Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA MINUT - continuare Marţi, 21 August
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Podcast - Istorica

istorica

Evenimente care au marcat istoria românilor. Emisiunea poate fi ascultată în fiecare luni de la ora 21.05.

 • ediţia din 20 august 2018un-minut-de-sanatate


  În noaptea de 20 spre 21 august 1968, ţările membre ale Tratatului de la Varşovia – bloc militar şi politic opus NATO – invadează Cehoslovacia, un membru al Alianţei răsăritene. România a fost singurul stat din Pact care a refuzat să participe la această agresiune.... 

 • ediţia din 13 august 2018un-minut-de-sanatate


  Constantin „Bibi” Costăchescu a fost un comandant de submarin în Marina Regală Română în timpul celui de al Doilea Război Mondial. 

  Este singurul comandant de submarin din România care a reușit torpilarea unei nave inamice.

  A comandat submarinul NMS Delfinul în prima, a treia și a cincea crucieră din cele nouă efectuate în timpul războiului.

  În cea de a cincea crucieră, care a avut loc în Marea Neagră între 2 și 7 noiembrie 1941, misiunea submarinului NMS Delfinul era întreruperea căilor de aprovizionare a Sevastopolului.

   
 • ediţia din 6 august 2018un-minut-de-sanatate


  Fără studiul istoriei în şcoală – cursul gimnazial şi liceal – lumea ar deveni mai barbară. Este una din afirmaţiile făcute de preşedintele Academiei Române la prelegerea din amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultăţii de istorie din Bucureşti.

   O prelegere susţinută în faţa unui grup reprezentativ al profesorilor de istorie din licee, veniţi din toată ţara.

   Materia sau disciplina de studiu a istoriei se găseşte în criză potrivit domnului prof. Pop. La aceasta au „contribuit” desele revizuiri şi schimbări de metodă şi curriculă în cei aproape 30 de ani... 

 • ediţia din 16 iulie 2018un-minut-de-sanatate


  Se împlinesc 60 de ani de la deschiderea Şcolii Superioare de ofiţeri de aviaţie de la Boboc, judeţul Buzău. 

  Şcoala de la Buzău are o vechime mai mare, fiindcă începuturile sale se confundă într-o oarecare măsură cu debutul aeronauticii româneşti. 

  La 1 aprilie 1912 lua fiinţă prima şcoală militară de pilotaj. Am fost a doua ţară din lume care s-a gândit la aşa ceva, după Marea Britanie.

  Cei peste 80 de piloţi brevetaţi până la finele Marelui Război trecuseră şi prin al doilea război balcanic. 

  În timpul Marelui Război, şcoala s-a tot mutat în funcţie de evenimentele de pe front la Tecuci, Bârlad, Botoşani şi Odessa. Din ultima locaţie, aviatorii s-au întors cu bine, dar aparatele lor au fost confiscate de regimul bolşevic.

   

  În perioada interbelică, la Cotroceni, în Bucureşti a funcţionat şcoala pregătitoare de ofiţeri naviganţi, la Tecuci, şcoala militară de pilotaj şi antrenament, iar la Buzău şcoala de perfecţionare pentru piloţi de război...

 • ediţia din 2 iulie 2018un-minut-de-sanatate


  Plecarea ilegală din România totalitară a fost motivată de factori diferiţi, în funcţie de fiecare fugar. 

  Evitarea unei arestări şi încarcerări. Dorinţa de libertate personală. Atitudini politice interzise în perioada totalitară. Refugiu economic. Lista ar mai putea conţine şi alte motive pe care le lăsăm la alegerea ascultătorului.

   

  Sergentul T.R. av. Nicolae Teodoru în luna iulie a anului 1943, a decolat de la Mariupol şi a aterizat în Cipru. Avionul său, un bombardier Junkers-88, a fost confiscat de Aliaţi pentru teste, iar astăzi este expus la Muzeul Aviaţiei din Dayton, Ohio... 

 • ediţia din 25 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Pacea de la Brest-Litovsk între Puterile Centrale şi Rusia din martie 1918 a impus României o altă pace, silită.

   Abdicarea ţarului Rusiei cu un an mai înainte, revoluţia rusă, lovitura de stat a bolşevicilor au fost evenimentele care au favorizat încercuirea României în cadrul Frontului Oriental.

   Un front ce se întindea din Mediterana până la Baltica. Cum în sud, ofensiva Antantei se schimbase încă de la debut în staţionare pe termen nelimitat, Frontul Oriental a fost ţinut de ruşi şi români... 

 • ediţia din 18 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Am avut un rege în exil, dar n-am avut un guvern în exil.

  Am avut mulţi compatrioţi care au ales calea exilului, populând lumea întreagă, dar n-am avut mari exemple de solidaritate ale exilului. 

  În schimb am avut ceea ce cu greu putea fi imaginat. Un centru cultural al exilului românesc. 

  Biblioteca românească de la Freiburg, RFG... 

 • ediţia din 11 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Solomonic, retragerea Armatei Roşii din România a fost un succes al conducerii statului român din epocă, dar şi ca rezultat al schimbărilor de anvergură din sistemul relaţiilor internaţionale de tip bipolar.

  Mutaţiile la nivelul conducerii URSS, condamnarea politicii lui Stalin, tentativa de deschidere către o democratizare cu iz populist, dar în cea mai mare măsură, instituirea prin Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva - 1955 a politicii de coexistenţă paşnică între cele două blocuri antagoniste au pavat drumul unui efect puţin aşteptat de România.

  E bine să reamintim că Armata Roşie a venit în România ca adversar , apoi ca putere învingătoare la finalul războiului şi ca ocupant în perioada postbelică vreme de 14 ani...

 • ediţia din 4 iunie 2018un-minut-de-sanatate


  Presa de după decembrie 1989 a difuzat mii şi mii de informaţii despre cuplul dictatorial în speranţa că oamenii, martori oculari ai ultmelor zile ale regimului Ceauşescu vor adăuga experienţei lor de viaţă un mecanism de auto-protecţie. 

  În epocă, puţini s-au întrebat dacă acest flux imens de informaţie este real sau ce schimbări poate provoca în atitudinea fiecărui consumator de mesaje la vedere sau subliminale.

   

  La aproape 30 de ani de la evenimente o discuţie despre cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu este la fel de dificilă, fiindcă opiniile formate în timp, cu dificultate pot fi repuse pe o agendă, fie şi nostalgică a fiecăruia dispus să cheltuie puţin timp pentru reflecţie... 

 • ediția din 21 mai 2018un-minut-de-sanatate


  Prezenţa bărbatului în societatea românească din secolul al XIX-lea a rămas constantă, în ciuda unor valuri de înnoire.

   

  Femeia îndeplinea pe mai departe rolurile hărăzite de o lume aflată la discreţia bărbaţilor. De soţie, mamă, stăpâna casei în spaţiul vizibil publicului, de metresă, amantă, ibovnică în cel privat şi secret, dar şi de servitoare ori angajată cu ziua ori cu luna pentru diverse activităţi remunerate... 

 • X

  Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live