Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Marţi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

14 Septembrie 2015
Vizualizari: 954
Comentează add

În satul Ip din judeţul Sălaj au loc manifestări de comemorare la împlinirea a 75 de ani de la masacrul comis în toamna anului 1940 de armata hortystă.

75 de ani de la masacrul de la Ip

adrian-lungu-salaj

Foto: Adrian Lungu 

În satul Ip din judeţul Sălaj au loc manifestări de comemorare la împlinirea a 75 de ani de la masacrul comis în toamna anului 1940 de armata hortystă: 157 de localnici - copii, vârstnici, tineri - au fost ucişi pentru simplul motiv că erau români. 
 
În memoria victimelor au fost organizate ceremonialuri militare şi religioase şi depuneri de coroane. 
 
Urmaşi ai victimelor povestesc cu groază despre partea neagră a istoriei care nu trebuie să se mai repete niciodată.  
 
"În sat, am avut ce vedea, aici. Să te ferească Dumnezu ce a fost. Care cum l-a vazut, l-a împuşcat şi am fugit  pe acolo, peste grădini şi de acolo ne-am tras la pădure. Au venit pe cai călare, pe jos, cu săbii, cu cuţite şi lumea a ieşit afară. A ieşit o biată bătrână să se ducă la alta şi  el a luat puşca şi a trântit-o şi a împuşcat-o", spun urmaşii celor ucişi.  
 
Sute de oameni, urmaşi ai victimelor, elevi şi studenţi sunt aşteptaţi în a această săptămână la mormântul martirilor pentru a se ruga în memoria victimelor masacrului.  
 
"Noi, în fiecare an, venim aici pentru a pune o floare la mormânt, pentru a ne aduce aminte de acele regretabile evenimente, tocmai pentru ca ele să nu se mai repete niciodată", spun localnicii.  
 

Ceremoniile de comemorare au început încă de sâmbătă, astăzi având loc adevărate lecţii de istorie în aer liber pentru a le spune tinerilor despre acea noapte de septembrie, în care oameni nevionovaţi au fost omorâţi cu bestialitate. 


Etichete masacrumartiriarmata hortystăIp

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live