Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Martie 2015
Vizualizari: 1218
Comentează add

Persoanele cele mai predispuse la astfel de afecţiuni sunt cele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau obezitate dar, în unele cazuri, boala poate fi moştenită.

7% dintre români "suferă de boli de rinichi"

radiojurnal

 

Aproximativ 1.300.000 de români, adică peste 7% din populaţie, suferă de o boală cronică de rinichi - arată studiile de specialitate. 

 
Persoanele cele mai predispuse la astfel de afecţiuni sunt cele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau obezitate dar,  în unele cazuri, boala poate fi moştenită din familie, atrag atenţia medicii cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului. 
 
Reporterul Adriana Turea transmite că de multe ori îmbolnăvirea nu produce simptome, dar poate evolua rapid, de aceea este recomandată testarea periodică a funcţiilor renale - screening-ul, în limbajul de specialitate - un pas esenţial în diagnosticarea precoce a afecţiunilor. 
  
"Ar însemna câteva teste care ar trebui făcute în principiu, dacă nu există alţi factori de risc, după vârsta de 40 de ani; eu spun că din trei în trei ani.Dacă există factori de risc screeningul ar trebui făcut anual. Ar trebui făcut un test pentru diabetul zaharat cel puţin, o glicemie matinală bazală şi pentru boala cronică de rinichi ar trebui făcută o creatinină plasmatică", spune doctorul Cristian Serafinceanu.

Etichete boală cronică de rinichidiabet zaharathipertensiune arterialăobezitateCristian Serafinceanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live