Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Luni, 23 Octombrie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 16 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  Defector în engleză este echivalentul lui dezertor, în română. Adică agentul unei ţări care dezertează la inamic.

   

  „Cârtiţă” este numele dat unui agent care transmite inamicului informaţii din propriul sistem sau serviciu de spionaj. Termenul "cârtiță" a fost introdus în romanele de spionaj de John le Carre, pe numele său adevărat David Cornwell.

   

  Şi unii şi ceilalţi sunt pericole mortale pentru o agenţie sau serviciu de informaţii...

   

 • ediţia din 9 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  După triumful eliberării Basarabiei şi Bucovinei de Nord, drumul Armatei Române semăna cu un cântec de sirenă.

   

  Decidenţii politici şi militari ai României din epocă sperau ca oraşul-port Odessa să fie cucerit în mai puţin de două săptămâni de la asedierea sa.

   

  Pe teren situaţia a fost diferită. Apărarea inamicului a fost organizată aproape impecabil în cercuri concentrice, cu amplasamente de artilerie grea, mitraliere şi un corp de militari obişnuiţi cu dificultatea frontului şi a războiului... 

 • ediţia din 2 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  Imaginea exilului românesc este aproape oglinda peisajului politic interbelic. Dacă vreţi poate fi şi oglinda mediului politic românesc de azi disputat, controversat şi belicos.

   

  Termenii Războiului Rece au delimitat opţiunile. Anticomunism versus socialism de stat. Jocurile fiind făcute, ponderea excepţională a confruntării Vest – Est se duce pe tărâmul propagandei şi activismului prin ONG-uri.

   

  Comitetul Naţional Român (CNR) - o expresie politică anticomunistă a Aliaţilor de a îndigui expansiunea URSS către Europa Occidentală - a avut o existenţă tumultoasă. De la 6 aprilie 1949 până în vara anului 1975...

    

 • ediţia din 25 septembrie 2017un-minut-de-sanatate


   Sunt suficiente indicii care trimit către înscrierea României într-un război al minţii. Un conflict subsumat Războiului Rece şi care a avut mai multe faţete.

   

  Fiecare stat membru al unuia din blocurile adversare (Occident vs. Europa de Est) a încercat pe toate căile să câştige acest război care în cele mai multe privinţe a fost un război al propagandei....

 • ediţia din 18 septembrie 2017un-minut-de-sanatate


  Comunitatea etnicilor germani din România s-a confruntat la mijlocul anilor '30 cu o criză declanşată de ascensiunea spre putere a Partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor din Germania.

   

  După anul 1936 climatul politic european degenera constant către deschiderea mai multor focare de contestare şi violenţă. Statele revizioniste au fost culpabile pentru această nouă traiectorie politică. Nici Marile Puteri câştigătoare n-au întreprins prea multe pentru salvgardarea păcii şi ordinei instituite prin tratatele consecutive primului război mondial.

   

  Germania nazistă, Italia mussoliniană, Ungaria, Bulgaria, dar şi URSS s-au constituit constant în state care au redeschis cutia Pandorei.... 

 • ediţia din 11 septembrie 2017un-minut-de-sanatate


   Două nume ce cu greu pot fi uitate nu numai de transilvăneni, ci şi de ceilalţi români. La Trăznea şi Ip din judeţul Sălaj, în septembrie 1940 au fost comise crime în masă împotriva populaţiei româneşti.

   

  Prin Dictatul de la Viena – 30 august 1940 – Germania şi Italia au admis cererile Ungariei de a primi unsprezece judeţe ale României Mari în suprafaţă de peste 43 de mii de kilometri pătraţi şi o populaţie ce bătea spre 2,5 milioane de locuitori, dintre care 51 la sută au fost etnici români...

 • ediţia din 4 septembrie 2017un-minut-de-sanatate


   Evitarea apariţiei războaielor se face prin cel puţin două instrumente: diplomaţia şi propaganda. De altfel cele două sunt strâns legate.

   

  Frica, onoarea şi interesul sunt vectorii care duc la producerea şi desfăşurarea războaielor, scria acum câteva mii de ani Tucidide.

   

  Propaganda este în proporţie de 95 la sută adevăr şi cinci la sută minciună esenţială. Aceasta în cazul propagandei gris care mai este denumită şi dezinformare.

   

  Propaganda albă este cea care lucrează cu surse la vedere, însă declamă numai adevăruri convenabile emitentului.

   

  Propaganda neagră este cea care deformează, mistifică şi schimbă radical informaţia, lucrând cu surse ascunse.

   

 • ediţia din 28 august 2017un-minut-de-sanatate


  Prin Înaltul-Decret no. 380 din 17 martie 1867 au fost înfiinţate arhivele militare. 

  Prima denumire a fost „Depozitul General al Războiului”, ca direcţie independentă. Acesta era format din Secţia I Harta României. Lucrări Topografice Interioare și Secţia a II-a Lucrări Istorice. Statistica Militară și Lucrări Regimentare.

  De ce este important să deţinem – ca stat – arhive militare ? Fiindcă acestea reprezintă o parte din istoria noastră. În cazul de faţă o însemnată parte a istoriei noastre moderne şi contemporane.

   

  Trebuie să ne aducem aminte că în ultimul veac şi jumătate, România a participat la câteva conflicte militare, dintre care două au fost mondiale, că armata română a fost garantul independenţei de stat şi a suveranităţii naţionale şi probabil că nu merită să trecem cu vederea faptele înaintaşilor noştri... 

 • ediţia din 21 august 2017un-minut-de-sanatate


  În ianuarie 1977 apărea la Praga unul dintre cele mai importante manifeste politice ale intelectualităţii din Europa captivă.

   Membrii fondatori au fost: Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek și Pavel Kohout.

   Celui din urmă i-a adresat o scrisoare de solidarizare aproape imediat, scriitorul Paul Goma....

    

 • ediţia din 31 iulie 2017un-minut-de-sanatate


  Mackensen* : „Pe mine m-a bătut la Mărăşeşti armata română, care a înviat ca o pasăre Phoenix, şi care a speriat armata germană!”

  Ce este mai impunător ca o recunoaştere explicită din partea adversarului după o astfel de încercare ?

   

  La Mărăşeşti, conflictul sau încleştarea armată a ţinut 28 de zile din care 15 au fost efectiv de luptă. Ceea ce nu înseamnă că pericolul a fost mai redus în zilele cu relativă acalmie. Bătălia a avut după opinia majorităţii istoricilor militari trei etape distincte.

   

  O luptă de poziţii, în care pregătirea genistică a terenului a avut o mare însemnătate. De la tranşee şi până la tirul artileriei cu piese de toate calibrele avute la dispoziţie.

   

  Rapoartele germane de front au fost îngrijorătoare: “Nu sunt români, sunt negri ca dracii şi viteji ! N-au nici o haină pe ei ! Sunt şi în pielea goală ! Sau în cămăşi. Şi la baionetă nu putem să rezistăm !”... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live