Ascultă Radio România Actualitaţi Live

6 milioane de europeni au sprijinit inițiative cetățenești în ultimii 3 ani

Comisia Europeană a anunţat că în ultimii trei ani, au fost primite 51 de cereri de a lansa o inițiativă cetăţenească.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 02 Aprilie 2015, 10:22

Aproape şase milioane de europeni au sprijinit inițiative cetățenești în ultimii trei ani, de când această practică a devenit posibilă în spaţiul comunitar.

Un raport al Comisiei Europene trece în revistă progresele, dar şi obstacolele care împiedică bunul mers al acestor initiative.

Comisia Europeană a anunţat că în ultimii trei ani, au fost primite 51 de cereri de a lansa o inițiativă cetăţenească.

Dintre acestea, 31 au vizat domenii care țin de competența Comisiei și au fost înregistrate; 3 au atins, până în prezent, pragul de un milion de semnături, iar 12 au ajuns la sfârșitul perioadei de colectare a declarațiilor de susținere, fără a atinge însă pragul corespunzător.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Raportul executivului comunitat mai arată că 3 astfel de initiative cetăţeneşti sunt încă în faza de colectare a declarațiilor de susținere, iar 10 au fost retrase de organizatori.

Doar două initiative au parcurs întregul proces, prevăzute în Regulament, şi au primit un răspuns din partea Comisiei Europene.

Este vorba de un demers legat de dreptul la apă şi salubritate, în privinţa căruia Bruxelles-ul s-a angajat să ia noi măsuri care să asigure o mai mare transparenţă, şi un altul referitor la dreptul la viaţă şi la protecţia embrionului uman, folosit în activităţi de cercetare în domeniul celulelor stem.

Inițiativa cetățenească europeană reprezintă unul dintre elementele de bază care vizează consolidarea încrederii în instituțiile europene și promovarea unei participări active a cetățenilor la procesul de elaborare a politicilor europene, spune prim -vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

În opinia sa, trebuie să căutate noi modalități pentru a încuraja cetățenii să recurgă mai frecvent și mai eficient la acest instrument.

De altfel, raportul Comisiei Europene arată că declarațiile de susținere primite au provenit de la cetățeni din toate cele 28 de state membre ale Uniunii. Există însă situații în care unii cetățeni nu au putut să sprijine inițiativele din cauza unor criterii diferite impuse de statele membre.

Este şi motivul pentru care Comisia a început discuții cu statele membre pentru a soluționa aceste probleme.

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona de funcţionare a Uniunii Europene.

Normele și procedurile sunt prevăzute într-un regulament în vigoare de la 1 aprilie 2012. Pentru a lansa o iniţiativă, europenii trebuie să formeze un „comitet al cetăţenilor” .

O iniţiativă trebuie apoi susţinută de cel puţin un milion de europeni, provenind din cel puţin 7 state membre din cele 28.