Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Miercuri, 29 Martie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 27 martie 2017un-minut-de-sanatate


  Basarabia a fost prima provincie locuită majoritar de români care s-a eliberat de sub dominaţia străină. Mai mult, Basarabia s-a unit cu România la 27 martie 1918. 

  Basarabia în condiţiile angajamentelor politice şi militare ale României cu Antanta din august 1916 nu figura ca obiectiv politic al recuperării, efortul fiind îndreptat cu prisosinţă spre Transilvania.

  În cadrul negocierilor de la Paris, după război (1919 – 1920) delegaţia română s-a folosit în argumentaţia sa de elemente demografice, istorice, geografice, etnice, juridice, de drept internaţional.

   

  Fiecare element a fost foarte bine cântărit şi motivat, în plus contribuţia la efortul de război al Antantei adusă de armata română a înlăturat în mare parte obstacolele şi poziţiile adverse sosite pe diverse canale, diplomatice şi secrete... 

 • ediţia din 20 martie 2017un-minut-de-sanatate


  O fotografie poate face mai mult decât o mie de cuvinte. Parcă aşa era o vorbă. Negreşit, o fotografie de epocă posedă o mulţime de informaţii. Este aidoma ca valoare ca a unui timbru sau stampă.

   

  Într-o fotografie de epocă – cea care ne interesează acum – puteţi vedea personajele, atitudinea lor, împrejurările istorice, topografia, mesajele non-verbale, detalii secrete, cu alte cuvinte, o fotografie de epocă poate fi înfăţişată ca o poveste de sine-stătătoare... 

 • ediţia din 13 martie 2017un-minut-de-sanatate


  Este o eroare să credem că femeile nu au dovedit stăpânire de sine, curaj aproape nebunesc şi multă dăruire în ceea ce au înfăptuit. În timpul primului război mondial, cel puţin. 

  Chiar dacă femeile din România nu au participat masiv la efortul de război în industria de apărare, fiindcă această ramură economică se găsea la începuturile sale la noi, acţiunile şi faptele lor nu se află nici azi la o distanţă de o sută de ani, mai prejos de cele ale congenerelor lor din Franţa, Anglia, Germania sau Rusia...

 • ediţia din 6 martie 2017un-minut-de-sanatate


   6 martie este declarată Ziua gândirii arestate din România. Un semn al recunoaşterii sacrificiului făcut de o generaţie pentru a-şi apăra în primul rând libertatea de opinie.

   

  În afara faptului că în ultimele decenii, statul român a recunoscut printr-un proces legislativ această lezare a drepturilor şi libertăţilor celor încarceraţi politic în timul regimului totalitar, nevoia de a constitui o bază a culturii memoriei a avut mai puţin succes când s-a vorbit despre planuri şi proiecte concrete.... 

 • ediţia din 27 februarie 2017un-minut-de-sanatate


   Să presupunem că vreţi să aflaţi despre începuturile comunismului din România. Ne gândim cu predilecţie la cei născuţi după anul 1989.

  Din multitudinea de surse aflate azi la dispoziţie putem să alegem şi volumele editate sub auspiciile Academiei Române de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului....

 • ediţia din 13 februarie 2017un-minut-de-sanatate


  Chestiunea se poate pune şi aşa : degeaba un serviciu secret face tot ceea ce este posibil şi produce informaţie de o valoare adăugată mare, dacă decidenţii politici o folosesc impropriu sau nu o folosesc deloc.

   Această subliniere trebuie avută în vedere ori de câte ori suntem tentaţi să judecăm performanţa unui serviciu secret sau în cazul în care este mai necesară găsirea unui „ţap ispăşitor”

  Înainte de război, România deţinea două servicii importante care se ocupau cu asigurarea securităţii naţionale. În interior, Siguranţa Generală, iar în exterior, Serviciul Secret identificat deseori cu omnipotenţa şefului său, Mihail Moruzov. ...

 • ediţia din 6 februarie 2017un-minut-de-sanatate


  Imaginea de sine cântăreşte şi în zilele noastre destul de mult atunci când se lucrează în termeni comparativi. Suntem tentaţi să ne oferim şi auto-protecţie şi stimă de sine cu mult peste cât este necesar. Dar să nu facem o culpă din aceasta. 

  Relaţia majoritari-minoritari sau grupuri etnice distince versus populaţie majoritară ne arată în diferite perioade de timp statornicia stereotipiilor şi a tipologiilor.

  Cum îi vedeau românii pe etnicii germani de la 1918 şi până în primii ani de după revoluţie este un subiect dificil, dens, însă pus într-o ordine uşor de parcurs de către invitatul ediţiei... 

 • ediţia din 30 ianuarie 2017un-minut-de-sanatate


  În pandant cu aviaţia, paraşutismul este socotit o armă militară de elită. Frumuseţea şi satisfacţiile pe cate le oferă unui practicant profesionist sunt greu de înţeles de către publicul larg, însă admirate. 

  La 10 iunie 1941 o nouă categorie de armă intra în nomenclatorul militar.

  Preocupări pentru practicarea paraşutismului şi folosirea acelora care îmbrăţişau această armă au fost mult mai înaintate, însă interesul a atins valori importante abia după declanşarea celei de-a doua conflagraţii mondiale...

 • ediţia din 23 ianuarie 2017un-minut-de-sanatate


   Simbolic, data de 24 ianuarie 1859 poate fi socotită ziua de naştere a statului român modern.

   Planuri şi proiecte politice care au luat în discuţie refacerea unitară a României au fost consemnate prin documente şi mărturii cu multe sute de ani înainte de mijlocul secolului al XIX-lea.

  Certitudinea actului Unirii Principatelor s-a împlinit în 1862, an de la care şi cele două ţări care au trăit despărţite atâta amar de vreme deveneau România prin recunoaşterea oficială a Marilor Puteri europene....

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live