Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 10 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

18 Septembrie 2017
Vizualizari: 484
Comentează add

Cinci dintre ele vor fi pentru cei infectaţi cu HIV, iar restul pentru tratamentul cancerului renal, al diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.

9 medicamente noi urmează să intre pe listele celor compensate şi gratuite

adriana-turea

Foto: Arhivă.

Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele celor compensate şi gratuite în perioada următoare.

Cinci dintre ele vor fi pentru cei infectaţi cu HIV, iar restul pentru tratamentul cancerului renal, al diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.

Autorităţile dau asigurări că până la sfârşitul lunii viitoare substanţele noi vor putea fi deja prescrise bolnavilor. Deocamdată însă, mai trebui finalizate două protocoale.

Reporterul nostru Adriana Turea cu mai multe informaţii.


Reporter: Directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV Sida, Iulian Petre, a precizat că aşteaptă medicamentele de mulţi ani de zile şi spune care sunt beneficiile pentru pacienţi.


Iulian Petre: Înseamnă o pastilă pe zi pentru mulţi dintre ei, înseamnă condiţii mai bune pentru a fi aderenţi la tratament, înseamnă noutate pe plan mondial.


Reporter: Producătorii de medicamnte susţin la unison creşterea bugetului alocat medicamentelor, însă producătorii de medicamente generice vor eliminarea taxei prin care aceştia returnează o parte din profitul realizat, în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora, de la Fondul Naţional de Asigurări.

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Viorica Predună.


Viorica Predună: Taxa clawback afectează în primul rând medicamentele generice. Adică, acele medicamente pe care le iau, să zicem, pacienţii cardiaci, care sunt vreun milion. Din nefericire noi nu o să mai putem fabrica aceste medicamente care costă trei lei sau patru lei, pentru că introducerea moleculelor noi pe liste o să ducă la o taxă clawback de 30-35%.


Reporter: Subsecretarul de stat din Ministerul Snătăţii, Octavian  Alexandrescu, a menţionat că se analizează posibilitatea unei noi strategii de calcul a preţului la medicamente, astfel încât să nu fie un preţ minim european.


Etichete noua medicamentelista compensategratuite

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live