Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

3 Decembrie 2019
Vizualizari: 322
Comentează add

Liderii ţărilor NATO se reunesc pentru două zile la Watford, lângă Londra, pentru aniversarea a 70 de ani de existenţă a alianţei.

70 de ani de existenţă a NATO

florin-lepadatu

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: flickr.com/nato

Liderii ţărilor NATO se reunesc pentru două zile la Watford, lângă Londra, pentru aniversarea a 70 de ani de existenţă a alianţei.

Atmosfera este însă departe de a fi festivă din cauza mai multor dispute.

Preşedintele francez a creat recent vâltoare spunând că NATO este în moarte cerebrală, cu o Americă tot mai neangajată şi o Turcie care intervine militar fără să-şi consulte partenerii.

Conducerea NATO şi cancelarul german l-au contrazis, între timp, cu argumentul că Alianţa este mai necesară ca oricând.

Potrivit trimisului Radio România, Alina Stănuţă şi preşedintele Iohannis va insista la Londra pe importanţa unităţii şi solidarităţii între aliaţi: "Şeful statului va expune evaluările naţionale cu privire la Evoluţiile de Securitate la nivel Regional şi Global.

Pentru România, mai ales, în contextul actual este esenţială reconfirmarea unităţii şi coeziunii alianţei şi o relaţie transatlantică puternică, urmând ca, în cazul discuţiilor şeful statului Klaus Iohannis să reafirme importanţa Mării Negre pentru securitatea din regiune.

Din delegaţia României, aici la Londra, mai fac parte printre alţii, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă şi şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

Este de aşteptat ca în cadrul reuniunii să fie adoptată o declaraţie publică succintă cu caracter strategic, care va evidenţia principalele progrese şi preocupări la nivel înalt.

De asemenea, este posibil ca la reuniunea liderilor care are loc mâine să se discute şi perspectiva lansării unui proces de reflecţie asupra viitorului NATO, având în vedere şi recentele declaraţii ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care caracteriza NATO ca fiind citez "în moarte cerebrală".

Astăzi, şeful Statului, Klaus Iohannis, va participa la recepţiile oferite aici, la Londra, de Regina Elisabeta a II-a şi de premierul Marii Britanii, Boris Johnson."


Etichete Jens StoltenbergNATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live