Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Vineri, 03 Aprilie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 30 martie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


  Actul istoric al unirii Basarabiei cu România a fost singura cale prin care românii basarabeni puteau fi salvaţi de la o nouă încorporare în cadrul statelor străine, fie că acestea ar fi fost Rusia- devenită sovietică, fie Ucraina, stat independent. 

  Marele Război şi Revoluţia rusă au creat condiţiile favorabile pentru românii basarabeni de a-şi face auzit glasul şi dorinţele.

  Prezenţa armatei române în Basarabia a fost o consecinţă a acţiunilor ucrainenilor şi Rusiei bolşevice de a recuceri Basarabia la foarte puţin timp după ce chiar Lenin proclamase indiscutabil principiul autodeterminării popoarelor din fostul imperiu până la descprinderea totală de acesta.

  Unirea dorită de elite şi îmbrăţişată de o mare majoritate a locuitorilor Basarabiei a scos la suprafaţă şi pe cei care s-au arătat adversari şi care au depus eforturi consistente pentru revenirea Basarabiei la ceea ce fusese înainte, o provincie rusească.

   

  Pentru ediţia de faţă ne-am oprit la Cristian Racovski şi Vasile Luca, doi reprezentanţi ai curentului bolşevic, internaţionalişti sau funcţionari superiori ai Cominternului şi totodată oameni de sprijin ai puterii sovietice şi regimului sovietic... 

 • ediţia din 23 martie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


   Biografiile oficiale dau ca dată a naşterii viitorului domnitor 20 martie 1820. Domnul academician Alexandru Zub notează: „Data naşterii e încă în litigiu: 1818 ? 1820 ?”) în… trei oraşe: Galaţi, Huşi şi Bârlad. 

  Istorici consacraţi s-au împărţit în grupe relativ egale pentru a susţine cu argumente unul sau altul dintre cele trei municipii de azi.

  Important este că fiecare comunitate a ţinut să marcheze locul respectiv: gălăţenii au amenajat muzeistic Casa „Cuza-Vodă”, cei din Huşi nu au reuşit să păstreze construcţia despre care se ştia că a fost casa natală a primului domnitor al Principatelor Unite, iar cei din Bârlad au instituţionalizat Casa Memorială „Alexandru Ioan Cuza”, cu program de vizitare în exterior.

  Tatăl viitorului domn, Ioan Cuza, provenea dintr-o veche familie de boieri mici şi mijlocii din judeţul Fălciu (astăzi în judeţul Vaslui), proprietari de pământ cu funcţii în administraţiile domneşti din Moldova. Mama sa, Sultana Cozadini, provenea dintr-o familie de origine greco-italiană din Constantinopol, dar românizată...

 • ediţia din 16 martie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


   Epidemiile au urmat războaielor sau le-a prefaţat ?

  Fără a oferi un răspuns distinct, clar, concis, am putea spune că atât războaiele, cât şi epidemiile s-au „întreţesut”. S-au găsit într-o dependenţă cvasigenerală.

  Până la un punct, starea precară a igienei individuale şi colective, lipsa hranei proteinizate constituiau cauze ale izbucnirii valurilor epidemice.

  În contemporaneitate, războiul bacteriologic a mărit şansele declanşării unei epidemii.

  Fără tăgadă, aglomeraţiile urbane au constituit focarele cele mai rebele, surse de transmisie aproape ideale. 

  Prioritizarea afacerilor devanseasă mai tot timpul aplicarea politicilor sanitare şi sociale. Cele din urmă devin stresante - căpătând o atenţie majoră - preocupante numai pe timpul evoluţiei epidemiei...

 • ediţia din 9 martie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


  O apreciere numerică a victimelor regimului comunist în perioada existenţei sale se ridică după unele surse neconfirmate la două milioane de persoane.

   E de înţeles că precizia matematică nu are rost în această calificare, ci contează fapta, faptele şi moralitatea lor. 

  Cei mai numeroşi condamnaţi politici din România postbelică s-au încadrat la delict de opinie, adică a gâni diferit sau împotriva tiparelor vremii. Acestei încadrări juridice transformată cu uşurinţă în faptă penală i s-au adăugat alte acuzaţii mai mult sau mai puţin probate.

  Acuzaţii care-l circumscriau pe cel bănuit, suspect sau dovedit în aria infracţiunilor aduse contra regimului şi a securităţii statului.

  O arie din care aproape că nu se scăpa fără consecinţe, cea mai uzuală fiind reţinerea, apoi judecarea şi condamnarea la recluziune penitenciară... 

 • ediţia din 2 martie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


  Odată cu adoptarea prin lege a votului universal în noiembrie 1918, desfăşurarea scrutinului electoral capătă dimensiuni şi amplitudini noi.

   

  Alegerile au fost evidenţiate şi de existenţa unor promisiuni regale. Suveranul, Ferdinand I evocase în primăvara anului 1917 posibilitatea certă ca ţăranii să primească pământ, apoi cei care suferiseră de pe urma războiului să primească recompense financiare.

   

  Votul universal era o schimbare majoră faţă de dreptul electiv anterior bazat pe avere şi poziţie socială care îngrădea în Vechiul Regat o participare deplină şi numeroasă. După noiembrie 1918, un mandat de deputat putea fi obţinut prin votul a 50 de mii de cetăţeni sau de 125 de ori mai mulţi comparativ cu anul 1914... 

 • ediţia din 24 februarie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


   Locuinţe ieftine, locuinţe economice, locuinţe sociale. 

  Un ternem care desemna în primul rând accesul la o serie de servicii îmbunătăţite de calitate a locuirii pentru persoane defavorizate cum le numim astăzi, persoane sărace, în epocă. 

  La 16 mai 1910 la Bucuresti a fost înfiinţată Societatea Comunală pentru Construirea de Locuinţe Ieftine. Actul a fost semnat de Regele Carol I, ministrul de interne, I.I.C.Brătianu şi ministrul de justiţie, Toma Stelian.

   Experimental, înainte de apariţia Societăţii, în strada Lânăriei a fost încercat proiectul, rezultatele fiind destul de încurajatoare...

 • ediţia din 17 februarie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


  Oricând este salutară intenţia de a populariza evenimente istorice. Cu deosebire că la noi, audienţa publică este centrată pe cu totul alte subiecte şi interese. 

  Cunoşterea istoriei ţării unde te-ai născut şi trăieşti sau unde te-ai născut, dar ai ales să trăieşti în alte locuri îl scuteşte pe cunoscător de multe decepţii, iluzii sau judecăţi eronate.

   Cunoscătorul istoriei ţării sale mai este protejat şi împotriva valurilor consecutive de manipulare, defăimare, minciună şi tabloidizare a informaţiei cu substrat istoric devresate necontenit... 

 • ediţia din 10 februarie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


   Istoricii americani au o atitudine mai detaşată faţă de colegii lor europeni când dezbat şi analizează subiecte din perioada contemorană a istoriei continentului nostru.

  Bunăoară, istoricii de peste Ocean susţin că în Europa nu a fost pace în sensul adevărat al cuvântului, ci mai degrabă un „război de 30 de ani” după modelul medieval cu tratative îndelungate şi conflicte regionale.

  Anii '20 au fost dificili fiindcă statele beligerante de pe continentul nostru luptau pentru reconstrucţie şi relansare economică. Următoarea decadă a fost una tensionată de marea criză economică şi de asaltul ideologic dintre lumea democraţiei parlamentare şi cea a totalitarismului combinat, extremele drepta-stânga...

 • ediţia din 3 februarie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


   Banii, relaţiile potrivite şi drumul către putere este triunghiul care a funcţionat de-a lungul timpului fără o revizuire sau reformare, căci, este efigia sub care se desfăşoară toate afacerile politice. 

  Nici în cazul viitorului domnitor Petru Cercel în Ţara Românească, situaţia nu a fost alta.

  În perioada la care ne referim, secolul al XVI-lea, atât Ţara românească, cât şi Moldova erau teritorii ale Imperiului Otoman. Ţări creştine, cu domnitori şi Divan boieresc, cu autonomie în conducerea internă, însă cu prerogative al Sublimei Porţi în politica externă, armată şi execuţia fiscală privind tributul...

 • ediţia din 27 ianuarie 2020coronavirus-la-obiectiv-romania


  Apariţia costumului este legată de cea a războiului de ţesut, când apar pânzeturile ori ţesăturile ordonate de la stânga la dreapta şi de sus în jos, cu fire întreţesute pentru creşterea rezistenţei materialului. 

  Mătasea, catifeaua şi lâna au fost cele mai folosite tipuri de material textil pentru confecţionarea costumului sau a hainelor de zi cu zi sau cu diverse ocazii, îndeosebi ceremonii. 

  Îmbrăcămintea textilă a avut un precursor la fel de apreciat: pielea naturală, cu derivatul său blana de animale. La început sălbatice, apoi domesticite.

   

  Bumbacul atât de obişnuit astăzi a apărut în Orientul aflat sub jurisdicţia Imperiului Bizantin, cu toate că avem şi varianta bumbacului egiptean... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live