Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

1 Aprilie 2021
Vizualizari: 1051
Comentează add

Joi se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă.

80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă

florin-lepadatu

Foto: Arhivă.

Joi se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, când, în duminica Paștelui, aproximativ 3.000 de români, care încercau să fugă din Bucovina de Nord ocupată de Uniunea Sovietică și să ajungă în România, au fost uciși de trupele sovietice.

Ei au fost comemorați joi la Putna, de unde transmite corespondenta Mihaela Buculei: "Astăzi, la Portalul Memorialului "Golgota Neamului" Fântâna Albă de la Mănăstirea Putna au avut loc o serie de manifestări. Au fost prezenți români din nordul și sudul Bucovinei, care au ținut să aducă un omagiu eroilor de la 1 aprilie 1941.

Coordonatorul grupului vocal tradițional "Ai lui Ștefan, noi oșteni", din Vicovu de Sus, profesorul Vasile Schipor: Până în 2019 an de an participam la Fântâna Albă, împreună cu părintele stareț de la Mănăstirea Putna. Participam acolo pentru că simțeam că suntem datori să fim acolo, pentru a aprinde o lumânare, pentru a face o rugăciune și pentru a le dovedi acestor tineri că istoria s-a scris cu multă jertfă. Faptul că ei sunt astăzi aici şi faptul că acum doi ani au înregistrat un DVD și un CD audio dedicat acestor evenimente de la Fântâna Albă arată că totuși istoria nu se uită. Ei sunt cei care vor vorbi peste ani despre jertfa martirilor de la Fântâna Albă.

Manifestarea comemorativă este organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa. "

Reamintim că printr-o lege din 2011, ziua de 1 Aprilie a fost declarată Zi naţională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herța, în Nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, relatează RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.


Etichete fântâna albă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live