Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 06 Iulie
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 22 iunie 2020serviciul-de-noapte


   Aşa după cum efectele în plan politic ale Marelui Război au susţinut proiecte naţionale pentru afirmarea drepturilor popoarelor aflate sub steag străin, în contra-partidă, au circulat proiecte şi idei iniţiate de statele învinse pentru formarea şi funcţionarea unor uniuni persoane sau de federalizare în spaţiul central şi est european.

   

  Secolul naţionalităţilor sau triumful popoarelor subjugate în cele trei imperii care au dispărut după primul război mondial s-a încheiat prin semnarea Păcii de la Paris, consfiinţind cauza justă a milioanelor de oameni care se găseau în postura de minoritari în propria lor ţară...

 • ediţia din 8 iunie 2020serviciul-de-noapte


   La 4 iunie 1920 se semna de către Ungaria cu toate celelalte state participante la Primul Război Mondial un document care punea capăt prin ratificarea ulterioară a stării de război între părţi.

  De asemenea, tratatul consemna şi viitoarea graniţă a Ungariei cu statele vecine, inclusiv cu România. 

  Negocierile privind delimitarea fruntariilor şi lucrul efectiv pe teren al specialiştilor s-a întins până în anul 1925. 

  Prin semnarea Tratatului de la Trianon a fost recunoscută şi voinţa exprimată de reprezentanţii românilor transilvăneni de unire cu România-Vechiul Regat...

 • ediţia din 25 mai 2020serviciul-de-noapte


  Disputele dintre monarhişti şi republicani au fost numeroase şi violente în Spania secolelor al XIX-lea şi XX.

   

  Cu deosebire în primele trei decenii ale secolului trecut, instabilitatea politică din Spania a generat confruntarea între cele două tabere, grefată pe un sistem social dominat de numeroase inechităţi sociale cu rădăcini feudale.

   

  Pauperizarea populaţiei a îndreptat simpatiile către stânga care a promis punerea în practică a reformelor asupra pământului şi proprietăţilor industriale, iar de cealaltă parte curentul naţionalist al dreptei consacra principiul reformelor graduale cu păstrarea inviolabilităţii proprietăţii şi apărarea valorilor creştine tradiţionale ale Spaniei catolice.

   

  Alegerile din anul 1935 au dat câştig de cauză stângii cu 34 la sută, rezultatul fiind destul de strâns, 33 la sută din voturi fiind contabilizate de opozanţi.

   

  Alianţele şi declaraţiile belicoase formatede reprezentarea politică pestriţă a Spaniei, de la anarhişti, radicali, autonomişti, conservatori, grupări militare până la ultraconservatoriasimilaţi cu fasciştii şi comunişti au creat o atmosferă propice declanşării războiului civil.... 

 • ediţia din 18 mai 2020serviciul-de-noapte


  Timp de 17 decenii – de la Marcus Ulpius Nerva Traianus la Marcus Aurelianus, doi lideri ai Imperiului Roman a durat administrarea şi romanizarea fostului regat dac. 

  Acest răstimp este socotit de istorici ca moment al formării poporului român.

   Romanizarea a înlăturat diferenţele între autohtoni şi romani atât în planul culturii materiale, cât şi în viaţa politică şi religioasă.

  Limba latină s-a impus ca singura limbă vorbită în condiţiile unui mediu etnic destul de divers...

    

 • ediţia din 4 mai 2020serviciul-de-noapte


   Industrializarea era în opinia adepţii curentului neoliberal calea cea mai sigură şi singura, pentru dezvoltarea economiei naţionale în ansamblu şi pentru recuperarea decalajului existent între noi şi celelalte ţări dezvoltate ale lumii.

  Argumentele prezentate de liberali prin care susţineau dezvoltarea cu precădere a industriei, erau acelea că ţările lipsite de această ramură economică erau supuse la numeroase efecte negative în raporturile cu celelalte ţări industrializate.

  Insuficienta dezvoltare a industriei avea drept consecinţă exportul de produse cu un grad redus de prelucrare care aveau un preţ redus şi importul de produse industriale cu un grad ridicat de prelucrare, mult mai scumpe şi de aici urmările negative în balanţa comercială pe de o parte şi dependenţa faţă de alte economii pe de altă parte.

  Reprezentanţii acestui curent au fost : Vintilă Brătianu, Ion Angelescu, Ion Gheorghe Duca, Gheorghe Taşcă, Mihail Manoilescu, Mitiţă Constantinescu, Ştefan Zeletin şi Victor Slăvescu...

 • ediţia din 27 aprilie 2020serviciul-de-noapte


   Fie că este un război ofensiv, fie unul de apărare, costurile sunt reprezentate în proporţii asemănătoare. Costurile financiare ale unui război sunt foarte mari şi cel mai adesea nu sunt pe potriva publicului contribuabil.

   

  Atunci când se întâlnesc aşteptările naţiunii cu obiectivele politice în care apare şi iminenţa unui război just pentru restabilirea unei situaţii anterioare pentru apărarea ori protecţia necesară unor conaţinali, diplomaţia şi negocierile nemaifiind suficiente, costurile războiului devin suportabile.

   

  Desigur, decizia pornirii la război aparţine factorului politic şi militar, urmând ca populaţia şi structura economică a statului să treacă la starea de război. O stare ce semănă pe alocuri cu starea de urgenţă sau de asediu...

   

 • ediţia din 13 aprilie 2020serviciul-de-noapte


  Cum situaţia o impune, un periplu prin scene adăugate din parcursul real al vizitării Muzeului Naţional Cotroceni este binevenit.

   

  Între 1679 - 1681, pe acest teren situat la vest de București, pe malul drept al Dâmboviței, pe dealul Cotroceni, domnitorul Șerban Cantacuzino a întemeiat o mănăstire, defrișând o zonă dens împădurită din foștii codrii ai Vlăsiei.

   

  Istoricul Nicolae Iorga oferea şi un înţeles, o adaptare a toponimului Cotroceni: „ vine de la a se cotrăci, în Banat, a cotârşi, adică a acoperi, a ascunde“, desigur cu sensul de privat, particular.

   

  În cadrul ctitoriei realizată de Domnitorul Şerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeş, precum şi grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc, specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri.

   

  La mănăstire a fost instalată o tipografie, din care au ieşit lucrări de mare importanţă, precum „Evanghelia“ din 1682, „Apostolul“ din 1683 şi „Biblia de la Bucureşti“ din 1688 – prima traducere completă a Bibliei în limba română.... 

 • ediţia din 30 martie 2020serviciul-de-noapte


  Actul istoric al unirii Basarabiei cu România a fost singura cale prin care românii basarabeni puteau fi salvaţi de la o nouă încorporare în cadrul statelor străine, fie că acestea ar fi fost Rusia- devenită sovietică, fie Ucraina, stat independent. 

  Marele Război şi Revoluţia rusă au creat condiţiile favorabile pentru românii basarabeni de a-şi face auzit glasul şi dorinţele.

  Prezenţa armatei române în Basarabia a fost o consecinţă a acţiunilor ucrainenilor şi Rusiei bolşevice de a recuceri Basarabia la foarte puţin timp după ce chiar Lenin proclamase indiscutabil principiul autodeterminării popoarelor din fostul imperiu până la descprinderea totală de acesta.

  Unirea dorită de elite şi îmbrăţişată de o mare majoritate a locuitorilor Basarabiei a scos la suprafaţă şi pe cei care s-au arătat adversari şi care au depus eforturi consistente pentru revenirea Basarabiei la ceea ce fusese înainte, o provincie rusească.

   

  Pentru ediţia de faţă ne-am oprit la Cristian Racovski şi Vasile Luca, doi reprezentanţi ai curentului bolşevic, internaţionalişti sau funcţionari superiori ai Cominternului şi totodată oameni de sprijin ai puterii sovietice şi regimului sovietic... 

 • ediţia din 23 martie 2020serviciul-de-noapte


   Biografiile oficiale dau ca dată a naşterii viitorului domnitor 20 martie 1820. Domnul academician Alexandru Zub notează: „Data naşterii e încă în litigiu: 1818 ? 1820 ?”) în… trei oraşe: Galaţi, Huşi şi Bârlad. 

  Istorici consacraţi s-au împărţit în grupe relativ egale pentru a susţine cu argumente unul sau altul dintre cele trei municipii de azi.

  Important este că fiecare comunitate a ţinut să marcheze locul respectiv: gălăţenii au amenajat muzeistic Casa „Cuza-Vodă”, cei din Huşi nu au reuşit să păstreze construcţia despre care se ştia că a fost casa natală a primului domnitor al Principatelor Unite, iar cei din Bârlad au instituţionalizat Casa Memorială „Alexandru Ioan Cuza”, cu program de vizitare în exterior.

  Tatăl viitorului domn, Ioan Cuza, provenea dintr-o veche familie de boieri mici şi mijlocii din judeţul Fălciu (astăzi în judeţul Vaslui), proprietari de pământ cu funcţii în administraţiile domneşti din Moldova. Mama sa, Sultana Cozadini, provenea dintr-o familie de origine greco-italiană din Constantinopol, dar românizată...

 • ediţia din 16 martie 2020serviciul-de-noapte


   Epidemiile au urmat războaielor sau le-a prefaţat ?

  Fără a oferi un răspuns distinct, clar, concis, am putea spune că atât războaiele, cât şi epidemiile s-au „întreţesut”. S-au găsit într-o dependenţă cvasigenerală.

  Până la un punct, starea precară a igienei individuale şi colective, lipsa hranei proteinizate constituiau cauze ale izbucnirii valurilor epidemice.

  În contemporaneitate, războiul bacteriologic a mărit şansele declanşării unei epidemii.

  Fără tăgadă, aglomeraţiile urbane au constituit focarele cele mai rebele, surse de transmisie aproape ideale. 

  Prioritizarea afacerilor devanseasă mai tot timpul aplicarea politicilor sanitare şi sociale. Cele din urmă devin stresante - căpătând o atenţie majoră - preocupante numai pe timpul evoluţiei epidemiei...

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live