Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 24 Iunie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 19 iunie 2017un-minut-de-sanatate


  Două lumi diferite la prima vedere, legate printr-un regim de privaţiuni a căror surse se identificau prin economia de război.

   

  Moldova liberă şi suprapopulată cu greutăţi de tot felul, dar cu un dram de speranţă şi Ţara Românească ocupată de inamic, cu un nivel redus al moralului, neştiind ce îi va aduce ziua de mâine.

   

  Este imaginea confuză a României după încheierea dezastruoasă a campaniei anului 1916...

    

 • ediţia din 12 iunie 2017un-minut-de-sanatate


   Seria întrebărilor care încep cu „de ce ?” este pe deplin statisfăcută de elocinţa şi acribia unei cercetări prin arhivele româneşti şi străine cu o râvnă care trezeşte şi invidie şi respect.

   

  „De ce n-a intat România în război în august 1914 ?” sau „De ce a aşteptat România atât de mult timp pentru a intra de partea Antantei ?”

   

  Cel puţin în intenţii, această emisiune s-a străduit pe parcursul ultimelor luni să ofere răspunsuri din diferite surse, unghiuri şi interlocutori.

   

  Contele Ottokar Czernin, ministrul Monarhiei dualiste la Bucureşti s-a căznit , a depus eforturi deosebite pentru a atrage România în sfera de influenţă a lumii germanice, apoi într- un ultim efort să o ţină deoparte, adică neutră în Marele Război...

    

 • ediţia din 29 mai 2017un-minut-de-sanatate


   Sunt două situaţii. Una în care greşeala poate fi îndreptată, cea de-a doua, când nu mai poate fi îndreptată nicicum.

   

  Erorile campaniei militare din a doua jumătate a anului 1916 au fost în cea mai mare parte îndreptate printr-un efort coordonat şi exercitat în condiţii excepţionale sau altfel spus „când ajunsese cuţitul la os”.

   

  În aceşti termeni poate fi definită starea armatei române după decembrie 1916.

   

  Oprirea frontului la porţile Moldovei a oferit un răgaz Armatei Române să se reorganizeze pentru a-şi apăra hotarele ce-i mai rămăsese şi eventual să spere la o recucerire a celor pierdute.....

 • ediţia din 15 mai 2017un-minut-de-sanatate


   Aprilie 1967. Apărea pentru publicul român o publicaţie lunară care cu timpul şi-a creat o notorietate în rândul pasionaţilor de istorie naţională şi universală.

  O revistă care a rezistat probei timpului datorită seriozităţii, iscusinţei şi probităţii profesionale a membrilor redacţiei. Născută din comandă ideologică, sprijinită de partidul unic, revista a evoluat an de an către un nivel intelectual şi de informare destul de apropiat de cel al revistelor de profil din Europa Occidentală.....

 • ediţia din 8 mai 2017un-minut-de-sanatate


  Partea a II-a 

  O instituţie a statului totalitar al cărui nume a fost cel mai des invocat. De la înfiinţare şi până la dizolvarea sa în structurile Ministerului Apărării Naţionale, în decembrie 1989.

   

  O instituţie ce a fost condamnată in corpore şi care a suscitat dezbateri aprinse, vii, în ultimul sfert de veac.

 • ediţia din 10 aprilie 2017un-minut-de-sanatate


  O instituţie a statului totalitar al cărui nume a fost cel mai des invocat. De la înfiinţare şi până la dizolvarea sa în structurile Ministerului Apărării Naţionale, în decembrie 1989.

   

  O instituţie ce a fost condamnată in corpore şi care a suscitat dezbateri aprinse, vii, în ultimul sfert de veac.

   

  Indiferent de regim politic şi social, statul supravieţuieşte şi pe baza acestor instituţii de forţă sau represive. Fie că acestea se găsesc în America, ţările scandinave, Germania , Rusia sau România. Ele încorporează şi trăsăturile tipului de democraţie al statului respectiv, cât şi mijloacele de control.... 

 • ediţia din 3 aprilie 2017un-minut-de-sanatate


  Dacă la început au fost timide, odată cu avansul operaţiunilor pe Frontul de Răsărit, incursiunile adversarilor cu misiuni de bombardament asupra Capitalei s-au înteţit, perioada cea mai dificilă fiind aprilie – august 1944.

   

  Anterior acesteia, sovieticii sunt primii care planifică şi execută raiduri de bombardare atât a Capitalei, cât şi a terenurilor petrolifere din Valea Prahovei.

   

  După cum afirmă invitatul ediţiei, cel puţin două tentative ale sovieticilor au fost notabile după 22 iunie 1941.... 

 • ediţia din 27 martie 2017un-minut-de-sanatate


  Basarabia a fost prima provincie locuită majoritar de români care s-a eliberat de sub dominaţia străină. Mai mult, Basarabia s-a unit cu România la 27 martie 1918. 

  Basarabia în condiţiile angajamentelor politice şi militare ale României cu Antanta din august 1916 nu figura ca obiectiv politic al recuperării, efortul fiind îndreptat cu prisosinţă spre Transilvania.

  În cadrul negocierilor de la Paris, după război (1919 – 1920) delegaţia română s-a folosit în argumentaţia sa de elemente demografice, istorice, geografice, etnice, juridice, de drept internaţional.

   

  Fiecare element a fost foarte bine cântărit şi motivat, în plus contribuţia la efortul de război al Antantei adusă de armata română a înlăturat în mare parte obstacolele şi poziţiile adverse sosite pe diverse canale, diplomatice şi secrete... 

 • ediţia din 20 martie 2017un-minut-de-sanatate


  O fotografie poate face mai mult decât o mie de cuvinte. Parcă aşa era o vorbă. Negreşit, o fotografie de epocă posedă o mulţime de informaţii. Este aidoma ca valoare ca a unui timbru sau stampă.

   

  Într-o fotografie de epocă – cea care ne interesează acum – puteţi vedea personajele, atitudinea lor, împrejurările istorice, topografia, mesajele non-verbale, detalii secrete, cu alte cuvinte, o fotografie de epocă poate fi înfăţişată ca o poveste de sine-stătătoare... 

 • ediţia din 13 martie 2017un-minut-de-sanatate


  Este o eroare să credem că femeile nu au dovedit stăpânire de sine, curaj aproape nebunesc şi multă dăruire în ceea ce au înfăptuit. În timpul primului război mondial, cel puţin. 

  Chiar dacă femeile din România nu au participat masiv la efortul de război în industria de apărare, fiindcă această ramură economică se găsea la începuturile sale la noi, acţiunile şi faptele lor nu se află nici azi la o distanţă de o sută de ani, mai prejos de cele ale congenerelor lor din Franţa, Anglia, Germania sau Rusia...

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live