Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Luni, 21 August
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 31 iulie 2017probleme-la-zi


  Mackensen* : „Pe mine m-a bătut la Mărăşeşti armata română, care a înviat ca o pasăre Phoenix, şi care a speriat armata germană!”

  Ce este mai impunător ca o recunoaştere explicită din partea adversarului după o astfel de încercare ?

   

  La Mărăşeşti, conflictul sau încleştarea armată a ţinut 28 de zile din care 15 au fost efectiv de luptă. Ceea ce nu înseamnă că pericolul a fost mai redus în zilele cu relativă acalmie. Bătălia a avut după opinia majorităţii istoricilor militari trei etape distincte.

   

  O luptă de poziţii, în care pregătirea genistică a terenului a avut o mare însemnătate. De la tranşee şi până la tirul artileriei cu piese de toate calibrele avute la dispoziţie.

   

  Rapoartele germane de front au fost îngrijorătoare: “Nu sunt români, sunt negri ca dracii şi viteji ! N-au nici o haină pe ei ! Sunt şi în pielea goală ! Sau în cămăşi. Şi la baionetă nu putem să rezistăm !”... 

 • ediţia din 24 iulie 2017probleme-la-zi


  Perspectiva a fost bună, aşteptările au fost mari, însă acţiunea şi derularea evenimentelor omagiale şi aniversare lasă de dorit. La prima vedere pare un conţinut grefat şi propus publicului pe doze consistente de amatorism şi improvizaţie.

   

  O cireaşă acolo, o alta, dincolo. Este vederea de ansamblu a unei idei măreţe, grandioase, am putea spune, cuvinte de care nu trebuie să ne temem sau să roşim în cazul în care am fi muştruluiţi pentru o asemenea îndrăzneală.

   

  Ideea măreaţă se numeşte omagierea celor care au desăvârşit un proiect naţional. Marea Unire de la 1 decembrie 1918...

    

 • ediţia din 17 iulie 2017probleme-la-zi


  De ziua aviaţiei române rememorarea vieţii şi faptelor de vitejie ale asului român Constantin „Bâzu” Cantacuzino este un gest firesc de respect pentru cei care au servit Patria.

   

  Descendenţa sa îl recomanda ca pe un om destoinic şi cu mult curaj. A copilărit la moşia familiei sale, iar studiile liceale le-a absolvit la o şcoală particulară din Elveţia.

   

  Familia sa a fost printre cele mai bogate din România vechiului Regat, bunicul său poreclit şi „Nababul” deţinea o avere uluitoare.

   

  Tatăl său a pierit într-un accident în anul 1928, mama sa - Maruca Cantacuzino s-a căsătorit mai târziu, în 1936 cu compozitorul şi interpretul nostru cel mai de seamă, George Enescu.

   

  Constantin Cantacuzino a moştenit multe asemănări de la părinţii şi bunicii săi. A avut o aplecare către practicarea sporturilor periculoase în epocă : automobilism, hochei pe ghiaţă, zbor acrobatic cu avionul, dar l-am regăsit şi pe tabloul de joc al întrecerilor de tenis.... 

 • ediţia din 10 iulie 2017probleme-la-zi


  Clasica afirmaţie „ timpuri extraordinare nasc oameni extraordinari” este contrazisă de opera unui om politic, vremelnic ministru într-un timp istoric care nu a fost neapărat excepţional. Adică, n-au fost întrunite cel puţin trei condiţii de excepţionalitate.

   

  „Rotativa guvernamentală” funcţiona potrivit algoritmului impus de regele Carol I, lupta politică nu se deosebea cu mult faţă de ceea ce trăim astăzi, însă e drept persistenţa moralei a fost vizibilă.

   

  Ce era ministerul de interne la 1900 ? O disipare a unităţii de funcţionare în nenumărate servicii conduse de nenumăraţi şefi. Un buget cu multe găuri negre, un personal pestriţ: lângă angajaţi merituoşi, mulţi trândavi şi amatori de învârteli. O poliţie în slujba partidului de la guvernare şi mai puţin pentru nevoia cetăţeanului... 

 • ediţia din 3 iulie 2017probleme-la-zi


  După 30 de ani de colaborare economică şi militară cu Germania, parte din blocul Puterilor Centrale, România trece odată cu semnarea Convenţiei politice şi militare din august 1916 în tabăra Antantei. Dintre puterile garante ale acestei alianţe, Franţa oferea semnele cele mai clare pentru un sprijin consistent şi rapid.

   

  Astfel că în urma diligenţelor făcute de guvernul României şi în urma rezultatelor nesatisfăcătoare ale campaniei militare din primele luni de război este semnat un acord de colaborare pentru trimiterea în România a unui detaşament de militari şi specialişti francezi.

   

  La 15 octombrie 1916 aceasta soseşte în Bucureşti, în următoarele săptămâni ajunge la Iaşi, unde rămâne până la 10 martie 1918.... 

 • editia din 26 iunie 2017probleme-la-zi


   De ce am pierdut Basarabia şi Bucovina de Nord ? Fiindcă în vara anului 1940 au fost îndeplinite mai multe condiţii pentru adversarii noştri.

   

  Clasa politică românească a mizat pe o singură carte. Pe sistemul defensiv construit pe baza Tratatului de la Versailles. Alianţe regionale şi garanţia Marilor Puteri câştigătoare ale primului război mondial.

   

  O insistenţă a diplomaţiei româneşti care a crezut în cuvântul de onoare şi tăria Marilor Puteri, în special Franţa şi Anglia. Lipsa unei relaţii normalizate cu vecinul de la Răsărit : URSS....

 • ediţia din 19 iunie 2017probleme-la-zi


  Două lumi diferite la prima vedere, legate printr-un regim de privaţiuni a căror surse se identificau prin economia de război.

   

  Moldova liberă şi suprapopulată cu greutăţi de tot felul, dar cu un dram de speranţă şi Ţara Românească ocupată de inamic, cu un nivel redus al moralului, neştiind ce îi va aduce ziua de mâine.

   

  Este imaginea confuză a României după încheierea dezastruoasă a campaniei anului 1916...

    

 • ediţia din 12 iunie 2017probleme-la-zi


   Seria întrebărilor care încep cu „de ce ?” este pe deplin statisfăcută de elocinţa şi acribia unei cercetări prin arhivele româneşti şi străine cu o râvnă care trezeşte şi invidie şi respect.

   

  „De ce n-a intat România în război în august 1914 ?” sau „De ce a aşteptat România atât de mult timp pentru a intra de partea Antantei ?”

   

  Cel puţin în intenţii, această emisiune s-a străduit pe parcursul ultimelor luni să ofere răspunsuri din diferite surse, unghiuri şi interlocutori.

   

  Contele Ottokar Czernin, ministrul Monarhiei dualiste la Bucureşti s-a căznit , a depus eforturi deosebite pentru a atrage România în sfera de influenţă a lumii germanice, apoi într- un ultim efort să o ţină deoparte, adică neutră în Marele Război...

    

 • ediţia din 29 mai 2017probleme-la-zi


   Sunt două situaţii. Una în care greşeala poate fi îndreptată, cea de-a doua, când nu mai poate fi îndreptată nicicum.

   

  Erorile campaniei militare din a doua jumătate a anului 1916 au fost în cea mai mare parte îndreptate printr-un efort coordonat şi exercitat în condiţii excepţionale sau altfel spus „când ajunsese cuţitul la os”.

   

  În aceşti termeni poate fi definită starea armatei române după decembrie 1916.

   

  Oprirea frontului la porţile Moldovei a oferit un răgaz Armatei Române să se reorganizeze pentru a-şi apăra hotarele ce-i mai rămăsese şi eventual să spere la o recucerire a celor pierdute.....

 • ediţia din 15 mai 2017probleme-la-zi


   Aprilie 1967. Apărea pentru publicul român o publicaţie lunară care cu timpul şi-a creat o notorietate în rândul pasionaţilor de istorie naţională şi universală.

  O revistă care a rezistat probei timpului datorită seriozităţii, iscusinţei şi probităţii profesionale a membrilor redacţiei. Născută din comandă ideologică, sprijinită de partidul unic, revista a evoluat an de an către un nivel intelectual şi de informare destul de apropiat de cel al revistelor de profil din Europa Occidentală.....

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live