi la apogeu.

   Până acum, constatăm că pregătirea evenimentului s-a făcut tot din mers, după canoanele locului, că într-un târziu au fost alocate şi finanţările aşteptate.

   

  Că evenimentul în ansamblu a fost tratat punctual în funcţie de priceperea şi devoţiunea locului. La începutul anului timid, în care istoricii militari au fost cei mai harnici, sacrificându-şi din bugetele şi aşa înjumătăţite... 

 • ediţia din 10 septembrie 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  ... Să facem cunoştinţă şi cu personajul nostru atât de greu de descifrat:

  Victor Precup, s-a născut în anul 1889 la Miercurea Sibiului, judeţul Sibiu. A fost un ofițer al armatei române, care a condus un grup de complotiști ce plănuiau să asasineze familia regală română în timpul sărbătorilor de Paște din aprilie 1934...

 • ediția din 3 septembrie 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  După modelul experimentat de Aliaţi, acela de a forma guverne în exil pentru a constitui baze de negociere în viitor, germanii au procedat asemănător în privinţa României.

   După lovitura de stat de la 23 august, când România a ieşit din alianţa cu Germania nazistă şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite a apărut o structură de reprezentare cu titlul de guvernul român la Viena. 

  O tentativă de a replica episodul Republicii de la Saló (Republica Socială Italiană), condusă de Mussolini, după lovitura de stat din 1943 şi ieşirea Italiei din statele componente ale Axei...

 • ediţia din 27 august 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  Una din puţinele tentative de răsturnare a puterii constituţionale din perioada modernă a statului român a avut loc la Ploieşti la 8 august 1870. 

  Ploieşti se găsea pe o hartă a conspiratorilor alături de Bucureşti, Piteşti, Craiova, Buzău. 

  Organizatorii puciului au fost liberalii radicali, nemulţumiţi că idealurile de la 1848 nu au putut fi transpuse integral în România. 

  Că după ce au contribuit la uzurparea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, noul principe – Carol I – arăta tendinţe autocratice.

  Mai mult, cu ocazia izbucnirii războiului franco-prusac, acesta îşi manifestase public opţiunea pentru victoria Germaniei, pe când liberalii-radicali manifestau pentru Franţa...

 • ediţia din 20 august 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  În noaptea de 20 spre 21 august 1968, ţările membre ale Tratatului de la Varşovia – bloc militar şi politic opus NATO – invadează Cehoslovacia, un membru al Alianţei răsăritene. România a fost singurul stat din Pact care a refuzat să participe la această agresiune.... 

 • ediţia din 13 august 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  Constantin „Bibi” Costăchescu a fost un comandant de submarin în Marina Regală Română în timpul celui de al Doilea Război Mondial. 

  Este singurul comandant de submarin din România care a reușit torpilarea unei nave inamice.

  A comandat submarinul NMS Delfinul în prima, a treia și a cincea crucieră din cele nouă efectuate în timpul războiului.

  În cea de a cincea crucieră, care a avut loc în Marea Neagră între 2 și 7 noiembrie 1941, misiunea submarinului NMS Delfinul era întreruperea căilor de aprovizionare a Sevastopolului.

   
 • ediţia din 6 august 2018colectia-de-muzica-omul-cu-chitara


  Fără studiul istoriei în şcoală – cursul gimnazial şi liceal – lumea ar deveni mai barbară. Este una din afirmaţiile făcute de preşedintele Academiei Române la prelegerea din amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultăţii de istorie din Bucureşti.

   O prelegere susţinută în faţa unui grup reprezentativ al profesorilor de istorie din licee, veniţi din toată ţara.

   Materia sau disciplina de studiu a istoriei se găseşte în criză potrivit domnului prof. Pop. La aceasta au „contribuit” desele revizuiri şi schimbări de metodă şi curriculă în cei aproape 30 de ani... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live