Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

29 Ianuarie 2022
Vizualizari: 547
Comentează add

Vaccinarea este în continuare recomandată pentru prevenirea formelor grave de COVID-19, alături de purtarea măştii, igienizarea mâinilor şi păstrarea distanţei fizice.

773 pacienți în terapie intensivă din 8.400 de cazuri aflate în spital

radio-romania-actualitati

  Foto: Arhivă/ Gabriel Sava.

În prezent, sistemul medical nu semnalează o presiune sporită din cauza noului val pandemic, în condiţiile în care numărul de infectări zilnice raportat de autorităţi nu a mai crescut, însă ieri erau la terapie intensivă cu 42 de pacienți mai mult decât cu o zi înainte.

Reporterul RRA, Adriana Turea, a informat că în spitale sunt internaţi aproximativ 8.400 de pacienţi cu coronavirus, dintre care 773 sunt la terapie intensivă, și s-au înregistrat 60 de decese asociate, dintre care unul mai vechi. Adriana Turea a transmis mai multe detalii privind tratamentele existente și o posibilă evoluție a pandemiei.

Adriana Turea: Reprezentanţii producătorilor medicamentului Molnupiravir au anunţat că produsul poate fi utilizat cu succes în tratarea infecţiilor incipiente date de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Acest fapt a fost demonstrat de şase studii preclinice independente. Specialiştii susţin că este o opţiune importantă de tratament pentru adulţii cu forme uşoare până la moderate de COVID-19, care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces. Molnupiravir a fost autorizat pentru utilizare în peste zece ţări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia. În România, prin autorizaţia privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emise de Agenţia Naţională a Medicamentului, este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces. În contextul numărului mare de infecţii cu virusul SARS-CoV-2, specialistul în sănătate publică doctor Ioana Stăncel spune care ar putea fi parcursul pandemiei.


Ioana Stăncel: Ne aşteptăm ca aceasta să fie degradată la stadiul de epidemie, respectiv să nu mai avem o transmitere globală fără legături între cazuri. Ne aşteptăm să rămână o transmitere endemică, respectiv o transmitere comunitară sau în focare pe anumite regiuni sau sezonieră, respectiv cum avem la gripă, epidemia din lunile ianuarie, februarie şi acest lucru probabil că se va întâmpla şi în Europa cu privire la infecţia cu SARS-CoV-2. Estimăm ca după trecerea acestui val de tip Omicron, chiar dacă vor mai apare mutaţii, acestea să nu pună probleme de sănătate publică şi clinice majore, iar dacă vor fi cazuri foarte multe, să nu fie cazuri care să necesite internări, spitalizări, să nu pună presiune pe epuizarea sistemului de sănătate, să apară în valuri şi să poată fi controlată, transmiterea să fie controlată în sensul cunoaşterii sursei, cunoaşterii felului de transmitere, să avem teste care să poată depista agentul patongen, virusul, şi să existe soluţii preventive, vaccinuri şi/sau terapeutice, ori antivirale ori tratamente simptomatice.


Adriana Turea: Medicul a mai subliniat că vaccinarea este în continuare recomandată pentru prevenirea formelor grave de COVID-19, alături de purtarea măştii, igienizarea mâinilor şi păstrarea distanţei fizice.


Etichete terapie intensivătulpina omicronpandemia covid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live