Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (Talk - show RRA) Vineri, 15 Decembrie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 11 decembrie 2017un-minut-de-sanatate


  Orice naţiune indiferent de mărimea şi puterea sa năzuieşte să aibă lideri hotărâţi, curajoşi şi pricepuţi pentru cât mai mult timp cu putinţă. 

  Împrejurările nefavorabile, ceasul rău ori prestaţia lamentabilă a predecesorilor îi împiedică deseori pe liderii unei naţiuni de a-şi servi cât mai bine ţara.

  Este şi cazul regelui Mihai I. Două domnii. Între 1927 şi 1930 şi 1940-1947...

 • ediţia din 4 decembrie 2017un-minut-de-sanatate


  Anii ‘70 au fost cei mai intenşi în raportul acumulare – consum. Investiţiile au urcat până la valoarea de o treime din produsul intern brut (PIB). 

  Privit cu entuziasm în epocă mai mult sau mai puţin prefăcut, criticat după anii ‘90, acest program de industrializare în ritmuri galopante a schimbat structura economică a ţării şi a produs mutaţii majore în straturile populaţiei. 

  Şi în această privinţăpărerile specialiştilor şi ale publicului sunt împărţite: unii au considerat perioada cea mai fastă din viaţa lor şi a societăţii, alţii au sancţionat-o ca fiind una din marile greşeli de conducere politică, alimentând negativ următorul deceniu, care s-a dovedit şi greu de parcurs pentru cetăţenii României.

  Pe lângă fabricile, uzinele, atelierele şi alte capacităţi industriale de producţie, regimul comunist a păstrat din perioada interbelică şi acele uzine pe care le-au considerat bine dezvoltate şi cu o capacitate mare.

  A fost şi cazul uzinelor Malaxa, redenumite „23 August”, după anul 1990, „Faur” până la privatizare....

 • ediţia din 27 noiembrie 2017un-minut-de-sanatate


  Ţara Moldovei de Sus sau Bucovina după 1774 a fost un ţinut eminamente românesc.  

  În urma războiului ruso-otoman acest ţinut a ajuns în stăpânirea Imperiului habsburgic, iar timp de 144 de ani populaţia românească a fost impurificată cu germani, evrei, ruşi şi ucrainieni. 

  Statistica oficială a Vienei înscria că partea nordică a Bucovinei era locuită compact de ucrainieni, iar cele centrală şi de sud de români, dar şi de celelalte minorităţi amintite.

   

  Recensămintele din anii 1900 şi 1910 statuau o populaţie minoritară românească în Bucovina, asigurând astfel monarhia austro-ungară că limitarea eventualelor pretenţii ale României vechiului regat devine funcţională...

 • ediţia din 20 noiembrie 2017un-minut-de-sanatate


  Poate prea puţine aduceri-aminte de aniversarea cuceririi independenţei de stat a României am consemnat în spaţiul public din zilele noastre. 

  O independenţă asigurată prin voinţa politică a parlamentarismului românesc şi a prinţului Carol I în primul rând prin ieşirea din neutralitate în aprilie 1877, zece zile mai târziu prin proclamarea sa într-o şedinţă istorică prezidată de Mihail Kogălniceanu. 

  Numai că una e ceea ce-ţi doreşti şi alta ceea ce se poate obţine. Drumul nostru către recunoaşterea independenţei de stat a fost mult mai lung şi nu a intervenit numaidecât, ci prin efortul de război şi în continuare prin obţinerea recunoaşterii internaţionale...

    

 • ediţia din 13 noiembrie 2017un-minut-de-sanatate


  Chiar dacă nu e Paris sau nu seamănă cu capitala Franţei, Bucureştiul are istoria sa. O istorie cu nenumărate necunoscute în evoluţia sa de-a lungul secolelor.

   

  Oraşul ca aşezare urbană are mai multe vieţi. Una dintre acestea e şi viaţa sa ascunsă, ferită de privirile ale celor mai curioşi ori indiscreţi.

   

  Este certificat că Bucureştiul a avut (în măsura în care au putut fi desfăşurate cercetări arheologice) tuneluri, canale şi pivniţe. Din nou, mai mult sau mai puţin cunoscute.

   

  Lipsa dovezilor documentate, certe şi presiunea pe care o exercită accesul la poveşti, legende şi răstălmăciri ne aduce în faţa unor mari incertitudini punctuale.... 

 • ediţia din 6 noiembrie 2017un-minut-de-sanatate


  „Pace, pâine, pământ”. A fost lozinca cea mai cunoscută pe care au clamat-o bolşevicii pentru reuşita loviturii de stat din 25 octombrie 1917 stil vechi, 7 noiembrie după calendarul gregorian.

   

  Revoluţia burgheză începuse mai devreme în februarie, când erorile de sistem şi personale ale ţarului Nicolae al II-lea au dus la prăbuşirea unei dinastii veche de trei sute de ani.

   

  Monarhişti, naţionalişti, liberali, socialişti, revoluţionari, menşevici, bolşevici şi anarhişti. Aceştia reprezentau diferite curente politice în Rusia revoluţionară... 

 • ediţia din 30 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  Steaua preşedintelui RSR după anul 1979 începea să apună.

   

  În ciuda acestei contra-performanţe, România ca stat al Blocului de Est continuua să rămână un partener viabil pentru super-puterea reprezentată de SUA în timpul Războiului Rece.

   

  După Helsinki 1975 şi Polonia 1979, România părea o soluţie de spargere a coeziunii Blocului comunist mai puţin practică, dar nu şi de abandonat.

   

  În aceste condiţii, în 1983 soseşte la post ca ataşat cultural dl. dr. Ernest Latham, un diplomat american cu stagii avansate în serviciu în trei puncte fierbinţi din epocă : Berlinul occidental, Viena şi Nicosia, Cipru... 

 • ediţia din 23 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  Un spaţiu expoziţional încearcă să reconstituie nu numai cadrul, dar şi un dram din atmosfera epocii pe care o propune curatorul. A vorbi prin expunerea de obiecte, efecte, fotografii şi înscrisuri de viaţa cotidiană atât din liniile frontului, cât şi din spatele lor e destul de dificil.

   

  Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” vă invită cel puţin până la sfârşitul anului să parcurgeţi un astfel de drum înapoi în timp pentru a vă da seama de ce fel de viaţă au avut predecesorii noştri în vreme de război şi peste câte încercări au trecut pentru a împlini un ideal naţional.

   

  Este posibil ca expoziţia „Viaţă cotidiană în Primul Război mondial” să fie aibă un program prelungit de vizitare şi în luna ianuarie a anului viitor.... 

 • ediţia din 16 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  Defector în engleză este echivalentul lui dezertor, în română. Adică agentul unei ţări care dezertează la inamic.

   

  „Cârtiţă” este numele dat unui agent care transmite inamicului informaţii din propriul sistem sau serviciu de spionaj. Termenul "cârtiță" a fost introdus în romanele de spionaj de John le Carre, pe numele său adevărat David Cornwell.

   

  Şi unii şi ceilalţi sunt pericole mortale pentru o agenţie sau serviciu de informaţii...

   

 • ediţia din 9 octombrie 2017un-minut-de-sanatate


  După triumful eliberării Basarabiei şi Bucovinei de Nord, drumul Armatei Române semăna cu un cântec de sirenă.

   

  Decidenţii politici şi militari ai României din epocă sperau ca oraşul-port Odessa să fie cucerit în mai puţin de două săptămâni de la asedierea sa.

   

  Pe teren situaţia a fost diferită. Apărarea inamicului a fost organizată aproape impecabil în cercuri concentrice, cu amplasamente de artilerie grea, mitraliere şi un corp de militari obişnuiţi cu dificultatea frontului şi a războiului... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live