Ascultă Radio România Actualitaţi Live

890.000 de persoane au primit, în 2014, cetăţenia unui stat membru al UE

Aproape 900.000 de oameni au primit cetăţenia unui stat membru al UE în 2014 - relevă un raport publicat luni de Oficiul European de Statistică EUROSTAT.

890.000 de persoane au primit, în 2014, cetăţenia unui stat membru al UE

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Iunie 2016, 10:14

Aproape 900.000 de oameni au primit cetăţenia unui stat membru al UE în 2014 - relevă un raport publicat luni de Oficiul European de Statistică EUROSTAT.

890.000 de persoane au primit în 2014 cetăţenia unui stat membru al UE - mai puţin cu aproape un milion faţă de 2013.

Cel mai mare grup a fost reprezentat de marocani - 93.000, care au obţinut cetăţenie în Spania, Italia sau Franţa.

Sunt urmaţi de albanezi, ajunşi în Grecia şi Italia; turci, cei mai mulţi acum germani; indieni, deveniţi cetăţeni britanici; apoi sud-americanii, din Ecuator şi din Columbia, în special, aproape toţi proaspăt cetăţeni spanioli, iar pakistanezii au devenit britanici.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În interiorul Uniunii, peste 24.000 de români şi 16.000 de polonezi au primit cetăţenia unui alt stat membru, arată datele Oficiului European de Statistică, iar cetăţenii din Republica Moldova reprezintă 32% din totalul celor care au obţinut cetăţenie română, pentru ei fiind alte condiţii decât pentru alţi doritori.

În general, pentru cetăţenia română, trebuie să fi avut domiciliu legal în România, opt ani sau în cazul căsătoriei cu un român, cel puţin cinci ani. Desigur, cea mai importantă condiţie, atât la noi, cât şi în celelalte state din Uniune, este să cunoşti Constituţia şi limba ţării al cărei cetăţean doreşti să devii.

Pentru cetăţenia franceză, este nevoie de cinci ani de rezidenţă, în această ţară, pentru a putea cere naturalizarea şi de patru ani, pentru cei căsătoriţi cu un francez. Termenul este redus la doi ani pentru deţinătorii unei diplome universitare franceze. În Germania, principala încercare este testul de limbă, dar numai după ce ai trăit cel puţin opt ani, cu acte în regulă, în această ţară. Cei căsătoriţi cu un german aşteaptă doar trei ani să devină cetăţeni.

În Belgia este mai uşor, mai ales dacă te căsătoreşti cu un cetăţean al regatului, dacă partenerul are de cel puţin trei ani cetăţenie belgiană şi dacă faceţi dovada că trăiţi de şase luni împreună, cel de-al doilea membru al grupului poate cere cetăţenie. Cei care au ajuns clandestin în Belgia trebuie să arate că trăiesc de cel puţin trei ani în ţară.

Pentru cetăţenia britanică poţi opta după ce ai locuit legal în Regat cel puţin cinci ani şi stăpâneşti bine limba engleză, iar pentru cei căsătoriţi cu un britanic timpul de aşteptare se reduce la trei ani.

Obţinerea cetăţeniei va fi o problemă peste câţiva ani, când măcar o parte din milioanele de refugiaţi veniţi recent în Uniune vor dori să se naturalizeze.