Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin, Mădălina Verman

24 Aprilie 2013
Vizualizari: 1656
Comentează add

Cinci dintre aceştia, Theodor Stolojan, Nicuşor Constantinescu, Klaus Johannis, Marian Vanghelie şi Florin Popescu au respins acuzaţiile de fals în declaraţii şi incompatibilitate.

6 politicieni acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate

andreea-marin-madalina-verman

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Horia Georgescu. Foto: Agerpres.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine că a procedat corect şi a făcut ultima raportare a declaraţiei de avere în luna mai 2012, pentru situaţia din 2011.

El afirmă că acţiunile la Transgaz Mediaş le-a obţinut în luna aprilie anul trecut şi acestea se vor regăsi în viitoarea sa declaraţie de avere.

"Mă voi lămuri cu dânşii, pentru că, vă spun un lucru, nimeni nu poate să nu raporteze nişte acţiuni pe care le are, pentru că e cel mai simplu de verificat că ai sau nu ai acţiuni la Registrul acţionarilor, care e public şi oricine poate face verificarea, deci aici, pur şi simplu, avem o interpretare diferită a obligaţiei de raportare.

"Eu am raportat, în luna mai 2012, situaţia pe care am avut-o la 31 decembrie 2011. Dânşii consideră  că trebuia să trec şi acţiunile cumpărate în aprilie 2012", spune Theodor Stolojan.

Primarul Sectorului 5, vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie, susţine că nu a făcut acte ilegale si nu deţine niciun ban în plus faţă de sumele trecute în declaraţia de avere.

El a anunţat, la un post de televiziune, că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu.

"Domnul Georgescu face nişte jocuri şi am să mă lupt pentru acest lucru şi în instanţă, şi mă voi judeca şi pentru informaţia pe care a dat-o acum, şi pentru informaţia falsă pe care a dat-o acum câteva luni de zile, şi bineînţeles o să demonstrez că dânsul face tot felul de jocuri, inclusiv cu presa, prin telefon", susţine Marian Vanghelie.

Abuz sau eroare

Prim-vicepreşedintele PNL, primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat , prin intermediul purtătorului de cuvânt, că acuzaţiile de incompatibilitate aduse de ANi sunt nefondate.

După raportul inspectorilor ANI, a reacţionat şi deputatul PDL Florin Popescu.

Într-un comunicat de presă, el spunea că nu doreşte să minimalizeze meritele Agenţiei, dar crede că în cazul sau s-a comis o eroare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, declara pentru 'Gândul' că nu se află în stare de incompatibilitate şi că reprezentanţii ANI fac un abuz în serviciu, motiv pentru care va cere schimbarea conducerii acestei instituţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, nu a formulat un punct de vedere până la aceast oră în privinţa acuzatiilor aduse de inspectorii ANI.

Politicieni acuzaţi de fals în declaraţii şi conflict de interese

6 politicieni importanţi se află pe o listă a Agenţiei Naţionale de Integritate, făcută publică în urmă cu foarte puţin timp.

Printre acuzaţiile reţinute în cazurile - Theodor Stolojan, Nicuşor Constantinescu, Klaus Johannis, Aristotel Căncescu, Marian Vanghelie şi Florin Popescu - sunt: fals în declaraţii, incompatibilitate, diferenţă între averea dobândită şi veniturile realizate şi conflict de interese.

Europarlamentarul Theodor Stolojan este acuzat de fals în declaraţii, întrucât anul trecut nu a menţionat acţiunile deţinute la "TRANSGAZ" Mediaş, în valoare de aproape 94.000 euro. În acest caz, Parchetul General va trebui să facaă verificări.

Trei sunt demnitarii pe care Agentia Nationala de Integritate i-a considerat incompatibili.

Nicusor Constantinescu, Aristotel Cancescu si Klaus Johannis în calitale de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv Braşov, şi primarul oraşului Sibiu ar fi deţinut în paralel si funcţia de reprezentant AGA în cadrul unor societăţi din subordinea instituţiilor conduse.

În privinţa primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, inspectorii de integritate au calculat o diferenţă de circa 180.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate. Cazul său va intra în competenţa Curţii de Apel Bucureşti.

Ultimul dintre demnitari este deputatul Florin Popescu - acuzat de conflict de interese, pentru că în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, ar fi semnat mai multe acte între instituţia pe care o conducea şi o firmă unde a deţinut calitatea de asociat - fapte pentru care a fost sesizat Parchetul.


Etichete Agenţia Naţională de IntegritateTheodor StolojanNicuşor ConstantinescuKlaus JohannisAristotel CăncescuMarian VanghelieFlorin Popescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live