Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, New York

1 Octombrie 2013
Vizualizari: 1549
Comentează add

Executivul american se află într-un blocaj financiar după ce politicienii nu au reuşit să voteze un buget pentru noul an fiscal.

800.000 de angajaţi ai guvernului SUA, în concediu fără plată

ani-sandu-new-york

Foto:House.gov 

În Statele Unite, 800.000 de angajaţi ai guvernului federal urmează să intre în concediu fără plată, iar muzeele şi parcurile naţionale se închid.

Sunt doar câteva dintre efectele produse de blocajul financiar în care se află executivul american, după ce politicienii nu au reuşit să voteze un buget pentru noul an fiscal, care a început astăzi.

Preşedintele Barack Obama urmează să ţină un discurs la Casa Albă, în timp ce în Congres politicienii continuă disputele.

Senatorii au respins înfiinţarea unei comisii de dialog cu congresmenii din Camera Reprezentanţilor.

Aceasta era propunerea pe care republicanii au făcut-o târziu, în noapte, cu câteva minute înainte de intrarea în vigoare a noului an fiscal.

Este doar unul dintre multele răspunsuri de "nu" pe care cele două Camere - Senatul, controlat de democraţi, şi Camera Reprezentanţilor, de republicani - şi le-au dat reciproc în ultimele zile.

Discuţii fără rezultat între politicieni

Practic, deşi au fost avansate mai multe proiecte de buget, nu există nicio evoluţie în discuţiile între politicieni.

Republicanii insistă să promoveze un buget prin care să taie fonduri pentru reforma în sănătate sau să amâne intrarea în vigoare a unor prevederi din aceasta, în timp ce democraţii nu acceptă nicio modificare legislativă care să afecteze sănătatea.

Între timp, Departamentul Apărării anunţă că 400.000 dintre angajaţii săi vor intra în concediu fără plată.

Nu sunt afectaţi, însă, militarii din teatrele de operaţiuni. Pentru aceştia, Congresul a dat pe ultima sută de metri dispoziţii speciale.

Muzeele şi monumentele sunt, însă închise, NASA şi-a oprit mare parte a activităţii, controlorii de trafic aerian şi gardienii din închisori sunt la post, dar vor primi salarii cu întârziere.

Costurile încetării activităţii guvernamentale s-ar putea ridica la un miliard de dolari pe săptămână, potrivit estimărilor.


Etichete angajaţiconcediuplatăblocajSUASenatCamera ReprezentanţilorBarack ObamaCasa Albărepublicanidemocraţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live